Mesajul dlui. Vitalie CURARARI,
Şeful Inspectoratului Ecologic de Stat
Şedinţa activului IES, 17 octombrie, 2014.
Stimaţi colegi!
La întrunirea activului din iulie, ne-am propus să ne organizăm şi să intensificăm munca noastră ca să consolidăm starea ecologică a Ţării şi să venim cu rezultate apreciabile către Aniversarea a 24-a de la fondarea Inspectoratului.
Iată-ne ajunşi la acest moment şi daţi să vedem ce rezultate avem.
Pentru activitatea Inspectoratului pe 9 luni ale anului informaţia a fost amplasată pe pagina electronică a Inspectoratului, fiind făcută public.
Deci nu găsesc necesar să ne repetăm, vom prezenta rezultatele doar pentru trimestrul III, ca să le scoatem în evidenţă.
Aşa deci, Inspectoratul Ecologic de Stat, responsabil de respectarea legilaţiei de mediu, în perioada de raportare – trimestrul III, a pus accentul, în activitatea sa, pe îmbunătăţirea factorilor de mediu prin impunerea respectului faţă de cerinţele de mediu.
Pentru aceasta activitatea IES a fost axată, foarte clar, pe 3 direcţii:
- Expertiza şi autoritatea activităţilor economice;
- Inspectarea şi controlul ecologic, şi
- Educaţia şi formarea comportamentului ecologic în societate.
În acest scop au fost selectaţi cei mai relevanţi indicatori de activitate, pe care îi cunoaşteţi şi organizată monitorizarea executării lor atît la centru cît şi în Agenţii şi Inspecţii. Pe aceşti indicatori coordonatorii zonali au raportat situaţia în fiecare zi de luni, iar conducerea IES a raportat-o la Ministerul Mediului. Deci la concret, Inspectoratul a efectuat expertiza ecologică a 202 proiecte de execuţie, a examinat şi acordat 169 inventarieri de emisii şi a eliberat 214 autorizaţii pentru emisii de poluanţi. A fost coordonată selectarea a 492 terenuri pentru construcţii şi coordonată recepţia finală a 268 obiecte. Aceste cifre demonstrează o asigurare ecologică a creşterii economice a Tării.
Întru contracararea contravenţiilor de mediu şi respectarea legislaţiei ecologice au fost efectuate 3943 de inspectări şi întocmite 2851 procese-verbale, aplicîndu-se amenzi în sumă de 2 mln. 392 mii 590 lei.
Întru ridicarea prejudiciului cauzat mediului Agenţiile şi Inspecţiile Ecologice au înaintat acţiuni civile în instanţă în sumă de 876 mii 666 lei. Serviciile prestate contra plată în această perioadă au constituit 1 mln 446 mii 732 lei.
Să facem acum o analiză pe componentele de mediu.
Protecţia resurselor acvatice şi aerului atmosferic.
În total subdiviziunile Inpectoratului au inspectat 161 utilizatori de apă şi 270 întreprinderi poluatoare a aerului atmosferic. Pe cazurile date s-a încheiat 774 procese-verbale cu privire la contravenţie.
Inspectare sol, deşeuri şi substanţe chimice.
În această perioadă, au fost supuse controlului 394 benefeciari de terenuri, fiind depistate 271 cazuri de încălcare a prevederilor legislaţiei ecologice şi funciare şi au fost aplicate acţiuni de recuperare a pagubelor cauzate resurselor funciare în sumă de 1 mln.037 mii 795 lei.
O atenţie deosebită s-a atras contracarării cazurilor de incendiere a miriştii .
Astfel, au fost depistate 72 cazuri de incediere a miriştii pe care au fost încheiate procese-verbale cu aplicarea amenzilor în sumă de 200 mii lei, prejudiciul cauzat mediului a constiuit 150 mii lei.
Considerăm aceste date drept un rezultat al îmbunătăţirii atitudinii faţă de mediu şi situaţiei ecologice în teren, dar cazuri de incendiere a ierbii uscate şi resturilor vegetale mai sunt.
Gestionarea deşeurilor.
