Încă un pas spre ameliorarea stării rîului Ciuhur
Petru JACOT, şef, IE Edineţ
Apa – este cea mai răspândită resursă minerală, care are un rol primordial în dezvoltarea social – economică a unei societăţi. Mediul în general şi ecosistemele în special (îndeosebi cele acvatice) sunt afectate de activitatea umană. Astfel în contextul dezvoltarii durabile, omul trebuie să îmbine nevoile de progres cu exploatarea raţională a resurselor, protejarea ecosistemelor naturale, conservarea biodiversităţii.
În acest context, pentru gestionarea şi protecţia mai eficientă a apelor din bazinul rîului Ciuhur, Inspecţia Ecologică Edineţ în comun cu AO “Centrul Naţional de Mediu” în primăvara anului 2015 a iniţiat consultări publice cu participarea Administraţiilor Publice Locale de nivelul I şi II din raioanele Ocniţa, Edineţ, Rîşcani prin teritoriile cărora curge rîul. La aceste discuţii au participat şi ONG-uri de mediu, precum şi serviciile desconcentrate din teritorii, utilizatori de apă. Una din deciziile care a fost luată în cadrul acestor consultări a fost şi propunerea de a constitui Comitetul subbazinal al rîului Ciuhur.
Astfel, la 4 noiembrie, 2015 din initiativa IE Edineţ şi AO “Centrul Naţional de Mediu” s-au întrunit în şedinţă de constituire reprezentanţii consiliilor raţionale Ocniţa, Edineţ şi Rîşcani, primăriilor din aceste raioane, Inspecţiilor Ecologice, Centrelor de Sănătate Publică, reprezentanţii ONG-urilor de mediu. La şedinţă a fost aprobat Regulamentul privind modul de constituire şi funcţionare a Comitetului subbazinal al rîului Ciuhur în conformitate cu prevederile art.11 al Legii apelor, nr.272 din 23 decembrie, 2011. De asemenea a fost ales Comitetul subbazinal al rîului Ciuhur, care este o structură consultativă cu competenţe de participare la activităţile de gestionare eficientă a resurselor de apă. Sperăm că crearea acestui Comitet subbazinal va asigura o colaborare mai eficientă între autorităţile publice locale, utilizătorii de apă, serviciile desconcentrate de specialitate, ONG, iar rîul va deveni mai salubru, cu apă mai curată.