Abordare ecologică în agricultură
Valentin BEJAN, inspector principal, IE Ștefan-Vodă
Inspecția Ecologică Ștefan-Vodă pe parcursul lunilor ianuarie-februarie, 2017 a întreprins o serie de acțiuni de menire socio-instructivă în gospodăriile agricole și instituțiile de învățămînt preuniversitar.
Începutul de an 2017 s-a remarcat prin inițierea în comun cu Centrul de Sănătate Publică și Direcția Raională pentru Siguranța Alimentelor – (subdiviziunea Protecția Plantelor Ștefan-Vodă) a seminarelor de instruire a colectivelor de mecanizatori cu privire la utilizarea, prepararea, păstrarea și neutralizarea produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților. O primă acțiune de acest gen s-a desfășurat la SRL „Bebei-Prim” din s. Volintiri, unde au fost instruiți 68 angajați al întreprinderii.
Cu referire la pesticide – Pesticidele sunt substanţe de combatere a dăunătorilor, bolilor şi buruienilor, care afectează culturile agricole şi care, în general, prezintă formulații cu ingrediente biologice active, substanțe toxice cu potențial de degradare a mediului. Multe pesticide sunt toxice și pentru om. În toată lumea utilizarea și prepararea pesticidelor se supune unor reglementări şi precauţii speciale, datorită toxicității lor și faptului, că solvenții, pot fi inflamabili. Republica Moldova, datorită specificului agrar,este expusă implicit riscurilor aferente utilizării produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților, deoarece agricultura performantă, este de neconceput fără inputurile agricole de ultimă generație.
Organizația Mondială a Sănătății a estimat, ca 1 milion de persoane sunt afectate de intoxicații cu insecticide în fiecare an, ca urmare a faptului, că nu cunosc riscurile aferente manipulării insecticidelor. În perioada sovietică, mii de tone de substanțe chimice erau folosite anual pentru combaterea dăunătorilor. În acele timpuri, substanțele chimice erau distribuite la nivel central și erau ieftine. Fiecare colhoz avea depozitele sale de pesticide și îngrășăminte, care erau adesea folosite în mod nejustificat, conform principiului “cu cât mai mult, cu atât mai bine”. Se estimează, ca cantitatea totala de pesticide utilizate in Moldova pe parcursul anilor 1950- 1990 se ridica la 560 mii tone, inclusiv 22 mii tone de compuşi organocloruraţi persistenţi. Utilizarea pesticidelor a fost maximă în anii 1975-1985, reducându-se drastic în ultimii 10-12 ani (de la 38300 tone substanţa activă în 1984 la 2800 tone în anul 2000). Cota pesticidelor organoclorurate aplicate de asemenea s-a diminuat în favoarea altor grupe de pesticide. Din 2013, anual se importă în jur de 4000 tone de pesticide și pînă la 150 mii tone de fertilizanți, pe cînd în uniunea sovietică, spre exemplu, doar baza din or. Strășeni, care aproviziona 7 raioane, depozita anual 130 mii tone de pesticide. Totuși, diminuarea semnificativă a cantității brute de pesticide, utilizate în agricultură, nu reflectă proportional realitatea la zi. În țară sînt 630 de depozite autorizate de păstrare a pesticidelor, 22 de companii care importă pesticide și 30 de agenți economici care importă fertilizanți. Progresul tehnico-științific a permis concentrarea produselor, în formulări chimice de volume foarte mici (Ca exemplu:- erbicidele sistemice la porumb-30g/ha). Astfel, într-un ambalaj mic, poate fi un produs extrem de toxic, pe care-l pot manipula și copiii. În acest context este foarte important de a păstra produsele de uz fitosanitar în condiții sporite de siguranță pentru a evita impactul negativ asupra sănătății umane și mediului și de a preveni stocarea pesticidelor expirate.
O altă acțiune în care am fost antrenați a fost participarea la seminarul organizat de Asociația Obștească „EuroMoldova” în comun cu Mișcarea Ecologistă Ștefa-Vodă și SRL ”Prograin Organic„ cu genericul „Tehnologii moderne în procesul de producere, comercializare şi iniţiere a afacerilor privind agricultura ecologică în cadrul proiectului „Prin comunicare şi cooperare pentru o viaţă mai bună”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de PNUD Moldova (Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare ).
La seminar au participat agenți economici din raionul Ștefan-Vodă, r-ul Șoldănești, reprezentanții consiliului raional Ștefan-Vodă, PrograinOrganic și alte entități cointeresate cu un număr de 35 participanți. Printre aspectele abordate au fost tehnologii modern în agricultură, dificultăți întîlnite precum și promovarea agriculturii ecologice în Republica Moldova începînd cu pregătirea solului înregistrarea agenților economici ca producători de producție agcilolă ecologică, certificarea acesteia și deschiderea spre piața de desfacere europeană.
Informația acumulată la seminar s-a materializat în petrecerea ulterioară de către Inspecția Ecologică Ștefan-Vodă în comun cu angajații Agenției Naționale pentru Dezvoltare Rurală (ACSA) în Centrul Local, s. Antonești a unei lecții ecologice cu tema „Agricultura Ecologică în Republica Moldova” unde au fost antrenați elevii clasei a IX-a din Gimnaziul „Mihai Eminescu”, s. Antonești. S-a prezentat informația concludentă temei abordate, repartizat pliante informative, utilizat prezentări video și powerpoint, antrenați liderii agricoli care au împărtățit din experiența personală privind practicile și tendința agriculturii în Republica Moldova cu efecte benefice și pericolele ce pot surveni pentru sănătatea populației.
Inspecția Ecologică Ștefan-Vodă va manifesta și în continuare interes sporit pentru promovarea unui mod de viață sănătos, informarea populației privind aspectele esențiale ce țin de protecția mediului înconjurător, precum și îmbunătățirea permanentă a imaginii Inspectoratului Ecologic de Stat.