O lecţie ecologică dată de … elevi.
Gârneţ Veronica, Şef, Serviciul Inspectare al AE Cahul
Tradiţional, şi în acest an, Agenţia Ecologică Cahul din cadrul Inspectoratului Ecologic de Stat, organizează şi desfăşoară acţiunile de primăvară de salubrizare şi amenajare a localităţilor şi a corpurilor de apă din raionul Cahul. Aceste acţiuni se desfăşoară în perioada 22 martie – 22 mai, 2016, având ca actori principali administraţia publibă locală de ambele nivele din raion, instituţiile de învăţământ, cetăţeni voluntari şi cei din cadrul ONG – urilor.
De la începutul acţiunii şi până în prezent, în mai multe primării ale raionului Cahul au fost efectuate lucrări de salubrizare şi amenajare a localităţilor, însă cele mai frumoase şi memorabile lecţii au fost predate de către tinerii voluntari – liceeni din s. Colibaşi, r-ul Cahul şi cei de la Liceul Teoretic ”D.Cantemir” din or. Cahul. Aceşti copii au folosit timpul său liber nu stând în faţa calculatoarelor sau televizoarelor, ci cu minim efort şi maxim entuziasm au contribuit la amenajarea şi înverzirea localităţilor sale.
În primăria Colibaşi membrii A.O. ,,Planeta” au organizat şi desfăşurat acţiunea de colectare a plasticului şi deşeurilor de altă natură din zona de protecţie a râuleţului din sat, iar tinerii Grupului Local de Iniţiativă (GLI) Colibaşi, prin exemplul propriu, au demonstrat locuitorilor din sat că prin atitudine proactivă şi implicare civică se pot realiza lucruri frumoase în beneficiul comunităţii. Aceşti tineri au curăţat aleele şi trotuarele Parcului Public din localitate, combinând distracţia cu lucrul.
Tinerii din cadrul instituţiei de învăţământ preuniversitar Liceul Teoretic ”D.Cantemir” din or. Cahul, în frunte cu profesorul de geografie şi istorie, Andrei Şeremet, ziua de sâmbătă, 09.04.2016, au dedicat-o educaţiei ecologice, care constă în practica efectuată pe teren. Aceşti elevi au plantat puieţi de arbori specia ”salcie” şi ”plop” pe malul râului Frumoasa din extravilanul localităţii Cahul – zona de odihnă a locuitorilor oraşului. Astfel, înarmându-se cu găleţi şi lopeţi, 30 de elevi ai claselor VII – XII au plantat peste 50 de arbori timp de 4 ore, dând un exemplu de maturitate celor ce demult au atins majoratul.
Localnicii din s. Cucoara, (raionul Cahul) au decis că teritoriul din preajma locuinţelor lor nu trebuie să fie poluat cu deşeuri menajere şi alte tipuri de deşeuri. Astfel, două grupuri a câte 15 şi 10 persoane, din diferite părţi ale satului, au ieşit ”înarmaţi” cu unelte gospodăreşti pentru a curăţa terenurile publice de lângă casele lor şi râuleţul din sat. Văzând rezultatul muncii sale şi neadmiţând ca efortul lor să fie motiv de nerespect, aceştia au decis să lupte cu cei care depozitează deşeurile în locuri neautorizate, instituind paza teritoriului după principiul ”ochiul liber”, când persoanele ce au posibilitatea de a urmări de la distanţă ceea ce se întâmplă în jur, pot anunţa autoritatea publică despre ilegalităţile comise.
Toate aceste acţiuni, adunate la un loc şi puse în rând, formează o deprindere bună, rezultatul căreia aduce satisfacţie morală celor ce cu adevărat îşi iubesc şi stimează plaiul.