Respect pentru mediu
Ion GUZUN, Șef, Inspecția pentru Protecția Mediului Criuleni
Arderea deșeurilor de proviniență vegetală cauzează un prejudiciu cu consecințe grave mediului ambiant și sănătății umane.
În rezultatul arderii deșeurilor vegetale, frunzelor în aer sunt eliminate diferite substanțe toxice, cum ar fi monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, dar și unele mai periculoase- dioxinele.
Arderea resturilor vegetale prezintă pericol și pentru obiectele din apropiere în condițiile în care focul este lăsat fără supraveghere, în condiții de vânt și daca nu este monitorizat, riscă să se extindă pe suprafețe mari, provocând daune irecuperabile.
Inspectorii IPM Criuleni prin mijloacele mass-media locală sensibilizează populația raionului privitor la riscul depozitării necorespunzătoare și arderii deșeurilor depozitate în locuri neautorizate. Și totuși, unii cetățeni deși cunosc riscurile arderii deșeurilor continuă să folosească această metodă, practicată în trecut.
Astfel, locuitorii s. Onițcani și Zăicana, Alexandru S. și Victor A. au încălcat regulile de gestionare a deșeurilor nerespectînd modul stabilit de depozitare și ardere a deșeurilor vegetale și menagere și au fost sancționați cu amendă de 24 u.c. (1200 lei) fiecare, amenzile fiind achitate integral.
Inspecția pentru Protecția Mediului Criuleni recomandă populației să colecteze resturile vegetale, frunzele separat de deșeurile menagere, să le depoziteze în locuri amenajate, ulterior să fie acoperite cu sol, unde fermentându-se se vor transforma în compost, care va fi folosit ca îngrășămînt natural pentru terenurile agricole.