Întrunire de lucru a activului Inspectoratului pentru Protecția Mediului
La 13 martie, activul Inspectoratului pentru Protecția Mediului s-a convocat la sediul central într-o întrunire de lucru lărgită la care a participat și dl Nicolae CIUBUC, Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Domnul Ministru a prezentat în fața inspectorilor de mediu un mesaj de apreciere a activității cotidiene pe teren și a înaintat un șir de propuneri întru consolidarea activității după reformarea instituțională a Inspectoratului și de reacție promptă a structurilor teritoriale la toate evenimentele de mediu cu impact negativ.
Șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, dl Gheorghe MANJERU a prezentat raportul de activitate a instituției pentru anul 2018, unde după analiza indicatorilor și acțiunilor întreprinse pe teren, dânsul a trasat mai multe sarcini pentru subdiviziuni, atât imediate, cât și de durată. A chemat activul IPM să se ridice la nivelul sarcinilor asumate și așteptărilor societății.
Deasemeni, au fost dezbătute modificările operate în perioada 2017-2018 în legislația de domeniu generate de reforma instituțională.
O atenție deosebită s-a atras conlucrării Inspecțiilor pentru Protecția Mediului teritoriale cu administrația publică locală de nivelul I și II și cu serviciile publice locale.
La întrunirea de lucru a participat și secretarul de Stat al Ministerului, dna Valentina ȚAPIȘ, care în mesajul său a evidențiat problema conlucrării cu alte structuri de mediu.
Biroul de presă, IPM
Mesajul Dlui Gheorghe MANJERU,
șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului
Doamnelor și Domnilor
Șefi ai subdiviziunilor specializate și teritoriale!
În primele 2 luni ale anului, Eu, personal, iar în unele raioane împreună cu adjuncții mei, am trecut în revistă toate inspecțiile teritoriale pentru protecția mediului, unde am stabilit problemele care persistă și posibilitățile de soluționare.
Deaceea, găsesc binevenită convocarea Întrunirii de azi, unde vom face un schimb de păreri și vom stabili acțiuni de consolidare a activității noastre.
Mai întâi, pe scurt, despre rezultatele principale realizate în 2018.
În mod deosebit s-a urmat eficientizarea activităților de protecție a mediului înconjurător prin inspectare și control.
Să numesc indicatorii cei mai importanți care prezintă rezultatele activității IPM:
- au fost inspectați 5787 agenți economici,
- au fost întocmite 8343 acte de control și 4420 procese-verbale.
De asemenea au fost sancționate 4602 persoane, amenzile aplicate în baza proceselor-verbale au constituit circa 5 mln. 153 mii 850 lei, iar prejudiciul cauzat mediului a constituit – 7 mln. 802 mii 250 lei,
Grupurile operative de la centru și subdiviziunile teritoriale au întreprins 1705 raiduri antibraconaj și combatere a tăierilor ilicite.
Subdiviziunile teritoriale au efectuat mai mult de 1205 raiduri de salubrizare.
Colaborarea cu agenții economici a avut un caracter constant și s-a efectuat pe parcursul coordonării rapoartelor statistice.
Un loc aparte în activitatea Inspectoratului l-au avut activitățile participative de mediu la nivel național care au asigurat pentru Inspectorat o poziție combativă în societate, dintre care: Campania de primăvară privitor la salubrizare și amenajarea localităților, Acțiunea „Râu curat de la sat la sat”, Săptămâna Mobilității Europene, Ora Planetei, Ziua Pământului, Campania de înverzire a Plaiului „Un arbore pentru dăinuirea noastră” etc.
Legat de evenimentele de mediu au fost susținute mai mult de 400 ore ecologice în diferite instituții și organizații, au fost publicate materiale de mediu și s-a participat în 250 emisiuni radio-TV. Inspectorii de mediu au participat la 500 diferite întruniri, seminare, conferințe, vizite de lucru.
Important pentru formarea unui comportament ecologic adecvat este examinarea petițiilor – în această perioadă au fost examinate 1 mie 340 petiții.
Relațiile cu publicul larg se efectuează în mod constant prin intermediul „Telefonului verde” și paginii electronice a Inspectoratului, care amplasează săptămânal materiale despre cazuri relevante sau probleme de mediu.
Inspectoratul a elaborat în anul 2018 două rapoarte statistice „Ocrotirea naturii” pentru Biroul Național de Statistică și a elaborat și editat în format monografic Anuarul IPM „Protecția mediului în Republica Moldova”, destinat autorităților administrative, instituțiilor universitare și de cercetări.
După reforma instituțională a Inspectoratului, care a modificat structura și câmpul de atribuții, activitatea s-a axat doar pe inspectare și controlul ecologic. Inspectoratul, începând cu 15 octombrie, 2018 activează deja conform HG nr.548 din 13.06.2018 cu privire la organizarea și funcționarea Inspectoratului pentru Protecția Mediului.
