Naţiunile Unite lansează “2016 – Anul Internaţional al Leguminoaselor”
Andrei GUMOVSCI, doctor conferenţiar universitar
Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) din cadrul Naţiunilor Unite a lansat “2016, Anul Internaţional al Leguminoaselor”, sub sloganul “seminte nutritive pentru un viitor durabil”, încercând astfel să crească gradul de conştientizare cu privire la beneficiile consumului de boabe şi seminţe uscate, dar şi pentru stimularea producţiei şi comercializării acestora.Leguminoasele (familia Fabaceae) sunt parte a culturii alimentare şi a dietei standard în multe parţi ale lumii şi un ingredient cheie în numeroase feluri de mancare naţionale şi regionale. Ele nu sunt benefice doar pentru sănătatea oamenilor, ci, de asemenea şi pentru sănătatea animalelor şi a solului. O importanţă şi mai mare o au leguminoasele crescute în sistem ecologic.
NĂUTUL-PLANTĂ LEGUMINOASĂ PENTRU BOABE POATE FI CULTIVATĂ CU SUCCES IN SISTEM ECOLOGIC IN REPUBLICA MOLDOVA
Prin punerea la îndemâna producătorilor agricoli a unor tehnologii în cadru cultivări plantelor agricole în sistem ecologic, considerăm că aceştia vor putea să-şi exploateze terenul în condiţii mai avantajoase, obţinând rezultate economice favorabile în exploataţia agricolă. În continuare vă redăm fişa tehnologică a cultivării năutului în sistem ecologic dupa ghidul de bune practici publicat de Facultatea de Agricultură din cadrul USAMV-Bucureşti.
Aşa cum au scris Valentin Celac şi Mihail Machidon în recomandările de cultivare a năutului elaborate de Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova şi Ministerul Agriculturii şi Industrei Alimentare, năutul este o plantă leguminoasă care este cea mai tolerantă la secetă. În acelaşi timp, năutul are nevoie de temperaturi mari, pe care la noi în ţară le găseşte în raioanele de sud şi centru ale Moldovei, zone favorabile pentru cultivarea năutului.
În acelaşi timp, cultivatorii trebuie să cunoască faptul că năutul nu reuşeşte pe orice tip de sol, acesta preferă solurile cu textură mijlocie, nisipoase, bogate în calciu, chiar uşor salinizate. Nu reuşeşte pe solurile grele, excesiv de umede, slab aerate.
În privinţa rotaţiei culturiii, în acest îndrumar publicat de AŞ a RM – Chişinău 2010, se arată că poate fi cultivată după orice plantă, însă nu se recomandă să revină după ea şi după alte leguminoase. În condiţiile noastre, năutul poate fi cultivat după cereale păioase sau floarea-soarelui şi chiar rapiţă. La rândul său, el este o bună premergătoare pentru grâul de toamnă, pentru zonele cu climat cald şi mai secetos din sudul Republicii Moldova.
Fertilizarea în cultivarea organică a năutului. Plantă leguminoasă, năutul beneficiază de aportul de azot provenit de la bacteriile simbiotice. Totuşi, în condiţii de secetă pronunţată şi pe solurile mai puţin fertile, bacteriile fixatoare de azot nu găsesc condiţii corespunzătoare de dezvoltare şi ca atare este recomandată aplicarea unor doze moderate de îngrăşăminte organice de tipul gunoiul de grajd bine mărunţit sau a mraniţei, în doze de 10-12 t/ha. Pe solurile puţin fertile, se mai recomandă încorporarea resturilor vegetale în sol pentru îmbunătăţirea însuşirilor acestuia.
Lucrările solului în cultura de năut. În primăvară, terenul va fi lucrat cât mai timpuriu posibil, dar numai după ce apa s-a scurs în profunzime, pentru a evita compactarea exagerată prin trecerea agregatelor agricole; din aceleaşi motive, trebuie redus la minimum numărul de treceri pe teren cu agregatele agricole. În primăvară, sunt necesare, de regulă, două lucrări de grăpat, dintre care o lucrare de grăpat la desprimăvărare, pentru mobilizarea solului şi o a doua lucrare, efectuată chiar înainte de semănat, cu combinatorul sau cu grapa cu discuri în agregat cu grapă cu colţi şi lamă nivelatoare, pentru mobilizarea solului pe adâncimea de semănat.
Sămânţa şi semănatul năutului. Soiuri cultivate. La noi în ţară se cultivă soiurile autohtone de năut cu bobul gălbui ICHEL, cu bobul de culoare brună BOTNA şi OVDEL ( toate de la Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova şi unele soiuri străine ALEXANDRIT, SOVHOZNÎI 14 şi VOLGOGRADSKI 10.
Semănatul va fi efectuat primăvara în urgenţa întâi, când solul are temperatura de circa 4 grade Celsius. Întârzierea semănatului în zona de cultură a năutului duce la uscarea solului, decalarea răsăririi şi fructificării, respectiv la scăderi importante ale producţiei.
Densitatea de semănat la năut va fi de 40 boabe germinabile/m2. În zone umede se recomandă densităţi mai mari, de până la 50 boabe/m2.
Se poate semăna în rânduri simple sau duble, la 45 – 70 cm distanţa dintre rânduri, pentru a se putea prăşi s-au afîna printre rănduri.
Adâncimea de semănat recomandată este de 5-7 cm, în funcţie de textura şi umiditatea solului. Cantitatea de sămânţă folosită la semănat este de 80-120 de kg/ha, în funcţie de densitatea stabilită şi de valorile MMB.
Lucrări de îngrijire la năut. Principala lucrare de îngrijire este prăşitul; lucrarea trebuie repetată de 2-3 ori, în aşa fel încât cultura să rămână tot timpul curată de buruieni, iar solul să fie menţinut afânat la suprafaţă.
Recoltarea năutului. La noi în ţară pot fi obţinute producţii de 1400-1800 kg/ha. De reţinut, capacitatea de producţie a năutului care este, însă, mai mare, de peste 2500 kg/ha.
Vă dorim să obţineţi producţii ecologice înalte de năut şi să le vindeţi la preţuri satisfacătoare şi să, nu uitaţi că cererile sunt multe cum din ţările UE aşa şi ţările arabe. Compania Prograin Organic SRL aciziţionează seminţe marfă ecologice: de grâu, orz, floarea soarelui, năut, soia, fasole şi asigură livrarea materialului semincier direct de la producători. De asemenea oferă servicii de consultanţă şi informare pentru clienţii fideli (gratis).