Apa este izvorul vieţii.
Corina MUNTEANU,
profesoară de ecologie, Colegiul de ecologie.
„Cunoaşterea importanţei şi gestionarea corectă a resurselor de apă a devenit o necesitate mondială. Tocmai de aceea, dorim cu toţii să creăm şi să consolidăm parteneriate viabile între instituţii, cu o viziune modernă asupra domeniului apelor, să promovăm un mediu de viaţă sănătos şi un simţ gospodăresc dezvoltat al cetăţenilor.
În cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite din 22 decembrie, 1992 asupra Mediului Înconjurător de la Rio de Janiero s-a decis ca 22 martie să fie declarată Ziua Mondială a Apei. Data de 22 martie a devenit deja cunoscută ca fiind ziua în care oamenii pun în discuţie problemele cu care se confruntă din punct de vedere al apei potabile, ca resursă vitală dar limitată şi deja insuficientă. Mesajele care să aducă aminte oamenilor că apa este o condiţie indispensabilă a vieţii şi că în funcţie de calitatea ei depinde şi calitatea sănătăţii noastre în aceste zile ocupă primele pagini mass-media .
Dacă oamenii ar înţelege legătura dintre problemele de mediu şi calitatea vieţii lor, atunci ar fi mult mai motivaţi să protejeze natura. Din acest motiv existenţa fiecărei societăţi trebuie să fie îndreptată spre acţiuni concrete prin care se conservează bogăţia naturii pentru dăinuirea noastră, în special pentru generaţiile viitoare .
La nivel mondial, instituţii, companii private, autorităţi, guverne găsesc oportun ca în această zi să tragă un semnal de alarmă cu privire la situaţia actuală şi la viitorul apei, dar şi pentru a identifica şi aplica soluţii comune în vederea protejării şi utilizării eficiente a resurselor de apă.
Sunt multe lucruri pe care fiecare dintre noi le putem face în fiecare zi şi care adesea nu durează mai mult de citeva minute, dar care au un impact mare asupra mediului, cum ar fi economisirea apei. Iată cîteva date. Din consumul mondial de apă, 69% revin agricultirii, 23% industriei şi numai 8% domeniului casnic. Apa este un factor indispensabil organismului uman. Încă din cele mai vechi timpuri aşezările umane au fost localizate de-a
lungul rîurilor sau pe ţărmul mărilor. Necesarul zilnic de apă al omului este aproximativ de 1,5-2 litri consumată ca atare, dar pentru necesităţile ulterioare omul foloseşte zilnic aproximativ 40 litri de apă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră ca optim pentru acoperirea acestor nevoi o cantitate de 100 litri in 24 ore pentru un Om.
Contribuţia unei persoane la economisirea apei poate părea mică, dar toţi împreună putem genera o schimbare importantă. Apa nu aparţine unei singure ţări, este un bun al tuturor oamenilor de pe pămînt. Apa este baza oricărei forme de viaţă, ea este esenţială penrtu fiinţele umane, animale şi mediul.
Nu este important să reducem doar consumul de apă, ci şi să păstrăm calitatea ei. Acest lucru se poate face prin responsabilizarea tuturor factorilor implicaţi. Calitatea apei nu cunoaşte frontiere şi nu trebuie să depindă de mediul politic sau economic. Apa este o resursă preţioasă şi în cantităţi limitate, pe care o putem folosi într-o anumită perioadă, este important să nu irosim mai mult decît avem nevoie şi să păstrăm apa curată. Fiecare este responsabil de felul cum alege să consume această resursă atît de necesară vieţii .
Scopul acţiunilor dedicate acestei zile şi propuse în fiecare an de diferiţi actori sociali este de a conştientiza consumatorii despre importanţa protejării resurselor de apă împotriva poluării acestora prin următoarele metode:
- conştientizarea importanţei, beneficiilor şi costurilor în domeniul apei;
- creşterea gradului de informare şi dezvoltare a unor posibilităţi de colaborare între serviciile specializate şi cetăţeni;
- implementarea unor soluţii inovatoare de conservare în domeniul apei;
- încurajarea parteneriatelor şi dialogului public în domeniul apei, ca subiect principal, pe tot parcursul anului 2015;
- consolidarea cooperării la nivel internaţional între ţări, instituţii, agenţi economici, sectoare economice şi sociale în vederea atingerii unui consens în privinţa Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă pentru perioada anului 2015 şi după prin care se vor identifica necesităţile noastre de apă pe viitor.
Cooperarea în domeniul apei prin orice acţiuni şi măsuri practice presupune implicarea mai multor actori, fie la nivel local, regional sau internaţional.
Pentru R.Moldova o importanţă majoră o au bazinele transfrontaliere a apelor de suprafaţă cît şi celor subterane, care reprezintă o importantă sursă de apă dulce. Managementul apei trebuie să ţină cont de o mare varietate de conflicte de interese. Cererea
de apă este într‑o continuă creştere pentru a putea satisface necesităţile de hrană, energie, igienă şi produse a unei populaţii tot mai numeroase.
Astăzi tot mai importantă este cooperarea care este esenţială în vederea stabilirii unui echilibru între nevoile şi priorităţile economice şi sociale diferite ale popoarelor şi distribuirii echitabile a resurselor de apă. Dacă una din părţile implicate în managementul apei refuză să coopereze, „lanţul cooperării” se rupe, iar resursele de apă nu pot fi administrate în modul cel mai eficient, producînd efecte negative asupra calităţii vieţii oamenilor şi asupra economiei.
De ce este importantă cooperarea în domeniul apei? Cooperarea în domeniul apei poate asigura utilizarea echitabilă şi pe termen lung a resurselor de apă, dar are şi avantajul de a stabili şi menţine relaţii de prietenie între naţiuni. Dezvoltarea economiei şi creşterea standardelor de viaţă depind, de asemenea, de o cooperare eficientă în acest domeniu. Schimbul de informaţii, bunele practici pot duce la o mai bună gestionare a resurselor de apă pe viitor, dar şi la protejarea mediului în general.