15 septembrie – anticiparea Zilei Mondiale a Curățeniei la Orhei
Ștefan MIHALAȘ, șef Inspecția Ecologică Orhei
Mai multe studii realizate de-a lungul timpului au arătat că mai bine de 80% din maladii și un sfert din decesele înregistrate în lume sunt cauzate atât de consumul apei și a alimentelor contaminate, cât și de deșeurile de diverse tipuri. În acest context, gestionarea deșeurilor constituie una dintre problemele cele mai dificile ale lumii moderne. De aceea, încă din 1993, Organizatia Națiunilor Unite a introdus în calendarul său, la 23 septembrie, în parteneriat cu organizatia ,,Clean Up the World”, Ziua Mondială a Curățeniei cu scopul de a inspira și a îndemna comunitățile să curețe, să îmbunătățească și să protejeze mediul prin realizarea de acțiuni care pot varia de la igienizarea unor zone, până la plantarea de arbori și arbuști sau la proiecte referitoare la conservarea apei și a energiei.
Ziua Internațională a Curățeniei încearcă anual să ne amintească fiecăruia dintre noi că un mediu curat este un mediu sănătos.
Preocupările privind un mediu sănătos au început să prindă din ce în ce mai mult contur. Eforturile privind protejarea mediului nu sunt doar responsabilitatea exclusivă a guvernelor sau a autoritaților locale – este o datorie a noastră, a tuturor, pentru că nu putem aspira la o viată sănătoasă fără un mediu curat.
Anual, autorităţile locale şi ONG-urile organizează campanii de igienizare a parcurilor, străzilor sau pădurilor din apropierea zonelor rezidenţiale, încercând să dea un exemplu societăţii civile şi să ajute la protejarea mediului în acelaşi timp. Au loc campanii de informare asupra efectelor pe care le au deşeurile asupra apelor şi solului, proiecte de reciclare a plasticului, metalelor sau hârtiei, încercându-se producerea unei schimbări vizibile într-o singură zi.
În acest an ,,Ziua Mondială a Curățeniei” a fost anticipată la 15 septembrie de către sectorul civic. Această zi se dorește a fi o conștientizare și o reamintire a faptului că protejarea mediului în care trăim trebuie să reprezinte un stil de viață, nu doar un eveniment în sine.
Pe data de 14 septembrie, Mișcarea Ecologistă din Moldova a organizat un eveniment de salubrizare în extravilanul comunei Trebujeni, raionul Orhei. Această locație, aflată în zona-nucleu a rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”, se confruntă cu probleme evidente de depozitare și gestionare a deșeurilor menajere, care afectează sănătatea ecosistemului acvatic reprezentat de râul Răut. Prin urmare, în comun cu colaboratorii Inspecției Ecologice Orhei, Fundației ecologice ,,EcoDava”, colaboratorii rezervației culturale naturale, cât și elevii gimnaziului Trebujeni, a fost desfășurată o activitate de curățenie care va încuraja schimbarea atitudinii și comportamentului comunității locale față de depozitarea deșeurilor.
Ținem să menționăm faptul că, organizarea anuală a astfel de evenimente nu v-a soluționa în întregime problema deșeurilor. Aici rolul principal îl joacă factorul uman, care prin conștientizare v-a educă la tânăra generație spiritul gospodăresc de protejare și gestionare a resurselor naturale. E curat nu acolo unde se face curățenie, dar acolo unde se păstrează. Vă îndemn pe toți locuitorii raionului și nu numai, să protejăm mediul ambiant pentru noi și generațiile următoare.