Ce este reciclarea?
Maxim BRUMA, inspector principal,
Direcția control gestionare deșeuri și substanțe chimice
Reciclarea reprezintă întroducerea unor reziduri sau deșeuri într-un proces tehnologic pentru a obține reutilizarea și valorificarea lor sau în scopuri ecologice. Prin intermediul reciclării se reduce consumul de materie primă nouă și de asemenea se reduce consumul de energie și nivelul de contaminare al mediului înconjurător.
Gestionarea deșeurilor, cunoscută și ca managementul deșeurilor, se referă la educația privind colectarea, transportul, tratarea, reciclarea și depozitarea deșeurilor municipale și de altă proveniență. De obicei, termenul se referă la materialele rezultate din activități umane și la reducerea efectului lor asupra sănătății oamenilor, a mediului, sau aspectului unui habitat. Gestionarea deșeurilor are ca scop și economisirea unor resurse naturale prin reutilizarea părților recuperabile. Deșeurile gestionate pot fi atât solide, cât și lichide sau gazoase, precum și cu diverse proprietăți, necesitând metode de tratare specifice fiecărora. Încă din 1970 s-a conștientizat opinia că deșeurile constituie o problemă și că metodele de tratare prin depozitare sau incinerare nu sunt satisfăcătoare. De asemenea, s-a pus problema reciclării materialelor care intră în componența acestora. La Conferința Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare (UNCED) de la Rio de Janeiro din 1992 s-au adoptat politici care au fost introduse pe plan mondial.
Aproape tot ceea ce vedem în jurul nostru poate fi și reciclat. Dar trebuie luat în considerare că diferitele materiale necesită diferite tehnici de reciclare. Materialele reciclabile de cele mai multe ori includ baterii, deșeuri biodegradabile, haine, electronice, sticlă, metal, hârtie, plastic și multe altele.
Care este procesul de reciclare???
Întreg procesul de reciclare este un ciclu ce este compus din trei stagii. Primul stagiu este cel de colectare și de sortare a deșeurilor. În această etapă, deșeurile sunt colectate, după care sunt procesate și sortate, după tipul și modul său de folosință în parte. După momentul în care acestea sunt sortate, sunt pregătite pentru următorul stagiu, acesta fiind cel de fabricație.
Procesul de fabricație este momentul în care deșeurile și produsele reciclate sunt convertite în produse ce pot fi folosite din nou. Iar în final după etapa de fabricație, următorul stagiu este vânzarea produselor reciclate către consumatori. Iar în momentul în care acestea sunt cumpărate și folosite sunt din nou reciclate iar întreg procesul se reia.
În domeniul reciclării se impun următoarele strategii:
- Prevenirea formării deșeurilor;
- Valorificarea deșeurilor prin optimizarea sistemelor de colectare;
- Eliminarea finală a deșeurilor care nu și-au gasit o valorificare.
Efectele reciclării sunt următoarele:
– reducerea cantității de energie și de materii prime necesare fabricării de noi produse;
– redă circuitului economic importante cantități de materie primă;
– reduce cantitățile depozitate la rampele de depozitare a deșeurilor sau la incineratoare;
– reduce riscurile asupra sănătății și a mediului înconjurător, cauzate de deversarea improprie a unor deșeuri periculoase;
– reduce poluarea aerului și a apei.
Avantajele reciclării.
Prin aplicarea metodelor de reciclare se diminuează efectele de poluare a mediului înconjurător și conservă resursele naturale. Cel mai mare beneficiu de mediu al reciclării este legat nu de depozitarea reziduurilor, ci de conservarea energiei și a resurselor naturale și prevenirea poluării prin utilizarea, în procesul de fabricație a materialelor rezultate din reciclare și mai puțin a celor primare. Materialele recuperate au fost deja purificate și prelucrate anterior, astfel încât utilizarea lor în procesul de fabricare presupune o activitate mai curată și un consum mai mic de energie. Analizele detaliate au evidențiat faptul că aceste beneficii de mediu ale reciclării sunt cu mult mai eficiente decât orice alte acțiuni de protejare a mediului.
Reciclarea conservă energia. Mult mai puțină energie este necesară pentru a transforma materialele reciclate în produse noi, comparativ cu a începe producerea cu materiale primare, brute. Reciclarea elimină costurile depozitării reziduurilor sau a incinerării lor. Costurile reciclării sunt parțial amortizate prin evitarea cheltuielilor de depozitare sau incinerare și prin vinderea materialelor rezultate. Prețurile de depozitare variază foarte mult în funcție de zona și piața materialelor reciclate este într-o creștere explozivă.
