”HAI LA PEȘTE !!!”
Gârneț Veronica,
șef Serviciu Inspectare al AE Cahul
În ultimii ani problema vânzărilor stradale a ajuns să fie una deranjant[ atât pentru locuitorii și oaspeții orașului Cahul, cât și pentru administrația publică locală. Deranjant este nu doar faptul aglomerării străzilor principale din urbe, ci și aspectul inestetic a acestor străzi după terminarea ”programului de lucru” a comercianților ambulanți. Un alt factor deloc neglijabil este ;i acela că produsele alimentare se realizează în condiții antisanitare (direct de pe trotuar), în majoritatea cazurilor fără acte de proveniență și certificate de calitate.
În acest sens, în 2015 primarul de Cahul a emis Dispoziția cu privire la interzicerea realizării produselor alimentare în locuri neautorizate. Această dispoziție se referă și la realizarea de către persoane fizice a produselor piscicole, această practică luând amploare în ultimii ani.
În cadrul ședințelor organizate de primăria or. Cahul, unde s-a pus în discuție problema menționată, de către APL a fost solicitată prezența inspectorilor de mediu, celor din cadrul Inspectoratului de Poliție Cahul și altor servicii desconcentrate la raidurile de combatere a fenomenului vânzării stradale.
Pe parcursul celei de-a doua jumătăți a anului 2015 și în lunile ianuarie- februarie, 2016, inspectorii de mediu din cadrul Agenției Ecologice Cahul împreună cu angajații Inspectoratului de Poliție Cahul au colaborat în vederea combaterii realizării produselor piscicole fără acte de proveniență, în locuri neautorizate și în condiții antisanitare. Astfel, de către AE Cahul au fost remise către IP Cahul 7 interpelări privind identificarea persoanelor care refuzau să prezinte acte de identitate, în 6 cazuri au fost întocmite procese-verbale în temeiul art. 144 alin. (3), Cod contravențional al RM, ridicată de către organele de drept producția piscicolă lăsată de vânzători direct pe trotuare și nimicită la gunoiștea orășenească. Măsurile date au fost luate din motiv că peștele realizat ilegal prezenta, în majoritatea cazurilor, pericol pentru sănătatea consumatorilor, fiind în proces de alterare.
În multe cazuri, potențialii cumpărători, care erau martorii raidurilor, salutau acțiunile date, conștientizând pericolul pe care îl prezintă pentru sănătatea lor consumul produselor date. Însă există și persoane, care se lasă amăgiți de prețul mai mic al peștelui, decât cel din magazine și gherete special amenajate, fapt de care profită vânzătorii necinstiți și pentru care banul nu are miros de pește alterat.