Plantări de toamnă la Cahul. Acţiunea „Un arbore pentru dăinuirea noastră”
Veronica GÎRNEȚ șef, Serviciul Inspectare al Agenţiei Ecologice Cahul
Anotimpul toamna, ca şi oricare dintre cele patru anotimpuri ale anului, este frumos în felul său. Pe lângă coloritul vegetaţiei din jurul nostru, fructele şi legumele cu gustul ultimelor raze calde de soare şi strigătul de adio al păsărilor migrătoare, toamna ne oferă posibilitatea să aducem omagiu naturii prin plantarea arborilor în localitatea pe care o iubim şi cu care ne mândrim. Nu în zadar se spune că omul cât trăieşte trebuie să ridice o casă, să planteze un pom şi să crească un copil, toate acestea necesitând a fi făcute cu dragoste, grijă şi atenţie.
Tradiţia frumoasă de plantare a arborilor în fiecare toamnă este concentrată şi prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 27 din 13.02.1995 despre instituirea Zilei Naţionale de Înverzire a Plaiului “Un arbore pentru dăinuirea noastră”, primul punct al căruia prevede că „Se instituie, în ultima sâmbătă a lunii octombrie a fiecărui an, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, Ziua Naţională de Înverzire a Plaiului”. În acest context, inspectorii de mediu din cadrul Agenţiei Ecologice Cahul împreună cu speciliştii Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură „Silva Sud” şi cu ajutorul efectivului Brigăzii nr.3 Infanterie Motorizată „Dacia” din mun. Cahul, în ziua de 01 noiembrie 2017 au plantat 11400 de puieţi specia „salcâm alb” şi „frasin” pe un teren de 2,4 ha a fondului forestier de stat de lângă comuna Lebedenco, raionul Cahul. Această acţiune este doar o mică parte din obligaţia pe care o datorăm naturii, o contribuţie minimă în viitorul copiilor şi nepoţilor noştri, o piatră din temelia lucrurilor bune pe care le lăsăm în urma noastră.
Şi pentru că pădurile sunt plămânii planetei noastre, pentru că la umbra copacilor s-au născut cele mai frumoase şi memorabile compoziţii literare, pentru că atunci când vorbim de un om frumos, anume cu stejarul îl comparăm, îndemnăm toţi locuitorii raionului Cahul să planteze arbori: în preajma caselor şi blocurilor de locuit, în parcuri şi scuaruri, şcoli şi grădiniţe, pe malul apelor, marginile drumurilor şi lângă câmpurile agricole, asigurându-şi, astfel, protecţia de gazele emise în urma activităţilor de zi cu zi, de eroziunile la care sunt supuse solurile noastre roditoare şi de soarele, uneori, arzător.