Ziua Nistrului la Soroca
Maria BENCHECI, Inspector principal, IPM Soroca
Hotărârea Parlamentului nr. 116 din 22 mai 2008 a consacrat ultima zi de duminică a lunii mai drept Ziua fluviului Nistru. Fiind un fluviu transfrontalier, gestionarea apelor Nistrului este reglementată și la nivel internațional conform prevederilor Convenţiei Comisiei Economice a Naţiunilor Unite pentru Europa (UNECE) (Protecţia şi Utilizarea Cursurilor de Apă Transfrontaliere şi a Lacurilor Internaţionale) la care Republica Moldova este parte.
La Soroca, în ziua de 25 mai 2019, AO ”Eco-Sor” în frunte cu Valentina Jamba a organizat în preajma Cetății Soroca o manifestare dedicată evenimentului și menită de a accentua importanţa fluviului pentru Țara noastră.
Nistrul are o lungime de 1362 km, este unul dintre cele două râuri principale ale Republicii Moldova, care prezintă o sursă sigură de apă potabilă de calitate. Este de responsabilitatea noastră să-l protejăm, este datoria noastră faţă de generaţiile viitoare. Evident, sunt necesare acțiuni de conştientizare continuă pentru populaţie şi administraţia localităţilor amplasate în bazinul Nistrului privitor la protecţia şi utilizarea raţională a apelor de suprafaţă.
”Râul Nistru pentru Republica Moldova este un fluviu foarte important şi este coloana vertebrală a sistemului hidrografic din ţară. Noi trebuie să îl păstrăm, să fie curat, să se folosească toată lumea, şi pe malul drept, şi pe malul stâng. O problemă şi o îngrijorare mare prezintă intenţia de a fi construite şase hidrocentrale pe partea de sus a fluviului Nistru. Societatea civilă din Moldova, dar şi din Ucraina, este contra construcţiei acestor hidrocentrale, pentru că în caz că se construiesc, Nistrul va fi mort”, a declarat Valentina Jamba, președintele AO ”Eco-Sor”.
Fluviul Nistru este principala sursă de aprovizionare cu apă pentru capitală, dar şi a altor localităţi.
Să-l administrăm gospodărește.