NOTĂ INFORMATIVĂ PRIVITOR LA COMBATEREA
COLECTĂRII PLANTELOR EFEMERE.
Ș.MIHALAȘ,
Șef Direcție IE Orhei
La ieșirea din or. Orhei, pe Drumul Național Orhei – Chișinău, sectorul Orhei – Ivancea, care traversează Codrii Orheiului, deja tradițional, începând cu luna februarie și până în luna iulie inclusiv, mai multe persoane, îndeosebi femei și copii se ocupă cu comercializarea ilicită a florilor și plantelor de pădure, precum și a celor rare și pe cale de dispariție incluse în Cartea Roșie, fapt ce prezintă încălcări grave ale Codului silvic și Legii privind protecția mediului înconjurător.
Numărul comercianților crește de la an la an. În mod deosebit menționăm că, referitor la plantele efemere, după cele relatate de persoanele în cauză, acestea sunt colectate în alte raioane și sunt luate spre comercializare prin intermediul membrilor unei grupări organizate. În acest sezon, anul 2016, inspectorii de mediu sunt dezarmați de rezultatul luptei cu comercianții iliciți, deoarece în urma raziilor efectuate pe parcursul ultimelor săptămâni au fost depistate mai multe încălcări soldate cu amenzi contravenționale, însă cazuri scandaloase au fost și mai multe. Inspectorii de mediu au fost amenințați, huiduiți, numiți necenzurat și antrenați în alte confruntări între organele de control și contravenienți.
Inspecția Ecologică Orhei a trimis un șir de adresări de conlucrare și înștiințare către instituțiile care au capacitatea și instrumentele necesare pentru conlucrare și informare cu privire la fenomenul dat. Astfel, scrisori au fost expediate Direcției Învățământ Orhei prin care a solicitat ca aceasta să întreprindă măsuri de monitorizare și informare a elevilor în ceea ce privește recoltarea și comercializarea ilicită a florilor înscrise în Cartea Roșie (preponderent comercianți sunt copiii și adulții din satele Lucașeuca, Seliște, Mana, or. Orhei din familii rome fără acte de identificare). La fel au fost expediate scrisori de atenționare și primăriilor Seliște, Ivancea, Întreprinderii pentru Silvicultură Orhei și nu în ultimul rând Inspectoratului de Poliție Orhei, care, de comun cu Inspectorii pentru mediu au încercat diferite metode de stopare a încălcării legislației cu privire la mediu. Cu părere de rău încercările noastre s-au soldat cu rezultate nu prea îmbucurătoare .
Concluzionăm ce s-a întreprins: atenționări în mass-media, razii frecvente, pedepse contravenționale, din partea colaboratorilor poliției interdicții de oprire a mijloacelor de transport pe porțiunea de drum împînzită de comercianți, întocmirea proceselor-verbale cu privire la contravenție, sancționări ș.a.
Reieșind din cele menționate, Inspecția Ecologică Orhei consideră necesar de a informa organele ierarhic superioare despre starea lucrurilor și specificul acestei campanii de combatere, solicitînd totodată un suport mai consistent pentru diminuarea fenomenului dat.