Vitalie CURARARI,
Șeful Inspectoratului Ecologic de Stat
Problemele unei societăți consumatoriste cum este a noastră, de orice ordin, fie economic, politic, social sau numai ecologic nu pot fi rezolvate rapid și durabil dintr-un singur efort. Acestea necesită timp, eforturi, muncă și investiții cu perspectiva de tradiție. Procesul de dezvoltare durabilă, unul dintre principiile căreia este protecția mediului înconjurător, inclusiv, a aerului atmosferic trebuie să fie o preocupare cotidiană. Ce ține doar de protecția aerului atmosferic, Inspectoratul Ecologic de Stat, încă de la semnarea de către Ministerul Ecologiei și Resurselor Naturale, cum s-a numit cîndva, a Inițiativei UE din 22 septembrie 2002, este un promotor hotărît al acțiunilor Uniunii Europene, care în acest an se desfășoară în cadrul Săptămînii Mobilității Europene cu genericul „În oraș fără automobilul meu” pe parcursul zilelor de 15-21 septembrie în or.Orhei. Inspectoratul Ecologic de Stat a hotărît să iasă din Chișinău și să desfășoare această acțiune anuală în diferite centre raionale, anul acesta începînd cu or.Orhei pentru a o populariza efectiv.
Inițiativă este de o importanță deosebită și înseamnă pentru Republica Moldova desfășurarea unui întreg complex de măsuri de ordin ecologic, care vor duce la diminuarea poluării aerului atmosferic de la transportul auto și conștientizarea de către proprietarii vehiculelor a impactului cauzat mediului și sănătății populației de către sursele mobile de poluare.
Revenind la istoricul evenimentului, reamintim, că la 4 februarie 2000 la Bruxelles a fost lansată de către d-na Margot Walstrom, Comisar European pentru ecologie, inițiativa „În oraș fără automobilul meu”, care se petrece anual în a treia săptămînă a lunii septembrie. Obiectivul principal al acestei inițiative s-a dorit a fi conștientizarea impactului negativ pe care îl au vehiculele asupra calității vieții și mediului înconjurător, încercîndu-se de a identifica metode noi de contracarare a acestor efecte.
Diminuarea poluării aerului atmosferic cu substanțe nocive este momentul cheie pentru dezvoltarea unui transport ecologic urban și dezvoltarea strategiei pentru o cultură europeană a utilizării automobilelor pur ecologice.
Acțiunea în cauză, pentru noi, este necesară din mai multe considerente. Așa, una din principalele surse de poluare a aerului atmosferic în republică a fost și rămîne transportul auto. Numărul impunător de autovehicule în stare avansată de uzură duce la poluarea directă cu gaze de eșapament cu efect de seră.
Îngrijorează numărul mare de contravenții, ceea ce duce la agravarea în ansamblu a stării mediului și sănătății populației.
Reducerea impactului asupra mediului de către sectorul transporturi ține și de calitatea infrastructurii urbane sau rurale, neîngrijită de mai mulți ani. Este necesar, la dezvoltarea infrastructurii, să se țină cont și de lipsa de spațiu în orașele noastre.
Evident că fiecare persoană suferă din cauza aerului poluat, iar vinovați suntem toți cei care folosim suprasolicitat autovehiculele.
Actualmente practic fiecare al 6-lea cetățean din Republica Moldova este proprietarul unui autoturism (504 mii). Și este de înțeles, că autoturismul va rămîne cel mai popular gen de transport datorită numeroaselor sale avantaje, cum ar fi confortul, viteza și altele.
Emisiile de gaze poluante de la transportul auto numai pentru anul 2013 au constituit circa 84% din masa totală a substanțelor emise în atmosferă de la transporturi. Mărimea calculată a emisiilor de la transportul auto a constituit în anul 2013 circa 213 mii tone. Pe an ce trece continuă să crească numărul total al unităților de transport, mai cu seamă a autoturismelor, fapt ce nu permite diminuarea absolută a emisiilor sumare de poluanți de la acestea. Conform datelor statistice numărul autovehiculelor la moment constituie 828 000 unități.
E îngrijorător nivelul poluării aerului mai ales în mun. Chișinău. Cauza este creșterea continuă a numărului de transporturi, străzile și scuarele sunt aglomerate. În municipiu zonele de protecție a aerului sunt limitate, nu avem zone cu restricții pentru transportul de automobile.
Pentru îmbunătățirea calității aerului este necesară implementarea măsurilor de reducere a poluării cauzate de vehicule, creșterea suprafețelor de spații verzi și controlul respectării standardelor traficului rutier.
Cu regret, aceste probleme au fost abordate și cu 12 ani în urmă, cînd primăria mun. Chișinău a semnat Carta de aderare la această acțiune europeană însă multe au rămas doar pe hîrtie. Practic, în domeniul diminuării poluării aerului atmosferic de la transportul auto, schimbările spre bine sunt modeste.
E timpul să acționăm mai constructiv și să găsim cele mai optime soluții în vederea diminuării poluării aerului atmosferic, să utilizăm practica statelor comunității europene.
Toți trebuie să avem același scop: să lucrăm constructiv întru crearea condițiilor necesare pentru implementarea adecvată a politicii de mediu, să asigurăm implementarea bunelor practici a țărilor dezvoltate care au obținut rezultate pozitive în acest domeniu de activitate.
Dragi prieteni!
În numele Inspectoratului Ecologic de Stat invit militanții pentru un mediu sănătos și curat la Manifestația de încheiere a Săptămînii Mobilității Europene.
Vă așteptăm în Piața „Vasile Lupu” din Orhei, începînd cu orele 1000, sîmbătă, 20 septembrie.
Veniți alături de Noi!