Lacună legislativă
Valeriu NANI, şef adjunct al Inspectoratului
Odată cu intrarea în vigoare a legii privind majorarea unității convenționale de la 20 lei la 50 lei pentru amenzile stabilite în Codul Penal, s-a format un vag legislativ de aproximativ 3 luni (pînă la publicarea și intrarea în vigoare a modificărilor legislative ce țin de majorarea unității convenționale din Codul Contravențional) în ceea ce ține de sancțiuni în domeniul contravențiilor de mediu (art.223-235 din Codul Penal al RM).
Voi aduce un exemplu pentru contravenții în domeniul braconajului cu uciderea unei căprioare.
Conform anexei nr.6 din Legea regnului animal, prejudiciul pentru uciderea unei căprioare este de 250 u.c., ceea ce la moment constituie suma de 5000 lei.
Astfel, pînă la majorarea în Codul Penal a unității convenționale de la 20 lei la 50 lei, conform art. 233 din cod, dacă daunele aduse mediului prin vînatul ilegal depășeau 200 de u.c. ceea ce constituia 4000 lei, contravenientul risca o amendă în mărime de la 200 la 500 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani.
Din moment ce unitatea convențională pentru infracțiunile din Codul Penal au fost majorată la 50 lei iar în Codul Contravențional va rămîne încă cel puțin 3 luni la 20 lei, prejudiciul de 5000 lei (pentru uciderea unei căprioare) va fi insuficient ca persoana care a săvîrșit contravenția să fie trasă la răspundere conform art.233 din Codul Penal (fiindcă deja daunele aduse mediului prin vînatul ilegal trebuie să depășească nu 4000 lei cum era pînă la majorarea unității convenționale dar deja 10000 lei).
Deci, pentru a fi cercetat penal, braconierul, în prezent trebuie să omoare cel puțin 3 căprioare pentru ca dauna să depășească 10000 lei.
Cu regret, pînă la majorarea unității convenționale în Codul Contravențional, braconierul pentru uciderea unei sau două căprioare sălbatice, riscă doar amendă maximă de 1000 lei care poate fi achitată timp de 72 de ore în jumătate, adica 500 lei.
Toate acestea se referă la restul articulelor ce țin de răspunderea penală pentru crime în domeniul mediului.
Inspectoratul Ecologic de Stat va sesiza Ministerul Mediului, pentru întreprinderea măsurilor în privința înlăturării lacunelor date.