Deoarece Biodiversitatea este natura care neînconjoară în toate formele sale, constituită din toate organismele vii, reprezentată prin varietatea imensă de ecosisteme şi specii însăşi condiţiile de viaţă, oferindu-ne mîncare, apă, aer proaspăt, tratamente şi adăpost, ne fereşte de dezastre naturale şi de boli şi contribuie nemijlocit la stabilitatea climei.
Dar, activităţile antropogene iresponsabile, precum sînt: exploatarea iraţională a resurselor biologice; depozitările necontrolate de deşeuri ; practicarea unei agriculturi intensive; exploatarea transportului şi alte multe activităţi iraţionale au contribuit şi contribuie la deteriorarea sau diminuarea biodiversităţii şipun în pericol bunăstarea şi în general existenţa noastră pe pămînt. Din acest motiv diversitatea biologică necesită a fi protejată şi conservată pentru generaţiile viitoare.
Inspecţia Ecologică Donduşeni, care este o instituţie publică şi este parte componentă a Inspectoratului Ecologic de Stat din cadrul Ministerului Mediului, are rolul şi menirea de bază de a proteja mediul înconjurător prin aplicarea a două acţiuni de mediu, cum sunt:
- Implementarea politicii de mediu în teritoriul subordonat, şi anume, nemijlocit la tema zilei – protecţia şi conservarea biodiversităţii;
- Controlul asupra respectării legislaţiei în domeniul protecţiei mediului şi gestionării resurselor naturale, conform compartimentelor de bază pe care aşi dori să le nominalizeze pentru o promovare mai largă.
- Protecţia aerului atmosferic şi resurselor acvatice.
Pe teritoriul raionului Donduşeni activează cca 250 de agenţi economici dintre care fabrica de zahăr este cu impact sporit asupra mediului, 101 agenţi sunt cu impact moderat şi ceilalţi cu impact minim. Degajările de la sursele staţionare în atmosferă constituie 413 t., de la sursele mobile acestea constituie 1256 t.pe an.
Pe teritoriul raionului se exploatează 22 sonde arteziene din cele 99 existente, sînt amplasate 244 bazine acvatice cu suprafaţa totală de 803 ha, dintre care 117 sînt în proprietate publică iar celelalte sînt în arendă sau în proprietate privată. Fîntîni de mină sînt mai mult de 7000.Volumul de apă captat constituie 328 mii m3 de apă, dintre care 76,8 mii m3 vin din sursele de suprafaţă şi 251 mii m3 din sursele subterane. Volumul de ape uzate evacuate constituie 214,4 mii m3. dintre care 97 mii m3 sunt evacuate fără epurare.
- Protecţia resurselor funciare.
Raionul Donduşeni este compus din 30 încorporate în 22 primării, suprafaţa acestora constituie 64412,48 ha, dintre care 82% sau 52883 ha constituie terenurile agricole; suprafaţa terenurilor degradate – 576 ha şi constituie 0,01%. Numărul total de gunoişti autorizate amplasate pe teritoriul raionului sînt în număr de 44 cu suprafaţa de 14,27 ha. Cantitatea totală de deşeuri acumulate anual constituie 52438 t.
- Protecţia regnului vegetal şi animal.
Din suprafaţa totală a raionului de 5320 ha acoperite cu vegetaţie forestieră, (păduri) sunt 4813 ha şi de fîşii forestiere 507 ha.(8%).
Arii naturale protejate de stat avem amplasate 10, dintre care:
2 monumente hidrologice;
2 monumente botanice;
2 monumente de arhitectură peisagistică;
2 sectoare reprezentative cu vegetaţie de luncă;
1 rezervaţie naturală de plante medicinale;
1 rezervaţie peisagistică.
Grija faţă de aceste componente ale Naturii constituie atribuţiile de serviciu executate zilnic de către inspectorii de mediu din teritoriu prin efectuarea controalelor ecologice planificate şi inopinate conform planurilor de activitate, cu întocmirea actelor de control ecologic şi a proceselor contravenţionale, prin perceperea plăţii pentru poluarea mediului înconjurător după principiul „Poluatorul plăteşte” şi, nu în ultimul rînd, conştientizarea populaţiei prin acţiuni concrete prin intermediul mass-media, orelor ecologice, orei planetei, acţiunii „În oraş fără automobilul meu”, „Bilunarului de salubrizare şi curăţare a apelor” , acţiunii „Un arbore pentru dăinuirea noastră” şi altele.
IE Donduşeni în anul precedent întocmit 508 acte de control ecologic, în baza încălcărilor depistate s-au întocmit 163 procese verbale. Suma amenzilor încasate constituie 103,7 mii lei, prejudiciul cauzat mediului constituie 30 mii lei. Plata pentru poluarea mediului percepută constituie 297 mii lei.
Acestea sunt doar o parte din activităţile Ecologiştilor de la Donduşeni, dar cele mai multe le facem cu prietenii naturii care îi avem peste tot.
Discurs de la lansarea Caravanei biodiversităţii la Donduşeni,
Oleg BEŢIVU,
Şef, Inspecţia Ecologică Donduşeni.