Acțiuni comune de protecție a mediului
Valentin BEJAN, inspector principal IE Ștefan-Vodă
Perioada de primăvară 2017 a marcat o serie de acțiuni unde colaboratorii Inspecției Ecologice Ștefan-Vodă au consolidat relațiile de colaborare între structurile de control în perioada de prohibiție a pescuitului în teritoriul subordonat.
La 31.03.2017 în sediul sectorului poliției de frontieră „Tudora-1” al Direcției Regionale Est al Departamentului Poliției de Frontieră a avut loc întrunirea șefilor subdiviziunilor teritoriale ale Inspectoratului de Poliției Ștefan-Vodă, Serviciului Piscicol, Poliția de Frontieră și Ocolul Silvic Olănești, a avut loc ședința de lucru unde au fost abordate probleme, prevederi legislative și întocmit un plan comun de colaborare între organele de control pe perioada prohibiției peștelui. Astfel, graficele grupelor mixte de patrulare în comun se întocmesc săptămînal cu delegarea colaboratorilor de la fiecare structură menționată.
Conform planului Inspecția Ecologică Ștefan-Vodă a efectuat 6 razii comune pe fluviul Nistru în perioada nocturnă și diurnă, atît pe ambarcațiunile Poliției de Frontieră și Serviciului Piscicol, precum și de-a lungul digului cu mijloace auto și pe jos, cu utilizarea aparatajului performant de monitorizare din dotarea Poliției de Frontieră (termovizor, binoclu„ night vision”).
În perioada raportată de echipele comune au fost întocmite în total 23 procese-verbale în baza art. 114 alin .1 și art. 114 alin 2 CC RM precum și 3 procese-verbale în baza art. 332 alin. 1 CC RM pentru încălcarea regimului frontierei de stat.
La 14.04.2016 pe terenurile fondului de Vînătoare al s. Cioburciu de către membrul Societății Vînătorilor și Pescarilor au fost eliberați în natură 35 fazani, inclusiv 19 femele și 16 masculi, procurați de Ribalco Alexei din surse proprii. Terenul selectat pentru a fi eliberați fazanii în natură considerăm a fi unul prielnic, prin prezența sursei de apă, tufișuri, fond silvic în imediata apropiere și cu trafic redus în zonă al populației și mijloacelor de transport. Plăcut surprinși am rămas și de faptul că la etapa de transportate a exemplarelor de fazan au fost depistate și ouă ale acestora, unde în comun am deghizat un cuib în care le-am plasat în speranța că fazanii vor reveni în acel loc. De acțiunea data au rămas entuziasmați și cei 2 studenți care actualmente fac practica la IE Ștefan-Vodă de la USPEE „Constantin Stere” și Colegiul de Ecologie, noi avînd posibilitatea să exemplificăm povizitiv inportanța sarcinii pe care o are în societate Inspectoratul Ecologic de Stat și să le împărtășim din cunoștințele și specificul de a fi inspector ecologic de stat.