Activitatea IE Briceni prezentată la ședința din 04.08.2017
Dinu BARALIUC, șef IE Briceni
Pe parcursul anului 2017 în cadrul Inspecției Ecologice Briceni au activat 5 colaboratori cu calitatea de inspector.
În această perioadă inspectorii au acordat o deosebită atenție respectării întocmai a prevederilor legislației ecologice în vigoare, sporirii eficienței controalelor în teritoriul subordonat IE Briceni.
Sub un control mai strict au fost examinate problemele ce țin de protecția solului și a subsolului, aerului atmosferic, apelor de suprafață și celor subterane, regnului animal și cel vegetal, supravegherea proceselor de producere și impactul acestora asupra calității Mediului Înconjurător, impactul deversărilor apelor și emisiilor de substanțe nocive în Mediul Ambiant. Pe parcursul perioadei 2017 de către colaboratorii Inspecției Ecologice Briceni au fost inspectate 92 obiecte în urma cărora au fost întocmite 197 acte de inspectare, au fost întocmite 89 procese-verbale.
Procesele-verbale au fost examinate de către Inspecția Ecologică Briceni cu aplicarea amenzilor în sumă de 131.950 lei și încasarea amenzilor în sumă de 65.975 lei de la 92 contravenienți.
În această perioadă inspectorii Inspecției Ecologice Briceni au acordat servicii prestate în sumă totală de 105.237 lei.
Caracteristica problemelor ecologice care în r-nul Briceni la moment.
Raionul Briceni este cel mai de Nord raion al Republicii Moldova și are hotare cu Ucraina la Nord, cu raionul Edineți la Sud, cu raionul Ocnița la Est și cu România la Vest. Raionul Briceni are 28 de primării în care sunt încadrate 38 localități, ocupând o suprafață de 814,44 km². Populația raionului constituie în total 73.181 locuitori. Activitatea economică în raion este preponderent agrară.
Mai funcționează cariera de calcar din s. Beliavinți, cariera de ghips din s. Criva, cariera de nisip din s. Pererîta.
Principala problemă cu risc sporit de generare a poluării mediului în raion este managementul deșeurilor. În prezent problema deșeurilor se manifestă tot mai acut din cauza creșterii cantității și diversității acestora, precum și a impactului lor negativ tot mai pronunțat asupra mediului înconjurător.
Dezvoltarea localităților, precum și creșterea generală a nivelului de trai al populației, antrenează producerea unor cantități din ce în ce mai mari de deșeuri.
Varietatea substanțelor organice și anorganice conținute, fac ca procesul degradării aerobe și anaerobe să fie dificil de condus, provocând în cazul evacuării și depozitării necontrolate poluarea solului, aerului și apei. Sunt afectate de asemenea ecosistemele din vecinătatea acestor depozite, creându-se mari dezechilibre în cadrul lanțurilor trofice.
Nu toate APL respectă regulile de acumulare și de evacuare a deșeurilor din localități din care cauză apar multe gunoiști stihinice. Reieșind din cele expuse, o problemă acută este gestionarea lor.
În prezent sistemul de management al deșeurilor menajere în raionul Briceni s-a desfășurat urmând direcțiile tradiționale(colectarea, depozitarea).
În localitățile raionului sunt formate 6 întreprinderi municipale care se ocupă de gestionarea deșeurilor managere. Mai activ activează Î.M „Gospodăria locativ comunală Brceni”; Î.M. ,, Intreprod Lipcani”, din sectorul urban și ÎM ”Cricom-Servicii”, s. Criva din sectorul rural. Activitatea celorlalte fiind nesatisfăcătoare. Procentul populației deservite de servicii de salubrizare este foarte mic . În raion din cauza lipsei bazei materiale nu se efectuează colectarea selectiva pentru sticlă, hîrtie, plastic ca în alte raioane din R. Moldova.
Cantitatea de deșeuri generate in anul 2016 a constituit 78, 303 mii m³, care au fost depozitate în 27 poligoane pe o suprafață de 38,85 ha, dintre care doar un poligon, cel din com. Medveja, este construit conform unui proiect special cu avizul tuturor serviciilor din domeniu. Aceste poligoane de depozitare sunt supraîncărcate și la majoritatea nu este pază. Din această cauză, o parte din deșeuri se depozitează în afara perimetrelor admise, iar gunoiștile au tendința să se extindă.
