E nevoie de făcut inventarierea spaţiilor verzi din oraş?
Ruslan ROŞCA,
Şef, Direcţie Inspecţia Ecologică Rezina
Inspecția Ecologică Rezina consideră oportună desfășurarea exercițiului democratic de consultare a populației privind amenajarea orașului, crearea locurilor de parcare în funcție de necesitățile cetățenilor, şi în funcție de posibilități.
Zicând posibilități, mă refer la utilizarea eficientă a terenurilor, astfel încât locuitorii orașului să beneficieze și de locuri de agrement și odihnă, indiferent de vârsta lor. Restrângerea spaţiilor verzi scot în evidenţă puternic riscurile ecologice urbane şi are un impact negativ imediat asupra calităţii vieţii şi stării de sănătate a populaţiei. Suprafaţa medie a spaţiului verde recomandată de Organizația Mondială a Sănătății este de 50 m2/locuitor, standardul Uniunii Europene este de 26 m2/locuitor, în R.Moldova acum avem circa 11 m2/locuitor.
Crearea și amenajarea spațiilor verzi ne poate oferi mai multe beneficii. Spaţiile verzi bine întreţinute joacă un rol semnificativ în fortificarea sănătăţii populaţiei. Impactul pozitiv al spaţiilor verzi se extinde şi în sfera activării vieţii economice a oraşelor. Un mediu plăcut ajută întotdeauna la crearea unei imagini favorabile asupra centrelor urbane, le face mai atractive pentru investiţii şi pentru crearea de noi locuri de muncă.
IE Rezina a solicitat administrației publice locale în repetate rânduri efectuarea inventarierii spațiilor verzi din intravilanul orașului Rezina pentru a cunoaște exact situaţia în care ne aflăm și pentru a ne schița obiective concrete de viitor referitor la întreținerea și dezvoltarea acestor spații.
Din păcate, toate demersurile noastre au rămas fără reacţii concrete. Sperăm la o schimbare de atitudine.