Conlucrarea cu Administrația și Serviciile Publice Locale – condiție necesară în activitatea inspecției.
Valentina RUSU, șef, IPM Soroca
Inspecția pentru Protecția Mediului Soroca, fiind subdiviziune teritorială a Inspectoratului pentru Protecția Mediului are ca misiune exercitarea controlului și supravegherea de stat, prevenirea și contracararea încălcărilor în domeniul protecției mediului în cadrul raionului.
Una din atribuțiile inspecției ține de conlucrarea cu organele administrației publice locale, societatea civilă și cu cetățenii.
IPM Soroca conlucrează activ cu organele administrației publice locale de nivelul I și II, cu serviciile publice desconcentrate în teritoriu, cu Inspectoratul de Poliție Soroca și Inspectoratul Poliției de Frontieră.
Anual, în comun cu aparatul președintelui raionului se elaborează Dispoziția ”Cu privire la organizarea și desfășurarea acțiunilor de primăvară de salubrizare și amenajare a localităților și a corpurilor de apă” și Planul de acțiuni, foarte importante pentru ecologizarea teritoriului.
În activitățile de salubrizare de primăvară sunt antrenate toate 35 primării ale raionului, care au elaborat planurile proprii de activități. Aceste planuri includ lichidarea gunoiștilor neautorizate și recultivarea terenurilor eliberate de deșeuri; salubrizarea fâșiilor și zonelor de protecție a corpurilor de apă; amenajarea depozitelor (gunoiștilor) urbane și rurale existente conform cerințelor sanitare și ecologice; efectuarea lucrărilor de curățire și amenajare a terenurilor din spațiile verzi și fâșiile forestiere de protecție; plantarea arborilor și arbuștilor, completarea golurilor apărute în plantările din anii precedenți. În afară de acțiunile de igienizare a spațiilor publice organele administrației publice locale în comun cu Inspecția organizează măsuri de conștientizare și educație ecologică a populației.
O conlucrare activă cu APL are loc și la organizarea și desfășurarea altor acțiuni participative de mediu.
Responsabilii din cadrul primăriilor sunt receptivi la apelurile și propunerile Inspecției, implicându-se la solicitare.
În multe primării, cu suportul metodic al Inspecției, au fost implementate proiecte de mediu finanțate din FEN și FEL, cum ar fi plantarea scuarurilor, amenajarea spațiilor verzi, amenajarea depozitelor de deșeuri în primăriile Schineni, Parcani, Bădiceni și Cremenciug.
Pentru anul 2019 este prevăzută cooperarea între Inspecție și Poliția de Frontieră, precum și cu organele de drept în vederea asigurării controlului și evitării acțiunilor ilegale cu resurse naturale sau cu substanțe care diminuează calitatea mediului. Astfel, periodic, colaboratorii Inspecției și angajații Sectorului Poliției de Frontieră, sectorul ”Cosăuți” efectuează raiduri comune în zona de protecție a fl. Nistru pe segmentele Cosăuți, Holoșnița, Soroca, Trifăuți, Egoreni.
În baza Planului de acțiuni comun cu Inspectoratul de Poliție Soroca au fost efectuate raiduri antibraconaj și de contracarare a tăierilor ilicite în fondul silvic și pe terenurile fondului de vânătoare din raion.
În activitatea sa Inspecția conlucrează la fel și cu serviciile publice desconcentrate în teritoriu, în special cu Direcția pentru Siguranța Alimentelor în cadrul verificării condițiilor de utilizare și păstrare temporară a produselor de uz fitosanitar și fertilizanților.
O problemă cu impact major asupra mediului la Soroca rămâne a fi lipsa stației de epurare a orașului. Din anul 2000, stația de epurare situată pe teritoriul statului vecin (Ucraina) nu mai funcționează și apele uzate neepurate în volum de aproximativ 1000 metri cubi pe zi se evacuează în fluviul Nistru, care are un rol vital în aprovizionarea populației republicii cu apă potabilă. În 2010, din cauza ambiției unor reprezentanți ai autorităților publice locale din raion a fost ratată șansa construcției stației de epurare a orașului din sursele Băncii Mondiale. Sperăm că actuala guvernare a Republicii Moldova va contribui la soluționarea acestei probleme ecologice, care este problema nu doar a raionului Soroca, dar a întregii Țări.
Nu pe ultimul loc este conlucrarea cu societatea civilă de mediu de pe loc și cu instituțiile de învățământ, unde Orele Ecologice tematice au devenit tradiționale.