Campania de salubrizare ,,Iubeşte-ţi rîul!” realizată cu succes pe rîurile Ciuhur şi Ialpug.
Vitalie CURARARI, Şeful Inspectoratului Ecologic de Stat
Inspectoratul Ecologic de Stat dă o importanţă considerabilă colaborării cu societatea civilă de mediu. Un şir de ONG- uri prin şefii lor sunt integrate în Consiliul consultativ al IES. Multe ONG- uri de mediu sunt atrase în Acţiunile de mediu de nivel naţional, cum ar fi:
– Bilunarul Ecologic de primăvară de salubrizare a localităţilor;
– Acţiunea ,,Rîu curat de la sat la sat”;
– Săptămîna mobilităţii Europene;
– Înverzirea Plaiului ,,Un arbore pentru dăinuirea noastr㔺i altele.
Cu unele ONG– uri de mediu IES a încheiat acorduri de colaborare. Un loc aparte pe acest tărîm îl are Centrul Naţional de Mediu, preşedinte Ina Coşeru.
Multe ONG- uri îşi consumă energiile şi capacităţile de acţiune în şedinţe, întruniri care sfîrşesc doar cu declaraţii. Nu zicem Nu, trebuiesc şi declaraţiile , dar faptele sunt mai edificatoare. Centrul Naţional de Mediu s-a manifestat în mai multe acţiuni cu efect practic, cum ar fi acţiunile de salubrizare pe rîul Bîc, de la izvoare pînă la revărsare unde au lucrat împreună cu subdiviziunile teritoriale ale IES, dar şi cu alte instituţii şi structuri de la faţa locului, din raioanele Călăraşi, Străşeni, Ialoveni şi Anenii-Noi.
Ina COŞERU, Preşedinte CNM
Centrul Naţional de Mediu (CNM) este un ONG care lucrează în domeniul protecţiei mediului în Republica Moldova şi pledează pentru promovarea standardelor ecologice europene la nivel naţional. În acest sens, CNM desfăşoară o serie de activităţi educative şi de conştientizare orientate spre diferite grupuri ţintă (tineri, APL-uri, APC-uri, organe competente, populaţie, agenţi economici şi alte părţi interesate) cu scopul de a schimba atitudinea faţă de mediul înconjurător şi ape.
Recent, în perioada 23-24 aprilie, 2015, CNM a organizat două mari campanii de salubrizare a două rîuri la sudul şi nordul Moldovei – pe rîurile Ialpug şi Ciuhur, care au adunat în total cca 2000 de persoane. Amintim că la începutul lunii aprilie, 2015, CNM a organizat o altă campanie de salubrizare a malurilor rîului Bîc chiar în mun. Chişinău cu participarea a cca 300 de participanţi.
Salubrizarea malurilor rîului Ciuhur a fost organizată la 23 aprilie, 2015. Graţie colaborării cu Inspecţiile Ecologice a raioanelor Ocniţa, Edineţ şi Rîşcani, primăriile şi instituţiile de învăţământ din regiune s-a reuşit să se mobilizeze cca 1000 de persoane din 19 localităţi din raioanele Ocniţa, Edineţ şi Rîşcani (s. Bîrlădeni, s. Grinăuţi Moldova, s. Dîngeni, s. Mihălăşeni, s. Ocniţa (raionul Ocniţa), s. Ruseni, s. Goleni, s. Brătuşeni, or. Cupcini, s. Stolniceni (raionul Edineţ), s. Duruitoarea Nouă, s. Horodişte, s. Pociumbăuţi, s. Pociumbeni, s. Văratic, s. Zăicani, s. Costeşti (raionul Rîşcani)) şi au fost curăţate malurile rîului Ciuhur de deşeuri.
