Săptămîna Mediului Tău – o iniţiativă venită de jos.
Şeful Inspectoratului
Ţinînd cont că zona umedă din cadrul raionului Ştefan Vodă ocupă 40 mii ha şi constituie 66,6 % din fondul ariilor naturale protejate de stat din acestă regiune, lansarea caravanei biodiversităţii în zona umedă de importanţă internaţională Ramsar ,,Nistrul de Jos” a dat startul ştafetei curăţeniei în ecosistemul ,,Nistrul inferior” din localităţile Talmaza – Palanca.
Obiectivele puse:
1. Conştientizarea comunităţilor şi societăţii civile din teren despre impactul activităţii antropice asupra ecosistemului din lunca fluviului Nistru.
2. Implicarea factorilor de decizie, a populaţiei, elevilor în inventarierea surselor de poluare din zonă şi lichidarea lor prin acţiuni concrete.
Pe parcursul ,,Săptămîna Mediului tău”, populaţia a fost sensibilizată prin efectuarea şi organizarea a 9 ore ecologice în instituţiile de învăţămînt Cioburciu, Purcari, Olăneşti, Palanca, şcoala primară ,,G. Vieru” din or. Ştefan Vodă, fiind cuprinşi 296 elevi.
La întrunirea Inspecţiei Ecologice Ştefan-Vodă cu directorii instituţiilor de învăţămînt din raion a parvenit informaţia despre mersul acţiunilor de mediu, accentul fiind pus pe demararea ,,Săptămînii Mediului tău” în prezenţa preşedintelui de raion.
La 25.05.2015 s-a făcut bilanţul concursului ecologic ,,Viitorul planetei problemă a mea, problemă a ta, problemă a tuturor”, ediţia a IX, între toate instituţiile de învăţămînt din raion.
Învingătorii:
I loc – gimnaziul ,,Mihai Sîrghi”, s. Cioburciu.
II loc – gimnaziul s. Viişoara.
III loc – gimnaziul ,,M. Eminescu”, s. Antoneşti.
La iniţiativa Inspecţiei ecologice Ştefan Vodă în cadrul acţiunii ,,Săptămîna Mediului Tău” între 18 mai şi 3 iunie, 2015 s-a desfăşurat ştafeta curăţeniei a localităţilor Talmaza – Palanca din zona umedă de importanţă internaţională Ramsar ,,Nistru de Jos”.
În rezultat s-au lichidat 28 gunoişti neautorizate, au participat 560 persoane. A fost salubrizată zona de protecţie a fluviului Nistru pe o lungime de 22,8 km. E un lucru enorm efectuat pe bază de voluntariat.
Cea mai bună apreciere a fost dată în ziua de 31 mai, de ziua Nistrului, cînd fl. Nistru a fost monitorizat în cadrul unei expediţii pe apă şi pe uscat de către colaboratorii Ministerului Mediului, IES, Hidrometeo, Serviciului piscicol, ONG-lor de mediu, mass-media.
S-au evidenţiat în aceste acţiuni gimnaziul ,,Mihai Sîrghi”, s. Cioburciu (responsabil Teajco Aliona), gimnaziul s. Răscăieţi (responsabil Odobescu Tamara), gimnaziul ,,Gr. Vieru”, s. Purcari (responsabil Ureche Petru), liceul teoretic ,,B. P. Haşdeu” (responsabil Curilov Victoria), liceul teoretic ,,Ecaterina Malcoci” (responsabil Tatiana Luchianov), gimnaziul s. Tudora (responsabil Ghilan Tatiana), gimnaziul s. Palanca (responsabil Lilia Beşleagă).
La 18 mai ştafeta curăţeniei a fost transmisă localităţii Olăneşti. Aici a fost aleasă instituţia publică, liceul teoretic ,,B.P. Haşdeu”, care pe parcursul anului curent a organizat un şir de acţiuni ecologice, ca: sensibilizarea elevilor prin participarea lor la amenajare, salubrizare şi înverzirea localităţii, acţiunea ,,Învierea ne îndeamnă la fapte bune” – lichidarea gunoiştilor şi amenajarea cimitirului satului, acţiunea ,,Împreună pentru natură” – efectuarea lucrărilor de curăţire şi amenajare a parcului din localitate, acţiunea ,,Apa ce ne dă viaţă” – concurs ecologic teoretic, plantarea arborilor, arbuştilor, florilor în locuri goale de pe teritoriul liceului, salubrizarea luncii Nistrului. Cu abnegaţie au participat elevii, profesorii şi directorul liceului, unde au participat 100 copii la salubrizarea malului fluviului Nistru pe o lungime de 4 km.
La 24.05.2015 ştafeta curăţeniei a fost transmisă comunităţii Crocmaz, unde au participat 3 clase de elevi, în jur de 50 copii, conduşi de d-na Tatiana Luchianov.
