Notă informativă
cu privire la participarea în cadrul vizitei de studiu în Republica Cehă în perioada 19 – 25 noiembrie 2017 în scopul participării la proiectul bilateral “Armonizarea legislației” cu Directiva UE privind gestionarea apelor reziduale.
Natalia BRAGOI, inspector principal
Secția inspectare resurse acvatice și aer atmosferic
Nelian CĂPĂȚÎNĂ, șef Direcție inspectare Generală
Acest proiect este implementat în colaborare cu Institutul de Cercetări pentru Managementul Apelor T.G. Masaryk (VUV TGM). Proiectul se desfășoară în cadrul cooperării de dezvoltare a Cehiei, susținută de Agenția Cehă pentru Dezvoltare (CzDA).
Scopul vizitei de studiu este de a spori cunoștințele echipei invitate în domeniul calității apei și tratării apelor reziduale, care s-a realizat prin vizitarea stațiilor de tratare a apelor uzate și a altor instituții relevante, consultări, lucrări practice cu probe de apă, informații despre planificarea apei, etc.
Programul vizitei de lucru:
Luni 20 noiembrie:
- Deplasarea la VUV TGM;
- Deplasarea la Autoritatea Regională a Regiunii Boemia Centrală din Praga, discuție cu angajații Autorității Apelor la nivelul Autorității Regionale, care administrează 26 de localități, cu peste 100 000 locuitori, 15 stații de epurare, funcția de bază fiind administrarea și eliberarea autorizațiilor de captare a apelor de suprafață și pentru deversarea apelor uzatate;
- Deplasarea la Întreprinderea de Stat a Bazinului Hidrografic Vltava unde a fost prezentate activitățile administratorului hidrografic. Î. S. dată are funcția de gestionare a resurselor acvatice din Bazinul Hidrografic Vltava fiind independentă financiar de Statul Ceh. Resursele financiare proprii din taxele pentru captarea apelor de suprafață, utilizarea energiei hidroelectrice, utilizarea clădiriloor hidrologice, dar au posibilitatea de accesa finanțarea Statului în cazuri exepționale cum ar fi incendiile. La moment se află la etapa a II de implementare a Directivei 2007/60/EC și la etapa I în implemetarea riscurilor pentru inundații care are perioada de 6 ani. Domeniile de activitate sunt:
-protejarea și îmbunătățirea apei de suprafață, subterane și ecosistemelor acvatice;
-reducerea efectelor nefavorabile ale inundațiilor și secetei;
-administrarea apelor de suprafață și subterane, utilizarea sustinabilă a apelor.
Marți 21 noiembrie:
- Deplasarea la stația de epurare a apelor uzate (SEAU) din orașul Kladno (Boemia Centrală, cel mai mare oraș din regiune), unde tehnologul a prezentat evidența pe care o înregistrează și o predă autorităților. Stația de epurare cu capacitatea de 70 000 locuitori. Totul se monitorizează și gestionează on-line, dar există situații de intervenție manuală. Conform legii operatorul prezintă raportul pe calitatea apei o dată în an în format electronic plasândul pe internet unde poate fi accesat de oricine și raportul financiar pentru depășirea paramentrilor. Fiecare operator are politica sa unde desinestătător se întelege cu poluatorul;
- Deplasarea la SEAU a fabricii de bere Krusovice, excursie în secția de producere și la stația de epurare cu capacitatea de 50 000 locuitori, fabrica fiind operator local a satului cu 500 locuitori.
Miercuri 22 noiembrie:
- Deplasarea la Autoritatea Apelor la primăria Mlada Boleslav. Departamentul Protecției Mediului este alcătuit din 16 angajați din care 7 activează în Secția de Administrare a Apelor care administrează 98 de localități cu populația de până 100 000 locuitori. Orașul Mlada Boleslav având 40 000 de locuitori cu densitatea de 90 locuitori / km2 . Funcția de bază constă în aprobarea autorizațiilor de captare a apelor și administrarea apelor de suprafață, apelor subterane și construcțiilor hidrologice.
Joi 23 noiembrie:
– Deplasarea de-a lungul râului Labe (Elba) cel mai lung din Cehia;
– Deplasarea SEAU din orașul industrial Usti nad Labem (Boemia de Nord). Stația de epurare comună pentru apele uzate orășenesti și cele din industria chimică având nivelul 3 de risc din 5. Capacitatea fiind 400 l/s. Constructia a început în anii ’90 costurile estimânduse la moment aproximativ 750 000 000 coroane, fondurile fiind locale, de stat, de dezvoltare și pe parcursul anilor investiții din Statul German, 4 ani a fost în regim de probă și de 20 se află în regim de funcționare normală. Totul este automatizat.
Vineri 24 noiembrie:
- Deplasarea la Inspectoratul Regional al Inspectoratului Ecologic Ceh. În Republica Cehă activează 10 Inspectorate cu aproximativ 400 de angajați, 5 departamente în fiecare Inspectorat cu aproximativ 60 angajați, 13 angajați fiind pe apă, 40 de angajați în teritoriu. Funcția lor este mai mult consultativă din motiv de lipsă de cadre;
- Deplasarea la VUV TGM unde a fost prezentat lucrul cu instrumentele de prelevare automată a monstrelor în cadrul monitorizării calității apei în SEAU, rezumarea vizitei, discuții despre următorii pași ai proiectului.
Sâmbătă 25 noiembrie:
- Deplasarea la stația de tratare a apelor uzate din anul 1906 din Praga, Bubenec, care a funcționat până în anul 1967.
http://www.mb-net.cz/na-magistratu-byla-delegace-z-moldavska/d-54639