Interzicerea pescuitului în perioada de prohibiție (IE Șoldănești).
Ion DOROŞ, inspector principal IE Şoldăneşti
Lumea animală, ca un component de bază, ca parte a naturii vii, joacă un rol important în menţinerea echilibrului ecologic. Majoritatea animalelor servesc drept surse pentru obţinerea materialelor prime industriale, medicinale, produselor alimentare şi altor valori materiale necesare pentru satisfacerea necesităţilor populaţiei şi ale economiei naţionale. Alte specii sunt utilizate în scopuri ştiinţifice, cultural –educative şi estetice.
În ultimii ani, lumea animală a devenit o discuție, o problemă de însemnătate naţională şi mondială. Societatea recunoaşte cu convingere faptul că în domeniul dat trebuie depuse mai multe eforturi întru reducerea prejudiciului adus naturii dar şi omului ca un sistem integru .
Cu aşa acțiune salvatoare anual, vine Ministerul Mediului printr-un ordin care stabileşte perioada de prohibiţie pentru pescuitul în domeniul pisciculturii, industrial, comercial, sportiv şi de amatori a tuturor speciilor de peşti şi a altor vieţuitoare în bazinele acvatice din R. Moldova începînd cu 1 aprilie pînă la 29 iunie, 2017 .
Interzicerea pescuitului se operează în fiecare an și are drept scop asigurarea condițiilor optime pentru reproducerea, protecția, restabilirea și conservarea resurselor biologice acvatice. În perioada de prohibiție se interzice orice gen de pescuit inclusiv și în scop științific. Interdicția nu se aplică proprietarilor de iazuri private.
Anual, IE Șoldănești în comun cu colaboratorii IP Şoldăneşti şi SVP Şoldăneşti organizează raiduri de combatere asemenelor cazuri. În perioada dată, IE Şoldăneşti aduce la cunoştinţa tuturor pescarilor „neautorizați” că pentru astfel de încălcări a legislaţiei ecologice în vigoare privind pescuitul, transportarea, comercializarea produselor de pescuit fără actele necesare vor fi traşi la răspundere administrativă.
Este bine de știut, pentru anul 2016 conform codului contravenţional au fost sancționate 21 persoane care au încălcat regulile de pescuit. Amenzele ce s-au aplicat sunt de la 100 la 150 unităţi convenţionale. Cele mai dese cazuri au fost în satele Vadul- Raşcov, Socol, Climăuţii de Jos şi Cot, care sînt amplasate pe malul rîului Nistru. În fine, se pune întrebarea către persoanele care încalcă legea, dacă ne pasă de speciile de peşti ce dispar anual, atunci de ce nu le permitem înmulţirea lor?
Așteptînd răspuns la această întrebare ne adresăm tuturor locuitorilor raionului de a se abţine de la pescuit în perioada de prohibiţie şi numai după aceea în bazinele acvatice care le avem, va exista o cantitate mai mare de peşte.
Daţi să ne facem concluzii cît nu e tîrziu!