La 26.05.2015 ştafeta curăţeniei a fost transmisă de la satul Crocmaz satului Tudora.
Totalurile acţiunilor ,,Rîu curat de la sat la sat”, ,,Săptămîna Mediului tău” şi ştafeta curăţeniei s-au efectuat pe data de 3 iunie, 2015 la gimnaziul din s. Palanca. La şedinţă au participat 33 persoane: profesori, elevi, primari, OTaMEM, SE,,Biotica”, Serviciul piscicol, fiind primită o declaraţie.
Pentru participarea activă a instituţiilor publice din zonă şi cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului s-au înmînat diplome din partea Inspecţiei Ecologice Ştefan-Vodă şi 8 seturi de cărţi de către SE ,,Biotica” la 8 instituţii de învăţămînt care au participat.
Sarcinile luate pe viitor:
- În comun cu ONG-le de Mediu de efectuat ecologizarea comportamentului populaţiei în menţinerea curăţeniei şi promovării unui mediu sănătos de viaţă.
- Conştientizarea colectării selective a produselor uzate, reciclării lor integrale pentru obţinerea beneficiilor pentru om şi natură, instalarea unor containere în zonele de agrement.
- Implementarea planului de management în zona umedă de importanţă internaţională Ramsar ,,Nistru de Jos” – instalarea panourilor informaţionale, indicatoarelor cu denumirea rîului şi rîuleţelor, avertismente de interdicţie de poluare, deteorare a ecosistemului din luncă.
- Atragerea proiectelor comune de însănătoşire a ecosistemului Nistrului inferior, care poate întîlni comunităţile din ambele maluri ale fluviului. La sfîrşitul evenimentului a fost adoptată o declaraţie.
IATĂ ŞI DECLARAŢIA
adoptată în cadrul evenimentului de totalizare a acţiunii ,,Rîu curat de la sat la sat”, dedicată Zilei Mondiale a Mediului
DECLARAŢIE.
- Noi, participanţii la evenimentul de totalizare a acţiunii ,,Rîu curat de la sat la sat” dedicată Zilei Mondiale a Mediului şi desfăşurată în cadrul ,,Ştafetei Curăţeniei”, care a avut loc pe sectorul Talmaza – Palanca, raionul Ştefan-Vodă, salutăm iniţiativa şi eforturile Inspecţiei Ecologice Ştefan-Vodă, autorităţilor publice locale, instituţiilor de învăţămînt, ONG-urilor şi liderilor neformali care au contribuit la îmbunătăţirea calităţii mediului prin acţiuni de salubrizare a fl. Nistru, efectuarea plantărilor, reconsrucţia ecologică în zona-nucleu de importanţa internaţională, renovarea sistemelor de aprovizionare cu apă, canalizare şi epurare, etc. Apreciem în mod deosebit faptul, că profesorii menţin spiritul responsabilităţii faţă de mediu, asigurînd transmiterea cunoştinţelor şi deprinderilor cu aspect practic în cadrul activităţilor ecologice.
- Conştientizăm importanţa asigurării unui proces continuu de colaborare între subiecţii implicaţi în activităţile de îmbunătăţire a calităţii mediului în Zona Ramsar „Nistrul de Jos” şi continuarea acestui proces pentru crearea Parcului Naţional „Nistrul Inferior”.
- Considerăm oportună efectuarea unor excursii cu caracter informativ-instructiv cu accent pe aspectul mediului pentru elevi din raionul Ştefan-Vodă în localităţile de pe sectorul Talmaza – Palanca.
- Apreciem ca fiind importantă, în perioada imediat următoare, realizarea prevederilor Ordinului Ministerului Mediului nr.93 din 1 decembrie, 2014 cu privire la aprobarea Planurilor de management pentru Zonele Ramsar „Nistrul de Jos” şi „Unguri Holoşniţa”. În acest context, solicităm autorităţilor publice locale de nivelul I şi II să participe la implementarea respectivului plan de management.
- Considerăm oportună crearea Parcului Naţional conform documentelor de politici din domeniul mediului cu înfiinţarea autorităţii respective responsabile de asigurarea unui management eficient pentru menţinerea bogăţiilor naturale existente şi consolidarea acestora.
- Apreciem ca fiind eficiente şi utile toate acţiunile ecologice pentru îmbunătăţirea calităţii mediului, în special a celui acvatic şi priacvatic, acţiuni care urmează a fi efectuate şi în anii următori.
Am adus această informaţie cu nominalizări de persoane şi localităţi drept semn de apreciere a celor întreprinse şi îndemn pentru alţii să urmeze acest exemplu şi această atitudine. Activităţile organizate şi desfăşurate de către Inspecţia Ecologică Stefan-Vodă sunt un exemplu pentru alţi colegi de ai noştri. În numele conducerii IES aduc mulţumiri întreg colectivului IE Ştefan-Vodă.