Agenţiile şi Inspecţiile Ecologice au inventariat 1069 depozite de deşeuri menajere solide autorizate de primării. În total la capitolul deşeuri au fost inspectate 260 întreprinderi şi obiecte, întocmite 1113 procese-verbale şi aplicate amenzi în sumă de 632 mii 700 lei.
Inspectarea florei şi faunei.
Pe parcursul acestei perioade au fost întocmite 585 procese-verbale pe cazuri de contravenţii din domeniu, fiind aplicate amenzi în sumă de 390 mii 890 lei, prejudiciul total cauzat mediului a constituit 144 mii 758 lei.
În perioada de raportare inspectorii de mediu au întreprins 336 raiduri de contracarare şi depistare a cazurilor de braconaj în colaborare cu autorităţile aferente mediului în rezultatul cărora au fost ridicate de la contravenienţi 4 arme de vînătoare şi 22 scule de pescuit.
Activitatea Centrelor de Investigaţii Ecologice.
La acest capitol subliniez că toate proiectele parvenite la expertiza ecologică de stat sunt anticipate de prelevarea probelor de către Centrele de Investigaţii Ecologice. Această măsură a îmbunătăţit durabilitatea lucrărilor de proiectare şi amplasare a obiectivelor economice şi exclude soluţiile arbitrare.
Mai mult, în luna septembrie şi pînă în prezent CIE AE Chişinău, Secţia inspectare aer, apă şi reprezentanţii Inspectoratului General de Poliţie efectuează zilnic controlul la trafic. Iată rezultatele:
- Procese- verbale – 136 pe art.153
- Amenzi aplicate – 36 660 lei.
Pe parcursul trimestrului au fost efectuate 19 mii 017 analize în laborator.
Activităţi de promovare a politicilor de mediu cu implicarea societăţii.
Pe parcursul trimestrului III a fost desfăşurată Acţiunea – ,, Săptămîna Europeană a Mobilităţii” cu genericul ,,În oraş fără automobilul meu”. Măsuri au avut loc în mai multe centre urbane, iar de totalizare la Orhei. Acum suntem în proces de pregătire pentru Acţiunea Naţională de Înverzire a Plaiului ,, Un arbore pentru dăinuirea noastră”. Aceste activităţi au fost mediatizate în mijloacele mass-media.
Acvtivităţi publicitare şi de promovare ecologică.
În perioada de raportare au fost publicate 30 articole, cele mai multe la compartimentul ,,aer”, ,,apă”, ,,deşeuri”. S-a participat în realizarea a 49 emisiuni Radio şi TV şi a orelor ecologice tematice în instituţiile de învăţămînt.
În concluzie.
Activitatea pentru viitor în concluzie urmează a fi axată în continuare pe consolidarea controlului ecologic în teritoriu, pe eficientizarea măsurilor de inspectare şi control din punct de vedere economico-ecologic; asigurarea plăţii integrale pentru poluarea mediului; lărgirea bazei de formare a fondurilor ecologice; aplicarea uniform şi integral a sancţiunilor de mediu; ridicarea profesionalismului.
Pentru gestionarea efectivă a informaţiei de mediu, consider necesar să perfectaţi dosare pe marginea cazurilor relevante de mediu, de exemplu cum este cazul Lacului Ghidighici etc.
Înţelegînd bine, că eficienţa activităţii depinde mult de modul cum se manifestă Inspectorii în societate, Vă cer să promovaţi o imagine obiectivă şi profesionistă a Inspectoratului.
Ţinînd cont că suntem în zilele de sărbătoare pentru instituţia noastră nu voi recurge la critică, dar Dvs singuri trebuie să trageţi concluzii.
Sarcina de bază pe care o văd în perioada următoare, a mea dar şi a tuturor coordonatorilor zonali este să egalăm eficienţa activităţii subdiviziunilor.
Ne-am înţeles că nu vom da azi nume, dar concluzii vom face: îngrijiţivă de rezultate şi de corectitudinea profesională.
Cam acestea am avut a vă spune.
Vă mulţumesc pentru atenţie.
Secvenţe foto: