Nu fiți cruzi și indiferenți cu „cei mai mici ca noi”
Gheorghe MANJERU, șef al Inspectoratului pentru Protecția Mediului
Dragostea, dacă nu dragostea, măcar respectul neprefăcut pentru lumea sălbatică din jurul nostru care ne bucură ochii și sufletele cu frumusețea ei, fie floristică sau faunistică, ni se altoiește de mici și, care cu timpul, dă roade diferite de la Om la Om. Aceasta atitudine se manifestă prin comportamentul nostru zi de zi. Faptele sunt grăitoare, atât pozitive, cât și negative, mai ales, în cazurile când acești „mai mici ca noi” au nevoie de ajutor, sunt la marginea pieirii, așteaptă să fie salvați.
Să reținem exemplele și să le facem mai multe, că ele educă mai mult ca vorba, ca îndemnul.
Aduc în această pagină o întâmplare de acum câteva zile, care a sfârșit fericit pentru un pui de lebădă, salvat și întors în natură.
Împreună cu grupul operativ al inspectorilor de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului, în ziua de sâmbătă, 29.09.2018 ne deplasam în direcția Orhei pentru un control ecologic inopinat, când în preajma localității Ivancea pe partea carosabilă a șoselei am observat zbătându-se un pui de lebădă, destul de mare, rănit, care a fost lovit, se vede, la trecere de vreo mașină.
A fost lovit și lăsat acolo, putând fi măturat pe șosea în orice moment de transportul auto care șuiera cu viteză dintr-o parte în alta.
Cazul fericit și salvator a fost că noi tocmai ne-am apropiat în acest moment de locul cu pricina și am stopat alături de acest pui, ridicându-l de acolo, unde indiferența participanților la trafic putea să-l ucidă în orice moment.
După ce i-am analizat starea fizică și dacă poate suporta traumele, împreună cu inspectorii am găsit rațional să-l punem pe apa lacului din apropiere, redându-l naturii.
Priviți câteva secvențe foto ca să vedeți cum prin acest caz fericit pentru puiul de lebădă din imagine nu s-a admis să apară un gol în mediul care ne înconjoară.
Să nu fim cruzi și indiferenți cu „cei mai mici ca noi”.