Raport
al participării în vizita de studiu în cadrul proiectului „Fortificarea capacităților de implementare a Convenției de la Basel, prin îndeplinirea obligațiunilor de raportare”, care a avut loc în or. Bratislava, Slovacia, în perioada 15-18 mai 2017. („Strengthening of the effective implementation of the Basel Convention with regard to fulfilment of reporting obligation of Moldova”).
Scopul vizitei de lucru a fost de a ne familiariza cu sistemul de raportare a deșeurilor din Slovacia și de a vedea cum raporteaza agenții economici cantitățile de deșeuri, în vederea îmbunătățirii sistemului de raportare în RM și de a contribui la îndeplinirea obligațiilor de raportare în baza Convenţiei de la Basel.
La acest studiu ne-am aflat 2 zile (16-17 05.17) Bratislava, Slovacia.
În prima parte a zilei de studiu 16.05.17 ne-am întîlnit cu echipa din cadrul proiectului la BCRC (Centrul Regional a Convenției de la Basel din Bratislava), unde s-au discutat:
- Raportarea națională a RM la Convenția de la Basel: aspecte și priorități pentru îmbunătățire – d-na Silvia Nicolaescu, Ministerul Mediului,
- Identificarea și colaborarea cu agenții economici pentru îmbunătățirea colectării datelor – Dl. Burduja Anatolie, Jacot Victoria, IES,
- Instruirea și metodologia privind evidența și raportarea datelor despre deșeurile generate / primite / colectate de diferite categorii de deținători de deșeuri: agenți economici și municipalități – Natalia Efros, EPPO.
Dupa care au avut loc discuții asupra celor prezentate, propuneri de noi metode, soluții, urmată de prezentarea informațiilor de către organizatorii proiectului.
- Cerințe privind raportarea deșeurilor a statelor membre ale UE și a țărilor din afara UE – Elena Bodikova, SEA
- Cerințe obligatorii din punct de vedere juridic în sistemul de înregistrare a datelor și raportare către autoritățile competente în managementul deșeurilor din Slovacia, forme, experiențe și exemple – Martin Jakus, SEA
- 6. Exemple de raportare a datelor din cadrul companiilor de gestionare a deșeurilor din Slovacia – Elena Bodikova, SEA
În a doua parte a zilei am vizitat FCC Slovensko, s.r.o. (Instalația de gestionare a deșeurilor în localitatea Zohor, amplasată la cca. 25 km de or. Bratislava), unde am ascultat o prezentare despre istoria companiei și serviciile prestate, după care am plecat la depozitul de deșeuri nepericuloase colectate din municipalitate, ce include și depozitul de deșeuri periculoase tratate.
Alăturat acestui depozit se află o porțiune de teren care include o gunoiște veche recultivată, înierbată, pe care cresc arbori și arbuști. Din ea se colectează biogazul calculat pentru cca. 50 ani, care este utilizat la producerea energiei electrice în 2 cogeneratoare cu distribuirea în rețea.
Levigatul format de la aceste depozite este acumulat în 3 bazine hidroizolate, tratat la stația de epurare locală și deversat într-un canal din apropiere.
Pe teritoriul companiei mai este amplasat un depozit pentru utilizarea deșeurilor periculoase al cărui termen de păstrare nu trebuie să depășească de 3 luni. Dacă compania în cauză nu se încadrează în acest termen, ea este obligată să transmită pentru utilizare stocul de deșeuri periculoase altei întreprinderi de profil.
Tot aici se află și liniile de sortare a deșeurilor ( hîrtie, carton, ambalaje, pungi din polietilenă, PET). Pungile din polietilenă sunt concasate pe loc și utilizate în calitate de combustibil la producerea cimentului.
Deșeurile sunt transportate de autospeciale însoțite de o fișă, care include toată informația despre tipul de deșeu. Pe autobasculante este montată o plăcuță, care indică codul deșeului transportat. Mașinile sunt cîntărite la intrare și la ieșire. Astfel, se duce o evidență strică atît a categoriei cît și a cantității deșeurilor recepționate.
17.05.17 – A doua zi am plecat spre Banská Bystrica, unde am vizitat compania „DETOX”, care se ocupă cu tratarea deșeurilor periculoase. Ne-am familiarizat cu activitatea acestei companii, apoi am mers în încăperile unde are loc tratarea fizică și chimică a deșeurilor, neutralizarea deșeurilor toxice, utilizarea lămpilor fluorescente (demercurizarea lor), tratarea prealabilă a uleiurilor uzate, dezagregarea emulsiilor și pre-tratarea mecanică a deșeurilor.
Am văzut depozitarea unei game largi de deșeuri periculoase, inclusiv uleiuri uzate și amestecuri de uleiuri uzate, produse chimice reziduale, lichide inflamabile, otrăvuri și produse puternic caustice. De asemenea am vizitat și laboratorul în care se fac analize prealabile a deșeurilor recepționate.
În a doua parte a zilei am vizitat Agenția Slovacă de Mediu la care s-a relatat detaliat despre sistemul slovac de informații ,,RISO” privind deșeurile și s-a discutat asupra implementării sistemului de raportare în RM.
Concluzie:
Vizita de studiu a atins obiectivele, toate temele și prezentările au fost actuale. Urmează să stabilim modul de colectare a datelor privind producerea și gestionarea deșeurilor, prin implementarea sistemului informațional automatizat „Managementul deșeurilor”; să fie stabilită metodologia de raportare, inclusiv raportarea anuală a agenților economici generatori de deșeuri pentru perfectarea sistemului de raportare în Republica Moldova, potrivit cerințelor Convenției de la Basel.