Deşeurile – o problemă pentru mediul înconjurător
Iurie CHIŢANU,
inspector IE Leova
Deşeurile reprezintă o problemă în continuă creştere la nivel global, regional, cît şi la nivel local.
În R. Moldova o problemă ce ţine de mediu este impactul asupra mediului şi sănătăţii populaţiei din cauza creşterii masive a cantităţii de deşeuri formate în ţară. În cazul în care deşeurile nu sînt tratate în modul corespunzător, acestea prezintă un mare pericol atît pentru mediu cît şi pentru sănătatea oamenilor, protecţia animalelor şi a florei.
Cea mai răspîndită metodă de tratare a deşeurilor menagere este depozitarea pe sol, care reprezintă o sursă de poluare a solului şi apelor. Acutizarea problemei deşeurilor este generată de modul defectuos în care acestea sînt gestionate. Rampele de deşeuri nu sînt construite şi amenajate în modul corespunzător, nu dispun de sisteme de izolare şi de protecţie, iar lucrările de înhumare nu se execută la timp, o parte din deşeuri se depozitează în afara perimetrelor admise. Administrarea necurespunzătoare a rampelor de deşeuri generează contaminarea solului şi a apei, contribuie la emisii de gaze cu efecte nefavorabile asupra mediului.
Din lipsa unui serviciu de salubrizare în localităţile rurale, populaţia îşi transportă de sinestătător deşeurile generate, evacuînd deşeurilor în mod dezorganizat în locuri neautorizate, creîndu-se numeroase gunoişti stihiinice.
Şi cu toate că în oraşul Leova s-a creat serviciul ce colectează separat deşeurile, acţiunile ce urmează a fi întreprinse referitor la deşeurile acumulate separat pe tipuri lasă de dorit, deoarece întreprinderea se ciocneşte cu probleme ce ţin de tratarea lor şi transmiterea spre prelucrare către alţi agenţi economici, ca urmare a preţului mic de achiziţii.
O altă problemă ce necesită soluţionare sînt deşeurile toxice de ferrocianură stocate de mult timp la fabricile de vin din raion, cît şi lămpile luminiscente stocate la unele instituţii.