Inspectoratul pentru Protecția Mediului la datorie și în zilele de odihnă
Rusu Vladimir, inspector principal,
Direcție Control Resurse Cinegetice și Piscicol
În perioada 23-25 noiembrie, 2018, grupul operativ de mediu format ad-hoc din inspectori ai subdiviziunilor specializate ale aparatului central al IPM în frunte cu dl Gheorghe Manjeru, șef al Inspectoratului pentru Protecția Mediului a efectuat un raid de contracarare a braconajului şi tăierilor ilicite în raioanele de nord şi centru ale republicii.
În cadrul controlului, la 23.11.2018 au fost identificaţi doi locuitori ai satului Costeşti, raionul Rîşcani, – cet. B. Cornel şi G. Nicolae, care încălcând regulile de protecţie a resurselor piscicole şi de pescuit efecuau pe timp de noapte pescuitul în lacul de acumulare Costeşti-Stînca. Pe acest fapt, făptașilor li s-a întocmit procese-verbale cu privire la contravenţie în baza art. 114, alin.(1) al Codului Contravenţional al R Moldova cu aplicarea amenzilor în mărime de 12 u.c. (600 lei) fiecăruia.
În noaptea de 23-24 noiembrie din lacul de acumulare Costeşti-Stînca au fost ridicate cinci plase instalate de persoane neidentificate.
La 25 noiembrie a fost depistat cet. H. Ilie, membru al asociaţiei de vânători Chișinău care încălcând prevederile actelor normative privind folosirea şi protecţia fondului cinegetic efectua vânătoarea la fazan şi iepure de câmp fără permis de portarmă pentru arma de vânătoare în fondul cinegetic din extravilanul com. Bacioi, mun. Chişinău. Pentru aceasta cetăţeanului H. Ilie i s-a încheiat un proces-verbal în temeiul art.128, alin.(2) al Codului Contravenţional al R Moldova, fiindu-i aplicată o amendă în mărime de 60 u.c. (3000 lei). Arma de vânătoare a fost ridicată de inspectorul IP Botanica. Carnetul de vânător şi permisul de vânătoare pe numele contravenientului au fost ridicate de agentul constatator pentru a fi remise Societăţii Vînătorilor şi Pescarilor din Moldova în vederea aprecierii faptelor și aplicarea sancțiunilor disciplinare ce se impun.
În această perioadă au fost supuşi verificărilor 21 de vânători aflaţi la vânătoarea de fazani şi iepuri de câmp.
Anterior, în zilele de 21-22 noiembrie a fost efectuat un raid antibraconaj piscicol pe lacul de acumulare Ghidighici, unde au fost ridicate şapte plase instalate de persoane neidentificate cu lungimea de aproximativ 700 m.