TĂIERE ILICITĂ ÎN FÎȘIA FORESTIERĂ A CĂILOR FERATE.
Vitalie CURARARI, Șeful Inspectoratului Ecologic de Stat
E știut, că de rînd cu alți beneficiari, deținător de terenuri cu vegetație forestieră este și Calea Ferată a Moldovei. Ca deținător, aceasta nu doar beneficiază de darurile naturii, dar mai trebuie să se îngrijească de această vegetație, s-o multiplice, s-o păzească. Dar viața arată că nu se cam dovedește și atunci în preajmă apar noi stăpîni, cu gînduri rele. Dintre aceștia s-au dovedit a fi doi contravenienți care au intrat cu ferestrăul mecanic în fîșia de protecție a Căilor Ferate, filiala Ocnița, din preajma s.Larga, r-nul Briceni.
Marți, 10 martie, în jurul orei 1230 la Inspecția Ecologică Briceni, de la angajații Căilor Ferate din regiune, a parvenit un semnal că în fîșia forestieră de protecție a Căilor Ferate, în preajma s. Larga se efectuează tăieri și nu se știe dacă acestea sunt legale.
Inspectorii de mediu de la Inspecția Ecologică Briceni, fără tergiversări, împreună cu reprezentantul de la Căile Ferate, dl Buga Sergiu, maistru la această unitate, s-au deplasat la locul cu pricina, la o distanță de 25 km, unde făptașii au fost depistați în flagrant. Aceștia s-au dovedit a fi Pavlovschi Marcel și Covalciuc Victor, care cu un ferăstrău mecanic reușiseră să doboare 7 arbori de specia ulm. Arborii erau într-o stare buna și aveau diametrele de la 6 la 40 cm.
Respectivilor făptași li s-a încheiat cîte un proces-verbal conform art.122 (1) al CC al Republicii Moldova, aplicându-li-se și cîte o amendă de 800 lei. Prejudiciul calculat constituie 777,6 lei.
Masa lemnoasă de circa 3 m3 a fost ridicată și transmisă responsabilului de la Căile Ferate. De asemenea a fost ridicat și ferăstrăul mecanic.
Pe această cale atenționez beneficiarii de fonduri forestiere să se îngrijească de ele asigurîndu-le și paza.