Domnilor colegi, ce probleme am stabilit că persistă în teritoriu și care influențează mult activitatea noastră?
- Unu. Conlucrarea cu Organele Administrației Publice Locale de nivelul I și II lasă mult de dorit, aceasta, consider că are un caracter încă de la caz la caz, dar fără Administrația Publică Locală și o conlucrare permanentă cu ea nu va fi ecologie efectivă în teritoriu. Inspectorii de mediu trebuie să fie prezenți, cu orice ocazie, în Primării și în Consiliul raional sau municipal în cadrul evenimentelor de mediu.
- Realizarea unui șir de activități solicită o abordare regională, începând de la regimul bazinier al apelor de suprafață și până la ariile naturale protejate de stat, care depășesc foarte des hotarele unui singur raion.
- Trei. Realizarea raidurilor ecologice comune a 2-3 Inspecții teritoriale în cadrul acțiunilor participative de mediu și desfășurarea orelor ecologice și întrunirilor cu agenții economici cu forțe comune și cu experiență comună.
Iată pentru aceste probleme, solicit subdiviziunilor specializate de la centru să vină cu propuneri și să găsească soluții eficiente ca în teritoriu să se lucreze calitativ.
Ce avem de făcut acum, chiar începând de azi?
Stimați colegi, în 04 martie a fost dat startul a două Acțiuni participative mari, de nivel național, care ne fac imagine în societate și formează un comportament ecologic adecvat, și anume:
- Campania de salubrizare și amenajarea a localităților și 2. Acțiunea „Râu curat de la sat la sat”. Prezența inspectorilor de mediu în Primării, în localități este obligatorie, să ne deplasăm acolo, trebuie să atragem în activități toate sectoarele sociale. Concomitent trebuie să desfășurăm Campania de educație ecologică. Pentru a mobiliza toate serviciile publice locale, șefii Inspecțiilor teritoriale, trebuie să participe cu mesaje clare și argumentate la ședințele lărgite a Consiliilor raionale, unde participă primarii. Conlucrarea cu serviciile publice locale trebuie să fie totală.
Ca rezultat, la sfârșitul lunii mai, către Ziua Mondială a Mediului, noi trebuie să raportăm despre starea ecologică în teritoriu.
Un loc aparte în activitate trebuie să fie promovarea colectării selective a deșeurilor, să găsim împreună cu primăriile posibilități de administrare eficientă a deșeurilor din construcție și demolării, care au împlut marginile localităților, fâșiilor de protecție, marginile drumurilor etc.
Acțiunea „Râu curat de la sat la sat” trebuie să devină o prioritate pentru raioanele intersectate de râuri mici și mijlocii, trebuie curățate acum primăvară, cât avem acces la ele.
O altă problemă majoră de mediu de care trebuie să ne pregătim din timp este Acțiunea de înverzire a Plaiului „Un arbore pentru dăinuirea noastră”. Ceea ce s-a făcut până acum este nesatisfăcător. Plantarea trebuie să fie masivă, la nivel de proiecte silvice, de parcuri, fâșii de protecție cu atragerea mijloacelor necesare și din bugetele locale, a cetățenilor și a agenților economici. Pentru aceasta trebuie să ne pregătim de pe acum ca să se reușească depunerea proiectelor.
Despre disciplina executorie, despre profesionalism noi vorbim permanent și Vă asigur că conducerea Inspectoratului se va îngriji permanent ca acestea să fie apreciate.
O altă problemă, recentă, dar foarte dureroasă este arderea resturilor vegetale din grădini, ogoare, păduri, fâșii forestiere în legătură cu lucrările de primăvară. O facem prioritară pe ordinea de zi a activității noastre.
Stimați colegi,
Ecologizarea țării este o cauză comună, atât a organelor de mediu, a administrației publice, cât și agenților economici, societății civile și cetățenilor. Indiferent ce s-a petrecut 5-6 ani în urmă, consider că trebuie să reabilităm, în condiții noi, Concursul național „Cea mai salubră, mai modernă și amenajată localitate” la care participa toată societatea. Este normal ca acest Concurs să reînceapă, chiar din anul acesta. Structurile respective ale Inspectoratului în termeni restrânși vor elabora cadrul normativ: Regulamentul și proiectul HG respective. Acest concurs trebuie să aibă suportul normativ adecvat care să-i asigure legalitatea și să permită atragerea surselor de finanțare.
În încheiere, vreau să subliniez ca Inspectoratul ca structură de mediu și pe viitor va fi reprezentantul Ministerului în teritoriu pe problematica de mediu. Vă îndemn să fim permanent la nivelul sarcinilor puse în fața noastră și așteptărilor societății.
Vă mulțumesc.