Ore Ecologice
La 04.03.2019 s-a dat startul Campaniei de primăvară de salubrizare și amenajare a localităților
Tradițional, subdiviziunile teritoriale ale Inspectoratului, paralele cu monitorizarea Acțiunilor participative de nivel național:
- Campania de salubrizare și amenajare a localităților;
- Acțiunea „Râu curat de la sat la sat”,
Promovează cunoștințele de mediu în instituții și organizații, prin intermediul Orelor Ecologice. Campania de sensibilizare și educație ecologică va dura până la 5 iunie, 2019 – Ziua Mondială a Mediului.
Pentru această perioadă găsim rațional să promovăm problematica deșeurilor electrice, electronice și electrocasnice.
În calitate de text pentru Ora Ecologică cu această temă alăturăm 2 materiale care pot fi folosite ca material didactic și de imagine.
Totodată este optimal ca în această acțiune să fie promovată și revista „Managementul Deșeurilor” care este unica în acest domeniu.
Deci campania de educație ecologică continuă!!!
Mergeți în toate liceele și gimnaziile.
Conlucrați cu APL de nivelul I și II. Fiți alături de ei!!!
Deșeurile electrice, electronice și electrocasnice: problemă a erei digitale
(Text pentru Ora Ecologică)
DEEE-urile au devenit o categorie de deșeu care înregistrează o creștere extrem de rapidă. Doar în anul 2016 s-a ajuns deja la un total de 49,3 milioane tone în întreaga lume, potrivit Global E-Waste Monitor – 2017 în raportul publicat de Universitatea Națiunilor Unite, Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor și Asociația Internațională a Deșeurilor Solide. Acesta este echivalentul în greutate a aproape 25 milioane de autoturisme. Și mai grav, același raport a estimat o creștere a cantității de DEEE-uri până la 57,5 milioane tone deja în anul 2017. La moment cantitatea poate fi cu mult mai mare.
Chiar dacă aceste deșeuri electronice conțin metale prețioase și alte componente valoroase în valoare de miliarde de dolari, se estimează că doar 20% au fost supuse reciclării în mod corespunzător în 2016, Restul, 80% cel mai probabil au ajuns la groapa de gunoi sau au fost comercializate în mod necorespunzător. Precizăm că atunci când aceste deșeuri sunt eliminate incorect, ca de exemplu prin arderea deschisă, deșeurile electronice pot dăuna oamenilor și mediului foarte grav.
Pentru Republica Moldova gestionarea corectă a DEEE-urilor este o problemă nesoluționată până la moment, iar populația continuă să arunce aceste deșeuri periculoase împreună cu restul deșeurilor menajere.
- Nu avem o statistică (evidență) reală a acestor deșeuri extrem de toxice;
- Nu avem puncte suficiente pentru colectare;
- Nu avem tehnologii pentru reciclare;
- Nu avem o populație informată și conștientă despre riscul poluării și avantajele reciclării.
În medie locuitorii Republicii Moldova prezintă pentru reciclare o cantitate foarte mică de DEEE-uri. De exemplu, pe parcursul anului 2017 Asociația MoldRec, autorizată în domeniul colectării, transportării și comercializării deșeurilor de echipamente electrice și electronice, a colectat 195,64 tone DEEE-uri, din care o cantitate de 81,64 tone a fost exportată spre reciclare în România. Datele prezentate confirmă că doar o mică parte din aceste deșeuri este colectată și transmisă spre reciclare, în timp ce o parte mai mare ajunge la depozitele de deșeuri sau putrezesc în curțile și apartamentele oamenilor. Cum putem schimba modul în care aceste echipamente să fie utilizate eficient și corect, în așa fel, ca să generăm mai puține deșeuri, ca să le folosim ca resursă, valorificând materialele valoroase conținute în acestea?
Cantitatea de DEEE-uri generată în ziua de azi este în continuă creștere, iar atitudinea și implicarea consumatorilor și producătorilor nu indică oarecare progres și conștientizare.
