Să ne îngrijim de aerul pe care-l respirăm.
(Text pentru Ora ecologică)
Corina MUNTEANU,
profesoară la disciplinile ecologice,
grad didactic II , Colegiul de Ecologie, Chişinău.
,,Săptămîna Mobilităţii Europene” este un eveniment de mediu anual cu privire la mobilitatea urbană durabilă, organizat de Secretariatul European de Coordonare cu sprijinul Direcţiilor Generale pentru Mediu şi Transport ale Comisiei Europene. În această săptămînă, toţi oamenii din toate ţările şi de pe toate continentele sunt invitaţi să participe la activităţi şi manifestaţii care să promoveze genurile de transport nonpoluant, mijloacele de transport în comun, mersul pe jos sau ciclismul. Aceste activităţi vor duce la conştientizarea populaţiei asupra impactului negativ pe care îl are traficul auto asupra mediului înconjurător şi sănătăţii umane. Evenimentul îndeamnă oamenii din întreaga Europă să contribuie la crearea tipului de oraş modern în care vor să trăiască.
În perioada 16-22 septembrie, an de an, în Republica Moldova se desfăşoară „Săptămîna Mobilităţii Europene”, care reprezintă o mobilizare la nivel naţional a autorităţilor de mediu şi, în primul rînd, a Ministerului Mediului, Inspectoratului Ecologic de Stat de a întroduce şi de a promova măsuri durabile în transport şi de a invita cetăţenii ţării noastre să încerce alte modalităţi de utilizare a propriilor autovehicule.
Săptămîna Mobilităţii Europene este un eveniment în care autorităţile de mediu în comun cu administraţia publică locală contribuie la cresterea gradului de responsabilitate în ceea ce priveşte protecţia mediului înconjurător de către toţi cetăţenii. Această campanie este o acţiune de sensibilizare şi a societăţii civile, care asigură conştientizarea cetăţenilor şi îndrumarea acestora spre necesitatea cotidiană a utilizării transportului public, mersul pe jos, prin acţiuni speciale susţine promovarea mijloacelor de transport nepoluante pe de o parte, iar pe de altă parte, sporeşte în mod clar calitatea vieţii în oraş, sat, ajutînd la reducerea poluării aerului, poluării fonice, a accidentelor şi la reducerea numărului de persoane obeze. Publicul trebuie să fie informat şi încurajat cu privire la necesitatea de a acţiona împotriva poluării cauzate de traficul auto rutier în mediul urban .
Mesajul autorităţilor de mediu astăzi este ca fiecare cetăţean deţinător de mijloace auto să manifeste spirit gospodăresc faţă de mediul în care trăieşte, să refuze pentru o zi sau o săptămînă la maşina personală ce va aduce beneficii semnificative atît mediului, cît şi sănătăţii personale şi celor din jur, din comunitate.
Astfel, nu este vorba doar de o campanie pe termen scurt. Fiecare autoritate locală participantă împreună cu organele de mediu din teren este invitată sa lanseze cel puţin o măsură cu caracter continuu.
Măsuri de întreprins:
- crearea zonelor cu trafic scăzut sau fară trafic;
- lansarea programelor pentru reducerea vitezei;
- ameliorarea reţelelor de piste pentru ciclişti şi a infrastructurii destinate bicicliştilor, precum şi punerea în circulaţie de autobuse ecologice.
Combaterea schimbărilor climatice şi îmbunătăţirea calităţii aerului atmosferic sunt condiţii fundamentale pentru bunăstarea noastră viitoare. Această iniţiativă are un impact pozitiv asupra calităţii vieţii, mai ales, în zonele urbane. Statisticile recent efectuate arată că gazele de eșapament sunt principala sursă de poluare a marilor orașe, care afectează dramatic sănătatea oamenilor și contribuie semnificativ la efectul încălzirii globale. În lume, peste un miliard de oameni inspiră aer foarte poluat, în special cu monoxid de carbon și dioxid de sulf, gaze rezultate din procesele industriale. Creșterea numărului de autovehicule a dus şi la creșterea efectelor negative asupra planetei și nemijlocit asupra oamenilor.
Factori ce duc la schimbarea calităţii vieţii şi sanătăţii publice.
Polunaţi.
- CO, monoxid de carbon:se ataşează globulelor roşii si cauzează probleme respiratorii şi cardiace, dureri de cap, ameţeli, stări de vomă, cît şi probleme de vedere.
- NOx, oxizi nitrogenaţi:aceştia irită căile respiratorii si diminuează imunitatea organismului, sporesc frecvenţa astmului bronşic şi infecţiilor pulmonare la copii.
- HC, hidrocarburi:cauzează iritaţii la nivelul tuburilor bronhiale şi al ochilor şi pot produce cancer.
- Pb, compuşi de bază:în cantităţi mari cauzează probleme neurologice, cît şi probleme de creştere sau anemie.
Poluarea aerului.
- Efectul de seră şi consecinţele sale;
- Ploile acide şi consecinţele sale.
Consumul excesiv de energie.
- Folosirea suprasolicitată a mijloacelor proprii de transport (în creştere);
- Consumul excesiv de resurse combustibile;
- Alegerea neprofesionistă şi întreţinerea neadecvată a autovehiculului propriu.
Propuneri pentru soluţionarea problemelor de mediu identificate în cadrul acestei acţiuni.
- Utilizarea transportului în comun;
- Mersul cu bicicleta sau pe jos;
- Utilizarea automobilelor în cadrul oraşelor conform unui orar stabilit;
- Importul şi utilizarea combustibililor noi mai puţin poluatori;
- Conştientizarea cetăţenilor că Oraşul este al tuturor;
- Respectarea prevederilor convenţiilor internaţionale;
- Implicarea publicului în acţiunile de Protecţie a Mediului.
Participarea activă la ,,Săptămâna Mobilităţii Europene” constă nu numai în a atrage cât mai mulţi participanţi, dar şi de a propaga mobilitatea urbană nepoluantă, care respectă principiile de protecţie a mediului.