Zonele umede din raionul Leova
Viorica SMOCINSCHI,
inspector principal, IE Leova
Zonele umede sunt ecosistemele unde apa şi pământul se îmbină natural şi asigură protecţia apei, faunei, florei si populaţiei. Aceste ecosisteme ajută la diminuarea poluării, la reducerea impactului inundaţiilor, la îmbunătăţirea calităţii apei potabile şi asigură mediul de viaţă pentru importante specii de animale şi plante.
Ecosistemul acvatic “Lebăda albă” cu o suprafaţă de 30 ha amplasată în raionul Leova, la nord-vest de oraşul Leova,
in apropierea nemijlocita a raului Prut, deţinătorul funciar este primăria Leova. Componentele principale ale rezervatiei sunt lacul cu balta si teritoriile zonei de protectie din apropierea nemijlocita.
– Rezervatia naturala “Lebada Alba” este creata in scopul asigurarii conditiilor optime de conservare si reabilitare a speciilor de animale si plante acvatice si de lunca, a comunitatilor semnificative ale lor, plasata in categoria a III- a de arii naturale protejate de stat din cadrul Uniunii Internationale de Conservare a Naturii.
În rezervaţie s-a inregistrat prezenta a 111 specii de plante vasculare ierboase si numai a 4 specii de arbori caracteristici pentru luncile umede din vecinatatea albiei raului Prut. Cele mai importante asociaţii de palante sunt: Pragmitetum communis ,. Typetum augustifoliae,. Typhetum latifoliae,. Agrostetum sfoloniferae.
Pe ternurile primăriei Sărata – Răzeşi – zona umedă „Lăpuşniţa” are o suprafaţă de 168 ha. Terenul este gestionat de Întreprinderea de stat pentru silvicultura Iargara. Zona este împădurită, o parte din ea fiind acoperită cu apă datorită râului „Lăpuşniţa” care, şerpuind se revarsă în râul Prut. Tocmai de aceea, se întîlnesc aici păsări, cum ar fi : raţe, lişiţe, cocostârcul. În această zonă de odihnă, sunt amplasate colibe pentru adăpost, iar cei ce sunt pasionaţi de pescuit au acces liber .
În aceste arii protejate regimul de protecţie nu se respectă întocmai, mai cu seamă în ariile protejate a ecosistemului acvatic
,,Lebăda Albă” şi lunca inundabilă cu vegetaţie de baltă, unde lipsesc bornele de hotar, panourile informative şi de avertisment. În ultimul timp tot mai mare interes faţă de zonele protejate o au copiii. Deseori se deplasează la rezervţii pentru a cunoaşte mai mult locurile pit
oreşti în comun cu inspectorii de Stat pentru ecologie. În privinţa respectării legislaţiei de protecţie a faunei Inspecţia Ecologică Leova în comun cu Societatea vînătorilor şi Pescarilor Leova, colaboratori Comisariatului de Poliţie Leova, reprezentanţi ,,Moldsilva” au efectuate raiduri anti-braconaj, în urma cărora au fost depistate cazuri de tăieri a arborilor, vînat ilicit. S-au întocmit procese-verbale pentru încălcarea regulilor de folosire a fondului forestier prin cositul neautorizat pe terenurile fondului forestier.