29 OCTOMBRIE – PLANTAREA DE TOAMNĂ
„UN ARBORE PENTRU DĂINUIREA NOASTRĂ”!
Interviu cu Domnul Vadim STÎNGACI, şef adjunct al Inspectoratului Ecologic de Stat.
Dumitru Osipov: Domnule Vadim Stîngaci, iată mai mulţi ani de când ultima sâmbătă din luna octombrie a devenit Ziua Naţională de înverzire a Plaiului cu genericul „Un arbore pentru dăinuirea noastră”. Care este semnificaţia acestei zile pentru societatea noastră?
Vadim Stîngaci: În primul rând, această zi este un semnal pentru toţi noi că natura şi pădurile au o importanţă de primă linie pentru Neamul nostru. Şi aşi vrea să fiu înţeles corect, că plantarea de toamnă nu este o acţiune de o zi, 29 octombrie este doar startul plantării de toamnă, care va continua atâta timp cât vor permite condiţiile meteorologice. Această acţiune a fost trecută din primăvară în toamnă în scopul eficientizării procesului de prindere a puieţilor plantaţi şi de extindere a plantării în timp. Acest aspect permite ca atât cetăţenii, cât şi diferite structuri ale societăţii, cum ar fi societatea civilă, administraţia publică locală, agenţii economici, să se regăsească în această campanie cu diferite volume de lucru şi proiecte de plantare. Daca vorbim de semnificaţie, dorim ca această zi să devină într-adevăr o tradiţie, care să aibă locul ei în conştiinţa naţională şi să îndemne la acţiune.
D.O.: Iniţiativa, fie că vine de jos sau vine de sus, ea trebuie fortificată, într-un fel, si administrativ. Este oare asigurat acest cadru?
V.S.: Din punct de vedere normativ campania de plantare de toamnă este asigurată de Decretul Prezidenţial din 1995, iar mai proaspăt, în fiecare an de Dispoziţiile Guvernului şi materialele indicative ale Ministerului Mediului şi Inspectoratului Ecologic de Stat cu subdiviziunile sale teritoriale. Din punct de vedere managerial procesul este asigurat de autorităţile publice locale şi structurile Agenţiei de Stat „Moldsilva”. Material, – plantarea este asigurată cu material săditor, în bună parte, de către structurile locale ale Agenţiei „Moldsilva”, cheltuieli acoperite din Fondul Ecologic Naţional. Social – campania este susţinută de cei mai diferiţi actori sociali: şcoli, spitale, agenţi economici, comunităţi, cetăţeni.
D.O.: Orice acţiune se bucură de succes dacă ea se face auzită în societate. Ce aţi reuşit în acest aspect?
V.S.: În primul rând am asigurat fluxul informaţional despre eveniment, atât prin pagina electronică, unde au fost publicate materialele respective, cât şi prin intermediul subdiviziunilor teritoriale ale Inspectoratului, care au informat pe fond toate primăriile şi au colectat informaţia cu privire la necesitatea de material săditor. Vă asigur că informaţional Campania de plantare de toamnă este asigurată integral. Acum a venit rândul acţiunii.
D.O.: Ce volume de lucru preconizaţi doar pentru această zi?
V.S.: În primul rând au fost desemnaţi actorii principali ai acţiunii şi măsurile care vor fi întreprinse de către aceştia. Astfel, Întreprinderea Silvică va asigura plantarea culturilor silvice în Fondul Forestier; ajutorarea regenerării naturale şi extinderea suprafeţelor cu vegetaţie forestieră. Autorităţile publice locale vor asigura plantări în pădurile comunale, în fâşiile forestiere a câmpurilor şi bazinelor acvatice. Un rol aparte îl are plantarea arborilor şi arbuştilor pe teritoriul localităţilor. Administraţia de Stat a Drumurilor va asigura plantarea puieţilor în fâşiile forestiere de protecţie a traseelor auto, iar ÎS „Calea Ferată din Moldova” va asigura plantarea în fâşiile de protecţie a căilor ferate. În total este preconizată plantarea a 250 de mii de puieţi de arbori şi arbuşti.
D.O.: Ca să ne dăm seama, 250 mii de puieţi – e mult sau puţin?
V.S.: Din punct de vedere al finanţării din Fondul Ecologic Naţional este semnificativ, iar din punct de vedere al extinderii Campaniei de plantare pe teren, bineînţeles se doreşte o majorare. Lăsăm aici loc pentru iniţiativa particulară, ca fiecare cetăţean să participe cu 2-3 puieţi; ca fiecare agent economic din localitatea de baştină să participe la procurarea materialului săditor şi personal să planteze în preajmă; întreprinderile şi instituţiile publice să planteze din mijloace proprii în scuarurile şi parcurile din apropiere. Dacă se doreşte, acest număr preconizat se poate majora de câteva ori.
D.O.: Cum ne putem da seama despre eficienţa celor întreprinse în această zi?
V.S.: Despre eficienţa Campaniei de plantare şi a acţiunilor întreprinse anume în această zi vom putea judeca după informaţia care va fi colectată din teren de către Inspectoratul Ecologic de Stat şi subdiviziunile sale. Această informaţie va fi făcută public şi prezentată şi Guvernului. Rolul Inspectoratului în această perioadă este monitorizarea tuturor activităţilor întreprinse pe teren de către cei mai diferiţi agenţi sociali. Dorim ca mass-media, atât locală, cât şi naţională, să mediatizeze cât mai larg oamenii, întreprinderile şi comunităţile care s-au evidenţiat în această Campanie şi în primul rând – în această zi.
D.O.: Suntem la începutul Zilei Naţionale de Înverzire a Plaiului când oamenii sunt de acum pregătiţi să iasă pe teren. Cu ce apel veniţi către ei?
V.S.: Către aceştia, care au pornit la drum, vin cu urări de succese. Dar cel mai important, fac apel către cei care încă au rămas acasă, ca în zilele următoare să se alinieze primilor şi să participe la Campania de plantare de toamnă în măsura posibilităţilor, dar cu mult suflet şi dragoste de Ţară.
TOŢI LA PLANTARE!