Informaţie de pe teren
Victor BOLOGAN, inspector principal IE Sîngerei
La finele săptămânii trecute primăria oraşului Sângerei în comun cu Inspecţia Ecologică Sângerei a organizat o actiune de amploare “Rîu curat de la sat la sat”, care a avut drept obiectiv marea curăţenie a luncii şi a albiei râului Ciulucul Mare care traversează or.Sîngerei. Acţiunea a fost susţinută în teritoriu de colectivele instituţiilor publice, agenţi economici din teritoriul administat, inclusiv funcţionarii primăriei şi cei ai Consiliului Raional, cît şi societatea civilă. Participanţii la marea curăţenie a malurilor râului pe o lungime de 7 km au avut parte de zi cu soare, frumoasă şi au reuşit prin implicare şi eforturi susţinute să tranforme lunca râului dintr-o zonă sumbră, plină cu deseuri , în una salubră, verde , curată şi atrăgătoare.
Pentru buna desfăşurare a lucrărilor de salubrizare a luncii şi albiei râului Ciulucul Mare, întreaga porţiune a fost împărţitâ în sectoare . Lucrările organizate în fiecare sector au fost coordonate de un funcţionar al primăriei şi un funcţionar de la Inspecţia Ecologică. Patru tractoare şi trei autocamioane stăteau la îndemâna participanţilor la lucrările de salubrizare. Înarmaţi cu unelte de muncă participanţii la acţiune încărcau camioanele cu saci cu gunoi adunat şi tot felul de murdărie.
Este salutabil cum colectivele instituţiilor publice şi agenţii economici, întreaga societate civilă din teritoriul primăriei Sângerei susţin această iniţiativă. Cu multă implicare şi cu dăruire sufletească au participat cu toţii, demostrând că le pasă de starea mediului ambiant şi de cea a râului.
Agenţi economici ca SRL „Gelibert”, nu doar au participat la acţiunea de salubrizare, ci şi a susţinut prin ajutor, inclusiv cu saci de care am avut mare nevoie pe parcursul lucrărilor de curăţare a albiei râului.
Întrebaţi ce îi motivează să participe alţi reprezentanţi ai colectivelor instituţilor publice implicate ne-au răspuns:”La începutul lunii aprilie a fiecărui an ne-am obişnuit să ieşim la marea curăţenie. Şi chiar de primăria nu ne-ar organiza, credem că am ieşi colectiv cu colectiv, căci e o faptă bună şi o atitudine educativă faţă de mediul ambiant. În urma acestor lucrări de salubrizare învie natura în această zonă. Râul cu toată lunca sa prinde la viaţă. Este regretabil doar faptul că nu toţi cetăţenii conştientizează aceasta şi continuă să transforme lunca râului în loc de depozitare a gunoiului şi a tot felul de murdărie”.
La finele acţiunii s-a constatat cu satisfacţie rezultatele pozitive ale ei: din ape au fost sustrase deşeuri, anvelope, fier uzat şi altele, iar de pe malurile rîului au fost lichidate gunoiştile spontane şi alte focare poluante.
În acest context exprimăm sincere mulţumiri şi recunoştinţe celor circa 1800 de cetăţeni participanţi la acţiunea de amploare, de salubrizare a malurilor râului pe o lungime de 7 km. Mulţumim conducerii raionului, a oraşului pentru organizarea acţiunii şi participare nemijlocită. Rugăm toţi cetăţenii să păstreze cu sfinţenie curăţenia făcută. Să permită prin grija lor de acest loc al naturii să domine verdele luncii şi prospeţimea aerului şi a noului suflu primăvăratic, sănătos, dăruit inclusiv prin implicarea participanţilor la acţiunea de salubrizare.