Desfăşurarea campaniilor de salubrizare a rîurilor Ciuhur şi Ialpug a fost salutată de Ambasada SUA la Chişinău, Ministerul Mediului, Consiliul Raional Edineţ şi Primăria oraşului Cupcini. Astfel, în cadrul evenimentului de lansare a campaniei, care a avut loc pe 23 aprilie în oraşul Cupcini, în calitate de oaspeţi de onoare au participat Dl Steven Labensky, secţia pentru Cultură şi Presă a Ambasadei SUA la Chişinău, Dl Iurie Garas, Preşedintele Raionului Edineţ şi Dl Ivan Ostaficiuc, Primarul oraşului Cupcini. Invitaţii au salutat iniţiativa CNM, prezentat de Ina Coşeru, şi au apreciat implicarea participanţilor în ampla acţiune de salubrizare a acestor rîuri. Tot în cadrul acestui eveniment a fost organizat un flash-mob pentru protecţia rîului Ciuhur cu participarea a cca 300 de tineri din liceele şi gimnaziile oraşului Cupcini. Prin intermediul acestei acţiuni, tinerii au făcut un îndemn tuturor celor prezenţi la lansare, locuitorilor oraşului Cupcini, dar şi populaţiei din întregul bazin să se alăture campaniei de salubrizare şi împreună să salveze şi să protejeze rîul de deşeuri şi poluare. În urma flash-mob-ului participanţii s-au deplasat la rîu şi au colectat cot la cot deşeurile de pe maluri.
A doua zi, la 24 aprilie, 2015 o acţiune similară a fost desfăşurată la sudul Moldovei – în bazinul rîului Ialpug, care traversează raioanele Cimişlia, Taraclia şi UTAG (s. Javgur, s. Hîrtop, s. Cenac, (raionul Cimişlia), mun. Comrat, s. Budjac, s. Chirsova, s. Beşalma, s. Congaz, s. Svetlîi, (UTAG), s. Albota de Sus, s. Balabani, s. Budăi, s. Vinogradovca, s. Musait, s. Salcia, Novosiolovca, s. Albota de Jos, s. Aluatu (raionul Taraclia). Campania de salubrizare din bazinul rîului Ialpug a adunat cca 1000 de participanţi în total, ceea ce a fost posibil datorită dialogului constructiv, în primul rînd, cu Inspecţiile Ecologice din raioanele Cimişlia, Taraclia şi UTAG, precum şi cu instituţiile de învăţământ din regiune.
Pe această cale IES şi CNM aduc sincere mulţumiri tuturor participanţilor la campaniile de salubrizare, care au fost receptivi la invitaţia de participare şi au fost un exemplu pentru ceilalţi cetăţeni ai Republicii Moldova şi care au reuşit să demonstreze că schimbările se produc doar dacă ne implicăm şi ne unim eforturile indiferent de interese şi regiunea în care trăim. Suntem siguri că doar prin efort comun vom reuşi să reabilităm rîurile ţării noastre şi să le aducem la standarde europene!
Inspectoratul va susţine CNM pe viitor la crearea Consiliilor de Bazin pe râurile Ciuhur şi Ialpug din reprezentanţii organelor competente şi autorităţilor publice locale pentru a forma o familie responsabilă la nivel de bazine ale râurilor Ciuhur şi Ialpug şi de a implica toate comunităţile în implementarea valorilor ecologice în aceste regiuni. Reţeaua tinerilor „Iubeşte-ţi râul!” formată cu suportul Ambasadei SUA la Chisinău şi National Endowment for Democracy din SUA va fi implicată activ în monitorizarea rezultatelor obţinute şi în monitorizarea surselor de poluare şi a calităţii apelor din râurile Ciuhur şi Ialpug.
Campaniile de salubrizare a rîurilor Ciuhur şi Ialpug au fost organizate în contextul proiectului ,,Promovarea valorilor ecologice europene la nivel local în Republica Moldova” implementat de CNM cu suportul Ambasadei SUA la Chişinău al cărui scop este de a promova valorile şi standardele europene de mediu în Republica Moldova.
Inspectoratul aduce mulţumiri Centrului Naţional de Mediu pentru aceste iniţiative şi aminteşte tuturor cetăţenilor că şi prin satele lor curg rîuri mici şi mijlocii, rîuleţe, care aşteaptă să fie curăţate, ne aşteaptă pe noi să le salvăm.