Campania de primăvară de salubrizare și amenajare a localităților
Maxim BRUMA, insp. principal,
Direcția control gestionare deșeuri și substanțe chimice.
În perioada 04 martie – 31 mai, 2019 s-a desfășurat acțiunea de primăvară de salubrizare și amenajare a localităților. În scopul asigurării și desfășurării eficiente a acțiunilor de salubrizare și amenajare a localităților urbane și rurale Inspectoratul pentru Protecția Mediului a elaborat și prezentat subdiviziunilor teritoriale (Inspecțiilor pentru Protecția Mediului) dispoziția nr.07-d din 18.02.2019. Concomitent s-a elaborat și prezentat programul orientativ de acțiuni privind organizarea și desfășurarea Campaniei, care a fost un suport consultativ-metodologic pentru Autoritățile Publice Locale (APL) la întocmirea programelor și planurilor locale de organizare și desfășurare a acțiunilor de salubrizare a localităților.
Inspecțiile pentru Protecția Mediului pe tot parcursul campaniei au monitorizat organizarea și desfășurarea acțiunilor de salubrizare a localităților de către APL. În timpul Campaniei de salubrizare inspectorii de mediu au organizat razii ecologice în comun cu reprezentanții APL în rezultatul cărora au fost concretizate volumele de lucru pentru lichidarea gunoiștilor neautorizate formate în parcuri, păduri, fâșii de protecție a drumurilor, pe terenuri agricole și publice.
În lipsa unui management corect al deșeurilor, se formează noi gunoiști în afara perimetrelor admise și special amenajate. Pe parcursul campaniei s-au desfășurat și acțiuni de educație ecologică a populației prin intermediul adunărilor în colective, întrunirilor cu factorii de decizie ai APL de nivelul I și II. Măsurile întreprinse de salubrizare a localităților și rezultatele obținute au fost pe larg reflectate în mass-media (presă, radio-televiziune).
Menționăm că acțiunile de salubrizare au o mare importanță în lupta antiepidemică, fiind știut că lipsa de curățenie favorizează mult mai lesne răspândirea bolilor infecțioase. Nu este suficient ca acțiunea de salubrizare și amenajare să se limiteze la anumite zile speciale, ea trebuie sa aibă un caracter continuu.
Pe parcursul campaniei de salubrizare, au fost depistate 3024 gunoiști neautorizate cu suprafața de 377,85 ha, din acestea 2337 gunoiști cu suprafața de 279,87 ha au fost lichidate. Vinovații de încălcarea legislației privind gestionarea deșeurilor au fost sancționați, fiind încheiate 725 de procese-verbale cu privire la contravenție persoanelor fizice/juridice și cu funcții de răspundere, au fost emise 38 de publicații/emisiuni Radio-TV privind desfășurarea acțiunilor de salubrizare.
Amenzile aplicate au constituit 508910 lei, din care a fost achitată suma de 243600 lei.
Organizarea lucrărilor de salubrizare și a raziilor ecologice nu se termină odată cu finalizarea campaniei planificate, acestea vor continua și în viitor.
În același context menționăm, că în scopul desfășurării cu succes a lucrărilor de salubrizare și amenajare a localităților, APL de nivelul I și II au planificat mijloace financiare în sumă de 23 276 035 lei, din care au fost utilizate 14 042 528 lei.