Dar trebuie de menționat faptul că la momentul actual închiderea poligoanelor existente fără elaborarea și aplicarea unui sistem de colectare centralizate a DMS nou, va aduce la o poluare catastrofală a mediului.
La moment este în curs proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale” elaborat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord, ce ține de extinderea managementului integral de colectare și sortare a deșeurilor menajere solide. Conform Strategiei de regionalizare a managementului deșeurilor prin diviziunea teritorială, raionul Briceni face parte din regiunea 8. În cadrul acestui proiect s-a selectat terenul pentru amplasarea stației de transfer a deșeurilor în orașul Briceni. De aici DMS se vor transporta la un poligon special din rl Dondușeni.
În orașul Lipcani a fost investit proiectul „Consolidarea și dezvoltarea serviciului de salubrizare Lipcani pentru un mediu curat”, costul proiectului este de 10.141.800,0 lei , sursa de finanțare este din FEN .
În scopul diminuării impactului negativ asupra componenților de mediu în general și poluării solului, apelor freatice etc, se desfășoară diferite acțiuni de salubrizare și amenajarea localităților, organizate în cadrul Concursului Național „Cea mai modernă, mai salubră și amenajată localitate”, „Râu curat de la sat la sat”.
În perioada bilunarului de salubrizare s-au efectuat 150 de raiduri, în urma cărora s-au depistat 129 gunoiști stihinice, care ocupau o suprafață de 15,66 ha.
În perioada salubrizării au fost lichidate 83 gunoiști stihinice, astfel fiind curățite 11.13 ha . Au fost curățite terenurile care au destinație de spatii verzi pe o suprafață de 4,71 ha, terenuri publice pe o suprafață de 15 ha.
De către IE Briceni a fost emisă o adresare către APL din raion cu solicitarea de a participa activ la lucrările de salubrizare. La toate primăriile au fost efectuate controale ecologice cu emiterea prescripțiilor pentru lichidarea neajunsurilor în ce privește menajamentul DMS. S-a conlucrat intens cu mass-media. S-au petrecut întruniri cu cetățenii în locurile amplasării a gunoiștilor stihinice.
Pentru persoanele ce nu au respectat legislația ecologică în ce privește gestionarea deșeurilor de către IE Briceni în an.2017 au fost întocmite 14 procese-verbale pe art.181 CCA și 21 procese pe art. 154 CCA.
Pentru rezolvarea problemelor susmenționate se propune urgentarea implementării proiectului ”Modernizarea serviciilor publice locale”.
Deasemenea vreau să menționez și alte probleme existente în raion:
- Compartimentul sol, subsol.
- Nerespectarea asolamentelor ce asigură protecția solurilor și restabilirea humusului de către agenții economici. Cunoștințele slabe în domeniu, mai ales în gospodăriile agricole mici.
Se propune: Informare în mass-media, petrecerea seminarelor în ce privește promovarea agriculturii ecologice.
- Costul supra ridicat al materialelor de construcție larg răspândite pe piață ce provoacă populația la extragerea ilicită a zăcămintelor minerale.
Se propune: Modificarea legislației pentru a facilita crearea și exploatarea unor cariere mici cu un volum până la 5 mii m3 pe lângă primării.
- Compartimentul chimie.
- Poluarea aerului atmosferic în localități a solului, apelor de suprafață cu produse fitosanitare.
Se propune: Extinderea zonelor de protecție sanitară la lucrările de stropire cu pesticide în livezi. Crearea punctelor de dezactivare a tehnicei agricole cu respectarea cerințelor
- Compartimentul resursele acvatice.
- Insuficiența apelor de suprafață pentru irigare.
Se propune: Construcția apeductelor din r. Prut pentru irigare în timpul de vară și crearea rezervelor la bazinele acvatice existente în afară sezonului de vegetație. Organizarea lucrului Comitetelor subbazinale pentru buna gestionare a resurselor acvatice existente.
- Compartimentul flora fauna.
- Tăieri ilicite în pădurile în afara Fondului forestier de stat. Braconajul.
Se propune: Suprafețele împădurite cu suprafața mai mare de 10 ha, proprietate APL, să fie transmise la ”Moldsilva”. Întărire cu cadre și mijloace tehnice a subdiviziunii Flora-fauna în agenții și inspecții.
Și nu în ultimul rând, este vital necesară o bună conlucrare a organelor de mediu cu APL, Poliția, ANSA și alte servicii desconcentrate.