Rezultatele campaniei de salubrizare şi amenajare a localităţilor.
Vitalie CURARARI,
Şeful Inspectoratului Ecologic de Stat
Acţiunea de salubrizare şi amenajare a localităţilor s-a desfăşurat în perioada 22 martie – 22 mai 2015.
În scopul asigurării şi desfăşurării eficiente a acţiunilor de salubrizare şi amenajare a localităţilor, Inspectoratul a elaborat şi remis Agenţiilor şi Inspecţiilor ecologice teritoriale Dispoziţia cu privire la salubrizarea şi amenajarea localităţilor. Deasemenea a fost elaborat şi prezentat administraţiilor publice locale Programul orientativ de acţiuni privind organizarea şi desfăşurarea Campaniei ,,Bilunarului ecologic de primăvară – 2015”, care a fost suport pentru APL la întocmirea programelor şi planurilor locale de organizare şi desfăşurare a acţiunilor de salubrizare.
Agenţiile şi Inspecţiile ecologice au participat la pregătirea Dispoziţiilor Consiliilor municipale şi raionale privind instituirea Comisiilor de lucru, la elaborarea planurilor locale de acţiuni şi de informare a populaţiei.
Agenţiile şi Inspecţiile ecologice pe tot parcursul bilunarului au monitorizat organizarea şi desfăşurarea acţiunilor de salubrizare a localităţilor de către autorităţile administraţiei publice locale, instituţii şi organizaţii.
În timpul Campaniei de salubrizare inspectorii de mediu au încheiat 2156 procese – verbale cu privire la contravenţii persoanelor fizice, juridice şi cu funcţii de răspundere care au admis încălcarea regulilor de gestionare a deşeurilor. Suma amenzilor aplicate în această perioadă constituie 959 000 lei.
Odată cu aplicarea sancţiunilor au fost întocmite şi 945 acte de control cu prescrierea indicaţiilor obligatorii în vederea lichidării în termeni restrânşi a gunoiştilor depistate şi organizarea lucrărilor de salubrizare a terenurilor respective. Aceste gunoişti se formează preponderent în fîşiile riverane şi zonele de protecţie a rîurilor şi bazinelor de apă, în ravene, fîşii forestiere, în fîşiile de protecţie a drumurilor auto şi căilor ferate, în fondul silvic, pe terenuri agricole, în intravilanul localităţilor, prezentînd un pericol considerabil pentru mediul înconjurător şi sănătatea populaţiei.
În perioada bilunarului ecologic au fost depistate 2541 gunoişti stihiinice, care ocupau o suprafaţă de 351.78 ha, din acestea – 1722 gunoişti, cu suprafaţa de 228.44 ha au fost lichidate. Totodată au fost salubrizate terenuri din spaţiile verzi pe o suprafaţă de 565,71 ha, în fîşiile de protecţie – 193.565 ha, pe terenurile agricole – 115,18 ha şi terenurile publice – 941,573 ha, lucrări care se datorează efortului primăriilor.
În majoritatea localităţilor lipsesc serviciile de salubrizare şi nu se efectuează colectarea, transportarea şi reciclarea deşeurilor. Crearea şi funcţionarea acestor servicii ar duce la reducerea cantităţii deşeurilor şi la eficienţa minimizării impactului lor asupra mediului. Pornind de la situaţia creată, este important ca autoritatea publică locală să contribuie la crearea unei infrastructuri viabile formată din servicii specializate, care ar soluţiona problemele de management al deşeurilor la nivel local.
Gestionarea deşeurilor cuprinde toate activităţile de colectare, transport, tratare, valorificare şi eliminare a deşeurilor. Responsabilitatea pentru activităţile de gestionare a deşeurilor revine generatorilor acestora în conformitate cu principiul “poluatorul plăteşte” sau, după caz, producătorilor în conformitate cu principiul “responsabilitatea producătorului”.
Generarea deşeurilor municipale este determinată de numeroşi factori, cei mai importanţi fiind venitul populaţiei, comportamentul consumatorilor, apariţia pe piaţă a noi produse ambalate şi evoluţia demografică. Nivelul crescut al venitului populaţiei şi urbanizarea au dus la generarea unei cantităţi mari de deşeuri pe cap de locuitor, acestea fiind în zonele rurale de obicei cuprinse între 0,3 – 0,4 kg / loc. / zi, respectiv 0,9 kg / loc. / zi sau mai mult, în zonele urbane. Consumul preparatelor alimentare ambalate generează astăzi tot mai multe deşeuri. Introducerea de noi ambalaje, în special plasticul, are un impact semnificativ asupra mediului. Demografia contribuie şi ea la generarea deşeurilor, astfel locuitorii din zonele urbane produc mult mai multe deşeuri decât cei din zona rurală.
Conform art.6 al Legii nr.1347-XIII din 09.10.1997 privind deşeurile de producţie şi menajere, autoritatea publică locală este responsabilă de implementarea cerinţelor ecologice ce ţin de gestionarea deşeurilor din teritoriul administrat. La nivel satisfăcător s-au desfăşurat acţiunile de salubrizare în municipiul Chişinău, raioanele Şoldăneşti, Ştefan Vodă, Briceni, unde au fost curăţate cele mai mari suprafeţe ocupate de deşeuri menajere. În unele primării din raioanele Cimișlia, Criuleni, Dubăsari, Hîncești, Nisporeni,, Orhei, Rezina, Taraclia lucrările de salubrizare s-au desfăşurat lent, invocându-se diferite motive. Principala cauză este lipsa serviciilor speciale de salubrizare şi dotarea insuficientă a primăriilor cu transport special. În lipsa acestor servicii salubrizarea se efectuează de către populaţie în mod arbitrar, formând noi gunoişti spontane.
Pe parcursul campaniei s-au desfăşurat şi acţiuni de educaţie ecologică a populaţiei prin intermediul seminarelor şi adunărilor în colective, întrunirilor cu factorii de decizie. Măsurile întreprinse de salubrizare a localităţilor şi rezultatele obţinute au fost pe larg reflectate în mass-media scrisă, emisiuni radio şi televiziune. E regretabil, dar nivelul conştientizării populaţiei privind păstrarea curăţeniei în locurile publice şi de trai lasă încă mult de dorit şi rămâne o problemă de soluţionat nu doar pentru instituţiile de mediu, dar şi pentru întreaga societate.