Despre furturi amînate în timp.
şeful Inspectoratului Ecologic de Stat
În perioada 04-06 mai, 2015, în baza ordinului IES nr. 73-d din 30.04.2015, grupul operativ al IES în componența inspectorilor de mediu Scafaru Gheorghe, Bulicanu Marin, Mazuru Gheorghe, Misic Vitalie, Rusu Vladimir și Jaman Alexandru a efectuat un control ecologic la Întreprinderea Silvo-Cinegetică „Strășeni” în vederea contracarării și depistării cazurilor de braconaj și tăieri ilicite a vegetației forestiere, respectării legislației cu privire la protecția mediului și folosirii resurselor naturale.
În perioada în cauză, de această dată, controlul a fost efectuat anume în fondul forestier gestionat de Ocolul silvic „Căpriana” a întreprinderii nominalizate privind folosirea rațională a resurselor naturale.
Așa dar, a fost verificat parchetul 26/F cu suprafața de 1,0 ha, care în anul 2015 urmează a fi exploatat prin tăiere de conservare selectivă. Conform materialelor primare în acest parchet urmează a fi tăiați 432 arbori de diferite specii și diametre cu obținerea unui volum de 125 m3 masă lemnoasă. În urma inventarierii de control efectuată „pe picior” a rezultat un număr de 428 arbori destinați extragerii cu obținerea unui volum de 211 m3 masă lemnoasă, ceea ce este cu 86 m3 mai mult.
Supus controlului a fost și parchetul 47/J cu suprafața de 0,8 ha, care tot în acest an urmează a fi exploatat prin tăiere de conservare selectivă. Conform materialelor primare pentru parchetul nominalizat urmează a fi extrași 183 arbori cu un volum de 62 m3. În urma inventarierii de control efectuată „pe picior” a rezultat un număr de 151 arbori destinați extragerii cu obținerea unui volum de 89 m3 masă lemnoasă, ceea ce este cu 27 m3 mai mult.
De asemenea a fost supus controlului și parchetul 17/P cu suprafața de 1,7 ha, care în anul 2015 urmează a fi exploatat tot prin tăiere de conservare selectivă. Conform materialelor primare pentru parchetul nominalizat urmează a fi extrași 237 arbori cu un volum de 100 m3. În urma inventarierii de control efectuată „pe picior” a rezultat un număr de 129 arbori destinați extragerii cu obținerea unui volum de 161 m3 masă lemnoasă, ceea ce este cu 61 m3 mai mult.
Pentru diminuarea volumului masei lemnoase în parchetele verificate s-a întocmit un proces- verbal în baza art. 142 alin.(3) CC al Republicii Moldova maistrului pădurar Barcaru Gheorghe cu aplicarea unei amenzi în mărime de 8000 lei.
Iată așa, domnii mei, a fost preîntîmpinat un furt planificat pentru viitor de 174 m3 masă lemnoasă. Cîte alte cazuri de așa fel sunt puse la cale în alte ocoale silvice? Trebuie să reușim peste tot, de altfel, după ce fapta s-a săvîrșit, este foarte greu să identifici „crima” ecologică și făptașii.
Vreau să asigur persoanele, care sunt puse deja pe rol și sunt în așteptare, că Inspectoratul Ecologic de Stat va aplica constant controalele inopinate pentru a curma faptele ilicite din start.
Este regretabil să contabilizăm, deseori, cioatele pentru aplicarea legii, dar să se știe, vom practica de fiecare dată inspectarea „pe picior” ca să preîntîmpinăm hoția planificată de persoanele cu funcții de răspundere.
Cînd se fură mai mult? – Cînd moș Ion ia o căruță de lemne, sau cînd funcționarul silvic își planifică „cota parte” din start. Este ilegal și primul și al doilea caz, dar cazul doi poate fi numai „penal”.
Oameni buni, ne este mică țara. Jeliți-o măcar , n-o furați, că este a copiilor voștri!