În conformitate cu graficul de efectuare a raidurilor de combatere a tăierilor ilicite şi a braconajului pe teritoriul raionului Soroca în perioada de toamnă-iarnă 2013-2014, aprobat în comun cu Întreprinderea de Stat pentru silvicultură Soroca, Societatea Vânătorilor şi Pescarilor din Moldova şi cu Inspectoratul de Poliţie Soroca, în contextul îndeplinirii prevederilor Legii regnului animal nr.439-XIII din 27 aprilie 1995 şi Hotărîrii Guvernului nr.597 din 13 august 2013 „Cu privire la efectuarea vânătorii în sezonul de vînătoare 2013-2014″, colaboratorii Inspecţiei Ecologice Soroca în lunile ianuarie-februarie 2014 au efectuat 7 raiduri antibraconaj în terenurile de vânătoare ale fondului silvic şi ale primăriilor Racovăţ, Vădeni, Ocolina, Parcani, Nimereuca, Dubna, în zona de protecţie a râului Nistru din preajma or. Soroca. În rezultat au fost depistate diverse încălcări ale legislaţiei ecologice: tăierea ilegală sau vătămarea arborilor şi arbuştilor pînă la gradul de încetare a creşterii lor; încălcarea regulilor de pescuit; vînătoarea cu folosirea uneltelor şi metodelor interzise; circulaţia produselor lemnoase fără acte legale de provenienţă. Astfel, în privinţa persoanelor care au comis aceste contravenţii au fost încheiate 9 procese-verbale în temeiul art. 114 alin. (2), Cod contravenţional al RM; art. 122 alin. (1) şi (2), Cod contravenţional al RM; art. 128 alin. (2), Cod contravenţional al RM, art. 142 alin. (2) Cod contravenţional al RM. Au fost aplicate amenzi în sumă de 4900 lei, din care s-a încasat suma de 2050 lei. A fost calculat şi achitat prejudiciul cauzat mediului în rezultatul tăierii ilicite a arborilor în sumă de 4140 lei.
În cadrul unui raid de contracarare a braconajului în comun cu colectivul de vânători din s. Racovăţ a fost depistat locuitorul s. Racovăţ S.Ivan, care a instalat trei laţuri pentru dobândire a animalelor pe terenul de vânătoare din extravilanul acestui sat, numit „Holm”, fapt ce se califică drept dobândirea animalelor cu folosirea metodelor şi uneltelor considerate periculoase. Pentru această încălcare respectiv i-a fost încheiat proces-verbal cu privire la contravenţie în temeiul art. 128 alin. (2), Cod contravenţional al R. Moldova şi i s-a aplicat amendă în mărime de 50 unităţi convenţionale – 1000 lei.
Activitatea de monitorizare a respectării legislaţiei ecologice în teritoriul raionului Soroca, de contracarare a cazurilor de braconaj, tăieri ilicite continuă.
Inspector principal IE Soroca,
Maria Bencheci.