Un pas pentru un viitor fără Deșeuri din Echipamente Electrice și Electronice (DEEE)
Maxim Bruma, Ion Bulmaga,
inspectori din cadrul Direcție control Gestionare Deșeuri
și Substanțe Chimice, Inspectoratul pentru Protecția Mediului
Ce sunt echipamentele electrice și electronice.
Echipamentele electrice şi electronice sunt „echipamentele care funcţionează pe bază de curenţi electrici sau câmpuri electromagnetice şi echipamentele de generare, transport şi de măsurare a acestor curenţi şi câmpuri. Destinate utilizării la o tensiune mai mică sau egală cu 1.000 volţi curent alternativ şi 1.500 volţi curent continuu”. Dacă această electricitate provine de la o baterie, de la un panou solar, de la un alt echipament sau de la reţeaua electrică contează mai puţin. Mai important este faptul că, funcţia originară a echipamentului se bazează pe electricitate.
Ce sunt deșeurile din echipamente electrice și electronice.
Deșeuri din echipamente electrice și electronice, sunt echipamentele ce nu pot fi utilizate în continuare după destinația lor (defectate totalmente) și se referă la orice obiect care funcționează cu curent, fie că se bagă/introduce în priză sau funcționează pe baterii.
Astfel, pentru a micșora cantitatea de DEEE abandonate/depozitate în afara perimetrelor special amenajate de către Autorităţi se preconizează ca în următoarele două săptămâni să fie amenajate 80 de puncte noi de colectare a electrocasnicelor şi a bateriilor uzate în mun.Chișinău, tomberoane ce vor fi plasate în tot municipiul. În acestea, oamenii vor putea arunca telefoane mobile vechi, becuri, baterii sau alte deşeuri care pot fi reciclate. Numărul tomberoanelor speciale va creşte până la 115. În cadrul proiectului, cutiile pentru reciclarea deşeurilor electronice vor fi oferite primăriilor municipiului Chişinău şi preturilor de sector. Totodată, aceste cutii vor fi distribuite și câtorva şcoli şi magazine de electrocasnice, la rîndul său, ultimele fiind obligate prin lege să monteze tomberoane speciale.
Deşeurile colectate în tomberoanele speciale vor fi sortare şi ulterior predate la companii de reciclare a obiectelor electronice din România sau alte ţări.
În acest context, inspectorii de mediu din cadrul Inspectoratului pentru Protecția Mediului (Direcția control, gestionare deșeuri și substanțe chimice) salută proiectul lansat ,,Oraş curat, e-deşeu reciclat” și vine cu îndemnul ca fiecare locuitor al mun.Chișinău și oaspete al capitalei să contribuie cu cât de puțin la această acțiune prin depozitarea DEEE doar în locurile special amenajate, debarasîndu-se astfel de aceste DEEE care sunt stocate la domiciliu, locul de muncă ect odată și pentru totdeauna.
Important este faptul că aceste echipamente ajunse la gunoiştile neautorizate, acestea contaminează solul, apa, aerul cu plumb, mercur şi alte metale grele. Acumulându-se ulterior în fructe, legume, în corpul animalelor, iar noi fiind consumatorii finali al acestor produse, nu facem altceva decât ne intoxicăm cu ceea ce practic aruncăm.
De aceia, haideți să facem un pas mic în domeniul reciclării DEEE pentru a avea un mediu curat și sănătos pentru viitor.