Programele de reciclare proiectate adecvat și implementate complet pot fi deplin competitive cu depozitarea sau incinerarea reziduurilor. În prezent sunt disponibile numeroase tehnici de eficientizare a reciclării, unele din ele fiind în curs de testare și implementare.
Reciclarea creează noi locuri de munca și crește competitivitatea industriei manufacturiere. Reciclarea oferă industriei manufacturiere resurse mai ieftine dar și avantaje economice pe termen lung. Efectele reciclării asupra dezvoltării industriale sunt semnificative.
Reciclarea/valorificarea deșeurilor în republica Moldova
Producătorii și deținătorii de deșeuri au obligația valorificării acestora prin metode și procedee ce nu poluează mediul și nu pun în pericol sănătatea populației. Colectarea deșeurilor reciclabile, transformarea lor în materii prime secundare și valorificarea acestora reprezintă o afacere profitabilă. Pentru o reciclare reușită a deșeurilor este nevoie de o sortare în funcție de calitatea materialului, sortare care începe prin colectarea selectivă a acestora. Actualmente, în Republica Moldova își desfășoară activitatea de colectare și prelucrare a deșeurilor 36 agenți economici care dețin autorizații pentru gestionarea/valorificarea deșeurilor. Lista întreprinderilor autorizate în domeniul gestionării deșeurilor, poate fi vizualizată, accesînd link-ul: http://madrm.gov.md/ro/content/lista-autoriza%C8%9Biilor-eliberate-%C3%AEntreprinderilor-care-desf%C4%83%C8%99oar%C4%83-activit%C4%83%C8%9Bi-de-gestionare.
Prin Legea nr.209 din 29.07.2016 privind deșeurile s-au introdus unele modificări cu privire la procedura de eliberare a autorizației de mediu pentru gestionarea deșeurilor. Noul act normativ îi obligă pe colectorii de deșeuri să-și revizuiască autorizația de mediu prin includerea tuturor codurilor de deșeuri colectate și să poată funcționa în situația când au un contract cu producătorii, distribuitorii. Materialele obișnuite care sunt colectate și reciclate în Republica Moldova sunt polietilena de înaltă densitate, ambalajele de polietilenă și din sticlă, hârtia din ziare și reviste, cartonul din ambalaje. Practic întreaga cantitate de ambalaje introdusă pe piață devine deșeu.
Obiectivul principal al gestionării ambalajelor și deșeurilor de ambalaje îl constituie, în primul rând, prevenirea generării deșeurilor de ambalaje, și apoi, măsurilor de reutilizare, reciclare, precum și alte forme de recuperare a deșeurilor de ambalaje în scopul reducerii cantităților eliminate prin depozitare finală. În Republica Moldova valorificarea deșeurilor de ambalaje este mică în comparație cu țările din Uniunea Europeană. La moment, doar în unele localități este organizată colectarea selectivă a plasticului, fiind instalate containere speciale pentru colectare cu predarea ulterioară agenților economici autorizați în domeniul colectării și prelucrării deșeurilor din masă plastică. Astfel, pe parcursul anului 2017 au fost colectate deșeuri din masă plastică de către SRL „ABS” (mun. Chișinău) – 2 602,2 tone; SRL „Finplast Prim” (mun. Bălți) – 209,0 tone; SRL „Ave Ungheni” (or. Ungheni) – 17,7 tone; SC „Ursachi-Trans” SRL (mun. Chișinău) – 269,765 tone.
Potențialul energetic al deșeurilor biodegradabile produse anual în sectorul agrar și industrial ar putea contribui esențial la soluționarea problemei energetice și de asigurare cu îngrășăminte organice. Majoritatea producătorilor de peleți și brichete din biomasă au activat sezonier în anul 2017, utilizând în procesul de producere paie de cereale, rumeguș de lemn, coji de semințe de floarea soarelui, coji de nuci și alte resturi vegetale.
În concluzie.
A recicla înseamnă să consumi eficient, să refolosești pe cât posibil, să transformi materia primă astfel încât să existe permanent un circuit al materiei care poate fi refolosită mereu și care să producă beneficii atât pentru noi oamenii cât și pentru mediul înconjurător.
Să nu uităm că atunci când vorbim de „mediul înconjurător” nu ne referim doar la vegetație ci și la multitudinea de viețuitoare, fie ele animale domestice, de companie sau sălbatice, sau din mediul acvatic. Toate acestea, și nu numai, fac parte din „natura”, din mediul care ne înconjoară și sunt afectate în mod direct de stilul nostru de viată. Ar trebui să conștientizăm și faptul că avem o responsabilitate sporită față de mediul în care locuim.