Raportare din teritoriu (Ungheni)
Vadim DADUS, şef IE Ungheni
În perioada 11-19 noiembrie, 2016, colaboratorii Inspecţiei Ecologice Ungheni au efectuat mai multe razii de contracarare a cazurilor de tăieri ilicite şi braconaj.
Astfel, la 11.11.2016 în extravilanul s. Hârceşti, sectorul Ichel a fost depistat cet. Petru M., paznic pădurar al fondului forestier comunal, care a tăiat ilicit un arbore specia salcie, masa lemnoasă fiind încărcată în 3 căruţe pentru a fi transportată acasă.
În privinţa persoanei în cauză a fost întocmit un proces-verbal cu privire la contravenţie în baza art.122, alin. 3, Cod Contravenţional al R Moldova, fiindu-i aplicată sancţiunea sub formă de amendă în mărime de 2000 mii lei. Prejudiciul cauzat mediului contituie 233,28 lei.
La 16.11.2016, în fondul forestier din extravilanul s. Costuleni au fost despitate 5 persoane, care au colectat neautorizat masă lemnoasă în volum de 8 m/st. În privinţa cetăţenilor în cauză au fost întocmite 5 procese-verbale cu privire la contravenţie în baza art. 142, alin. 1, Cod Contravenţional al R Moldova , fiindu-le aplicate sancţiuni sub formă de amenzi în sumă de 3 000 mii lei.
La 17.11.2016 (ora 16:00), la intrare în localitatea Corneşti au fost stopaţi cet. Ilie B. şi Valentin C., ambii locuitori ai s. Corneşti, care au tăiat ilicit 2 arbori specia stejar din trupul de pădure Bahmut al Ocolului Silvic Corneşti.
Masa lemnoasă în volum total de 3 m3 era transportată cu căruţele spre casă.
În privinţa acestor făptaşi au fost întocmite 2 procese-verbale cu privire la contravenţie în baza art. 122, alin. 1, Cod Contravenţional al R Moldova, fiindu-le aplicate sancţiuni sub formă de amenzi în sumă de 2000 mii lei. Prejudiciul cauzat mediului constituie 777,6 lei.
La 19.11.2016, Inspecţia Ecologică Ungheni, în comun cu reprezentantul Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor din Moldov a efectuat o razie antibraconaj.
Astfel, în jurul orei 10:00, dinspre pădurea din extravilanul s. Buciumeni a fost auzită o împuşcătură. În scurt timp, din pădure a ieşit un cetăţean, care era însoţit de un câine vânătoresc şi avea asupra sa un rucsac voluminos. Observând automobilul din dotarea Inspecţiei Ecologice Ungheni acesta a aruncat rucsacul în lanul de porumb din apropiere şi a pornit în direcţia satului Chirileni.
La stoparea acestuia s-a stabilit că persoana în cauză este locuitor al s. Chirileni, r-nul Ungheni şi membru al SVPM. Fiind solicitat să meargă la locul unde a fost aruncat rucsacul, acesta a refuzat categoric.
Ulterior, la examinarea conţinutului rucsacului a fost depistat un căprior (Capreolus capreolus) împuşcat şi un cuţit cu teacă. Imediat, despre cazul respectiv a fost informată Unitatea de Gardă a Inspectoratului de Poliţie Ungheni care a preluat investigarea acestuia sub aspect penal.
Menţionăm, că vânătoarea la căpriori pe întreg teritoriul Republicii Moldova este interzisă, prejudiciul cauzat mediului prin dobândirea ilicită a unui asemenea exemplar constituie 5 mii lei şi conform art. 233, Cod Penal al Republicii Moldova, vânatul ilegal se pedepseşte cu amendă în mărime de la 200 la 500 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de pînă la 3 ani.