În atenția șefilor subdiviziunilor teritoriale
Ziua de 5 iunie este dedicată mediului și se aniversează la nivel mondial. Evenimentul în cauză este chemat să stimuleze cât mai plenar desfășurarea de activități pentru protecția mediului înconjurător și să sensibilizeze factorii de decizie politico-administrativă întru organizarea ecologică a vieții comunităților și statelor.
Ziua Mondială a Mediului a fost instituită în 1972 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru celebrarea Conferinței „Ecologia Umană” de la Stockholm și reprezintă elementul cel mai important al „Programului pentru Mediu” al Națiunilor Unite. Programul de mediu al ONU încurajează națiile și popoarele să implementeze dimensiunea de mediu a dezvoltării durabile consecvent și să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor fără a compromite pe cea a generațiilor viitoare.
Începând cu anul 1987, Ziua Mondială a Mediului este găzduită de o țară, unde au loc manifestări oficiale la nivel mondial.
La aceste manifestații și activități se aliniază întreaga comunitate internațională: țări, comunități, asociații etc.
Republica Moldova organizează și ea mai multe manifestații de aniversare, cum ar fi: acțiuni de informare, conștientizare și educație ecologică, acțiuni de ecologizare, dezbateri și mese rotunde, organizate de instituțiile publice locale, ONG-urile de profil și autoritățile de mediu.
Anul acesta evenimentul de mediu de așa anvergură este găzduit de Republica Populară Chineză.
În fiecare an Ziua Mondială a Mediului este organizată în jurul unei teme din agenda UNEP, care are un caracter deosebit pentru mediu. Tema pentru anul 2019 tratează o problemă majoră și cu caracter mondial: – „Poluarea aerului”.
Conducerea Inspectoratului pentru Protecția Mediului face apel către toate Inspecțiile pentru Protecția Mediului teritoriale (IPM teritoriale) să întreprindă măsuri efective organizatorice și tematice în instituțiile și organizațiile din teritoriul patronat, iar începând cu data de 24 mai să desfășoare săptămânile tematice de educație ecologică, preponderent în instituțiile de învățământ preuniversitar (gimnazii, licee).
În acest scop IPM a elaborat textul Orei Ecologice „Protecția aerului atmosferic”, care îl găsim mai jos și îl putem folosi drept material didactic. Este bine venit ca textul Orei Ecologice să fie remis prin poșta electronică instituțiilor de învățământ din raionul sau municipiul dat.
Totodată, Vă amintim că Ziua Mondială a Mediului în Țara noastră este declarată și Ziua profesională a angajaților în domeniul mediului. Aceasta ne obligă să avem o prezență activă în Opinia Publică în această perioadă.
Biroul de presă al IPM