Producătorii, dar și importatorii de echipamente electrice și electrocasnice, vor trebui să creeze centre de colectare a deșeurilor de echipamente electrice, electronice și electrocasnice, precum și pentru bateriile și acumulatorii portabili uzați. Generatorii de deșeuri, care cad sub incidența responsabilității extinse a producătorului trebuie să însușească că Legea nouă promovează un nou mod de gestionare a deșeurilor, care îi obligă să își creeze rețelele proprii sau colective pentru a prelua aceste echipamente atunci când devin deșeuri.
Spectrul larg de tipuri de DEEE-uri și metode de tratare a acestora face dificilă obținerea unei imagini complete a deșeurilor colectate și reciclate și a locului în care se află acestea. Sistemele noastre actuale de producție și de consum nu oferă multe stimulente pentru prevenirea și reducerea deșeurilor, inclusiv și a celor EEE. De la importul și distribuirea mărfurilor electronice prin magazine și centrele comerciale, până la comercializarea și utilizarea lor, întregul lanț de circulație trebuie să fie revăzut, având drept obiectiv prevenirea formării deșeurilor după utilizare și transformarea în materie primă pentru noi cicluri de producere a unui produs, dar de această dată cu un consum mai redus de resurse.
Înaintarea pe scara ierarhiei deșeurilor necesită un efort comun al tuturor părților implicate: consumatori, producători, importatori, distribuitori, factori de decizie, autorități locale, unități de tratare a deșeurilor etc. Consumatorii dispuși să își sorteze deșeurile din propriile gospodării pot recicla doar dacă este creată infrastructura pentru colectarea deșeurilor pe care ei le sortează. Și invers, municipalitățile pot recicla o proporție mai mare doar dacă gospodăriile își sortează propriile deșeuri și magazinele, centrele comerciale le recuperează de la consumatori.
Până la urmă, deșeurile pot constitui o problemă sau o resursă doar în funcție de modul în care noi le gestionăm.
Următorul pas pe care ar trebui să-l întreprindă ministerul referitor la deșeurile colectate la punctele de colectare ar fi crearea infrastructurii de reciclare a acestor deșeuri valoroase. Ar fi foarte bine dacă am putea să utilizăm aceste deșeuri ca resursă și să reducem astfel nevoia de a extrage (procura) resurse noi. Extracția unei cantități mai mici de materiale și utilizarea resurselor existente ar contribui la reducerea impactului creat de-a lungul lanțului. În acest context, deșeurile neutilizate reprezintă, de asemenea, o potențială pierdere economică a țării.
Transformarea deșeurilor într-o resursă este unul dintre obiectivele principale ale Foii de parcurs a UE către o Europă eficientă din punct de vedere energetic. Foaia de parcurs subliniază, de asemenea, necesitatea de a asigura o reciclare de înaltă calitate, eliminarea depozitarea în exces de deșeuri, reducerea consumului de energie la prelucrarea materialelor reciclabile și cele nereciclabile și stoparea transporturilor ilegale de deșeuri. Deșeurile reprezintă nu numai o pierdere economică, ci și o povară pentru societatea noastră atunci când sunt aruncate la gropile de gunoi sau cu alte „resturi” de producție. Gestionarea tuturor tipurilor de deșeuri costă bani. Crearea unei infrastructuri pentru colectare, sortare și reciclare este costisitoare, dar odată ce este instituită, reciclarea poate să genereze venituri și să creeze locuri de muncă.
În anul 2018, a fost aprobat și publicat Regulamentul privind DEEE-urile, iar în scurt timp sperăm ca provocările crescânde de a gestiona deșeurile electronice vor deveni nu doar o obligațiune financiară, ci și una reputațională a producătorilor și distribuitorilor. Doar companiile care vor opera în mod durabil DEEE-urile vor reduce riscurile de poluare și datoriile asociate, evitând publicitatea negativă. Aceste companii se vor axa pe reputația ca administratori de mediu responsabili.
Rețineți: Strategiile eficiente de gestionare a deșeurilor electronice contribuie la protejarea mediului și a instituției Dumneavoastră!