Câteva recomandări pentru a reuși „Fără Plastic în Iulie”!
Aurelia BAHNARU, Doctor în Economie
Anul acesta pentru prima dată ne alăturăm campaniei internaționale Plastic Free July 2017 și sperăm să contribuim la reducerea consumului de plastic dar și să învățăm cum se face acest lucru!
La prima vedere pare simplu, în special să vorbești despre renunțarea la plastic. Aplicarea în practică a cerințelor este însă una mai dificilă și provocătoare. Din primele zile ale campaniei, cum am intrat în supermarket am înțeles că practic toate produsele sunt ambalate în plastic. Provocarea a devenit și mai mare, ce facem, ce procurăm, de unde alegem?
Această campanie este pentru cei care vor o schimbare, țin lă sănătatea lor, a copiilor, își doresc un mediu mai curat și conștientizează pericolul încălzirii globale, care apropo deja se resimte.
Important este să nu ignorați acțiunea din considerentul lipsei de alternative. Din start menționez că este posibil, iar experiența multor persoane care au trecut cu succes această provocare și care și-au schimbat modul de consum dincolo de luna iulie confirmă acest lucru.
Cu siguranță nu vom putea exclude integral plasticul, cel puțin nu la această etapă. În schimb putem începe să acționăm altfel, mai eco și mai puțin poluant. În cazul în care totuși nu puteți exclude toate produsele din plastic din gospodărie sau organizație, cazul nu e pierdut, atât timp cât vă decideți să renunțați cel puțin la un produs din plastic, în special cel de unică folosință.
De această dată am decis să prezint câteva recomandări pentru a ușura provocarea. Sper să fie utile și să vă inspire să le încercați. Menționez ca în primul rând încercăm să excludem consumul produselor din plastic de unică folosință care pot fi ușor înlocuite cu alternative reutilizabile:
1. Provocarea e și mai mare în luna iulie, când căldurile văratice te duc mereu cu gândul la o sticlă de apă din plastic, care de îndată ce este consumată, se aruncă la gunoi.
ALTERNATIVA e simplă și anume să vă echipați cu o sticlă de apă reutilizabilă sau refolosiți o sticlă veche pe care o aveți deja. Puteți procura butelii refolosibile din comerț.
2. O cana de cafea americano sau un latte e opțiunea multor consumatori, care deja au transormat în deprindere obiceiul de a procura cel puțin câte 1-2 căni de cafea de unică folosință. Ca exemplu, în Marea Britanie sunt folosite zilnic peste 7 milioane de pahare de cafea de unică folosință, iar majoritatea nu pot fi reciclate. Sunt sigură ca majoritatea celor ce procură astfel de cafea la gheretele specializate din țară nici nu s-au gândit că aceste cani de unică folosință aparent din hârtie nu pot fi reciclate, nefiind biodegradabile.
ALTERNATIVA este să începeți prin a vă aduce propria ceașcă de cafea reutilizabilă, pe care o puteți purta în geantă. Puteți cumpăra căni de cafea din oțel inoxidabil, din sticlă și ceramică reutilizabile, sau puteți să reprofilați doar un borcan de sticlă vechi sau chiar să vă aduceți propria cană. Recomand celor ce își pot permite să procure online modele reutilizabile comode și cu design variat, dat fiind faptul că la noi nu se prea regăsesc.
3. Zilnic facem cumpărături și ne alegem cu câteva pungi din plastic. Unii din noi le aruncă din start la gunoi, alții adună aceste pungi făcând colecție, reutilizând o parte din ele care în final oricum ajung a fi aruncate la gunoi. Mai târziu acestea ajung depozitate la groapa de gunoi sau aruncate în ape, având nevoie de până la 400-500 ani pentru descompunere.
ALTERNATIVĂ sunt pungile reutilizabile. Aici chiar nu e o scuză să nu le folosim atât timp cât ele sunt confecționate cu drag de oameni frumoși și iubitori de natură sau de copii. Acestea pot fi personalizate la dorință și arată stilat pe umărul fiecăruia din noi. O poți purta mereu în geantă, în mașină, sau o poți pune lângă ușă pentru a evita scuza “am uitat-o, dați-mi vă rog o pungă din plastic!”.
4. Un alt deșeu din plastic produs în cantități enorme și aruncat după prima utilizare este PAIUL. Da, acest obiect mic și de multe ori colorat pentru a atrage și mai mult atenția în special a copiilor, este inutil. În cazul acestuia chiar nu ar fi o scuză. Este suficient să renunțați sa îl mai utilizați, nu pierdeți nimic, gustul băuturii va rămâne neschimbat.
ALTERNATIVA în cazul în care totuși insistați să îl utilizați ocazional, să știți că există. În cazul dat, puteți alege paiuri produse din materiale reciclabile precum din oțel inoxidabil reutilizabil, din sticlă sau din bambus.
Țin să menționez că Plastic Free July 2017 (Fără Plastic în Iulie) nu semnifică să procurați o serie de produse noi, nu acesta este obiectivul. Este cert că puteți face față provocării cu ceea ce aveți (cutii din carton, borcane din sticlă și pânză sau haine uzate pentru confecționarea pungilor reutilizabile care se regăsesc în orice gospodărie). Oarecum dacă decideți să procurați ceva nou și util pentru consumul individual și care face mai ușoară renunțarea la plastic atunci este binevenit.
Da și nu uitați că schimbarea durează, iar noile deprinderi nu se capătă într-o zi. Vor fi situații variate, multe semne de întrebare și ezitări. Nu renunțați și nu uitați că până și cea mai mică renunțare la plastic este un plus la rezultatul final – MAI PUȚIN PLASTIC CONSUMAT ȘI UN MEDIU MAI CURAT!