La vânătoare în miez de noapte
Vladimir Rusu, Inspector principal DCRCP
În zilele de 30 noiembrie – 02 decembrie, 2018 grupul operativ format din inspectori de mediu ai aparatului central al Inspectoratului pentru Protecția Mediului în frunte cu dl Gheorghe Manjeru, șef al Inspectoratului pentru Protecția Mediului a efectuat un raid de durată de contracarare a braconajului şi tăierilor ilicite în raioanele de centru. În rezultatul raidului s-au întocmit 11 procese-verbale cu aplicarea unor amenzi în sumă de 13 600 lei. Voi încerca să trec în revistă contravențiile depistate ca făptașii să se regăsească și cel puțin să se rușineze.
În ziua de 30.11.2018, în jurul orei 2340, aproape de miezul nopţii, pe drumul de acces la terenurile agricole din extravilanul satului Ciuciuleni, raionul Hînceşti, în apropierea trupului de pădure „Bătrîna” gestionat de primărie a fost stopat un autoturism în salonul căruia se aflau patru persoane, locuitori al satului Pereni. Unul dintre pasagerii aflaţi pe bancheta din faţă deţinea o armă de vânătoare, semiautomat, încărcată cu trei cartuşe, neînregistrată, pentru care nu dispunea de permis portarmă. Persoanele în cauză n-au putut explica scopul aflării cu arma pe terenurile din fondul cinegetic. Așa cum cartuşele din armă erau încărcate cu proiectil ideal (glonte), persoana care deținea arma este clar că intenţiona să dobîndească specii de vânat de talie mare, cum ar fi mistreţul, sau căpriorul.
Arma de vânătoare și cartuşele au fost ridicate şi transmise la păstrare Inspectoratului de Poliţie Hînceşti. Prin acţiunile sale cetățeanul, care deținea arma a încălcat prevederile pct. 35, lit. a) („vânătoarea fără autorizaţie, carnet de vânător sau fără autorizaţia de deţinere, de portarmă şi de folosire a armei de vânătoare ….”) şi pct. 27 („aflarea persoanelor pe terenuri de vânătoare, inclusiv pe căile de acces comun cu arme neincluse în toc, în stare montată, gata pentru aplicare, cu alte unelte de vânătoare, precum şi cu câini şi păsări de vânătoare (şoimi) sau cu producţie de vânat, se egalează cu vânătoarea”) din Regulamentul gospodăriei cinegetice, anexa nr. 1 din Legea regnului animal nr. 439 din 27.04.1995, fapt pentru care, în baza art. 128, alin. (2), s-a întocmit un proces-verbal, care urmează a fi remis la examinare judecătoriei de circumscripţie Hînceşti cu recomandarea aplicării unei amenzi în mărime de 3000 lei și confiscarea armei de vânătoare cu cartuşele aferente.
În ziua următoare, 01.12.2018 pentru încălcarea legislaţiei de mediu au mai fost întocmite patru procese-verbale.
Astfel, pentru încălcarea prevederilor actelor normative privind folosirea şi protecţia fondului cinegetic, în baza art. 128, alin. (1) din Codul Contravențional s-a întocmit un proces-verbal cu privire la contravenţie cet. S. Anatolie, care contrar prevederilor pct. 77 al Regulilor de securitate la vânătoare, aprobate prin Hotărîrea Guvernului nr. 140 din 10.03.2017, practica vânătoarea la fazan în extravilanul satului Bozieni, raionul Hînceşti fără echipamentul corespunzător, fiindu-i aplicată o amendă în mărime de 600 lei.
Pentru încălcarea regulilor de protecţie a resurselor piscicole şi regulilor de pescuit, în baza art. 114, alin. (3) din Codul Contravențional s-a întocmit un proces-verbal cu privire la contravenţie cet. R. Vasile, care comercealiza pe traseul Lozova-Leuşeni peşte viu fără actele necesare stabilite de legislaţie. Acestuia i-a fost aplicată o amendă în mărime de 3000 lei.
Un alt cetățean, locuitor al satului Selişte, raionul Nisporeni, C. Serghei transporta cu căruţa lemn de foc (specii moi) fără acte legale de provenienţă. Acestuia, în baza art. 142, alin. (2) din Codul Contravențional i-a fost întocmit un proces-verbal de contravenţie și aplicată o amendă în mărime de 600 lei.
Pentru încălcarea prevederilor actelor normative privind folosirea şi protecţia fondului cinegetic, în baza art. 128, alin. (2) din Codul Contravențional s-a întocmit un proces-verbal cu privire la contravenţie cet. M. Dionisie, care efectua vânătoarea la fazan cu carnetul de vânător nevalabil, în lipsa gologramei pentru anul 2018. Amenda aplicată în cazul dat a constituit 1500 lei.
Duminică, 02.12.2018 pentru admiterea unor încălcari a legislaţiei de mediu au mai fost încheiate şase procese-verbale cu privire la contravenţii.
Astfel, pentru nerespectarea distanţei legale faţă de localitate în procesul exercitării vânătorii din prejma satului Recea, raionul Străşeni, membrilor societăţii de vânători: Vadim G., Valeriu G. şi Valeriu T. li s-a întocmit câte un proces-verbal în baza art. 128, alin. (1) din Codul Contravențional cu aplicarea amenzii în mărime de 600 lei fiecăruia.
Membrului societăţii de vânători şi pescari P. Vasile, care se afla la vânătoarea de iepure de câmp în fondul cinegetic din extravilanul satului Ineşti, raionul Teleneşti cu permisul de portarmă nevalabil i s-a întocmit un proces-verbal în baza art. 128, alin. (2) din Codul Contravențional, cu aplicarea unei amenzi în mărime de 1500 lei. Arma de vânătoare a fost ridicată de ofiţerul IP Telenești Mihai Bagrii.
Pentru arderea neautorizată a resturilor vegetale, în baza art. 154, alin.(1) din Codul Contravențional (încălcarea regulilor de gestionare a deşeurilor) s-au mai întocmit două procese-verbale: cet. Vitalie F. în satul Step Soci, raionul Orhei cu aplicarea amenzii în mărime de 1 000 lei şi cet. Vasilie S. în satul Pohrebeni, raionul Orhei cu aplicarea amenzii în mărime de 600 lei.
Această enumerare de contravenții sper să ajungă la urechea cetățeanului nostru și să-l facă să se abțină de la încălcarea prevederilor legislației de mediu.