”Munca neremunerată în folosul comunității” – sancțiune discutată de inspectorii de mediu Orheieni!
L. BUBUIOC, inspector principal IE Orhei
Odată cu mărirea unității convenționele, din martie 2017, cu argumentarea contravenienților precum că ,,nu sunt în stare să achite amenda” aplicată de către agenții constatatori de mediu, precum și nu în ultimul rând precedentul prin care trece Inspecția Ecologică Orhei, unde pe parcursul anului 2016, pe același articol al Codului Contravențional (art.122, alin.1), unui contravenient s-au emis hotărâri de sancționare sub formă de amendă. Pentru eschivarea de achitare benevolă, hotărârile au fost remise spre executare, executorului judecătoresc. La rândul său, executorul, după cercetarea materialelor precum și eschivarea debitorului de la executarea amenzilor administrative a venit către Inspecția Ecologică Orhei cu un demers privind înlocuirea amenzii administrative (în temeiul art. 34, punct 8, Cod Contravențional al Republicii Moldova).
Ulterior, după transmiterea dosarului contravențional instanței de judecată cu solicitarea de a se înlocui pedeapsa pecuniară cu sancțiune sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității, ne bucură faptul că instanța a mers la întîmpinarea cerințelor Inspecției totodată lăsând și o lecție învățată din acestă practică.
Cu referire la cele relatate la 24.05.17, șefa Biroului de Probațiune Orhei, Natalia Naval și colega sa dând curs invitației Inspecției Ecologice Orhei au răspuns și discutat fructuos. La comunicarea prezentată de serviciul probațiune a participat și inspectorul regional al Serviciului Piscicol dl Gamarț Valentin.
Astfel, s-au supus dezbaterilor procedura de luare a deciziei de către agentul constatator împreună cu inspectorii de mediu la tema aplicării sancțiunii ,,muncii neremunerate în folosul comunității”. cercetării contravenției cu referire directă la modelul de proces contravențional gestionat de organele pentru protecția mediului s-a stabilit că urmeză să se întocmească procesul-verbal cu privire la contravenție, în partea deciziei agentului constatator, la punctul 11 lit. c) exemplu se remite judecătoriei Orhei cu propunerea de a se aplica sancțiune – muncă neremunerată în folosul comunității (a se vedea art.37; 395 Cod Contravențional al Republicii Moldova). Însă asemenea decizie, decidentul este în drept s-o aplice fără aplicarea sancțiunii pecuniare cu transmiterea direct instanței, numai dacă la punctul (6) din procesul contravențional la rubrica obiecțiile și probele pe care contravenientul le aduce în apărarea sa (contravenientul) lasă în scris acordul precum că este gata de a presta munca în folosul comunității și refuză de a plăti amenda.
Pentru ca sancțiunea ,,munca neremunerată în folosul comunității” aplicată ca propunere instanței de către inspectorii de mediu să ia amploare printre hotărârile emise în baza proceselor noastre verbale întocmite, este necesar de revăzut prevederile art. 37 Cod Contravențional al Republicii Moldova.
Cu susținerea unei asemenea practici, contravenienții vor deveni utili societății prin contribuția adusă comunității cel pedepsit poate într-un fel să ispășească paguba produsă și la partea materială dar și la cea morală. Un aport considerabil putem aduce autorităților publice locale atunci când sunt demarate lucrările de salubrizare, fiind o bună oportunitate de a implica la muncile comunitare persoanele sancționate pentru contravenții. Feed-beak-ul inspectorilor din Orhei s-a rezultat cu convingerea acestora de a susține în limita cazurilor întâmpinate” practica aplicării sancțiunii. Munca neremunerată în folosul comunității” ca fiind una și cu caracter, de protecție, amenajare, salubrizare, educație ecologică.