La începutul anului curent, Inspectoratul prin ordinul Nr.10 din 11.02.2013 „Cu privire la aprobarea Planului de instruire profesională internă şi externă a angajaţilor IES pentru 2013” a declanşat o serie de şedinţe de seminar de instruire a personalului inspectorial cu tematică aplicativă, care va îmbunătăţi calitatea activităţilor de inspectare şi control ecologic. Un şir de şedinţe preconizate în Plan se încadrează în conceptul de instruire după componentele de mediu.
Pentru prima parte a conceptului de instruire preconizat au fost identificate următoarele obiective:
- Aplicarea legislaţiei silvice şi modul de organizare şi desfăşurare a controlului în fondul forestier şi spaţiile verzi;
- Aplicarea legislaţiei cinegetice, modul de organizare şi desfăşurare a controlului;
- Legea nr.131 din 08.06.2012 privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător;
- Codului contravenţional la întocmirea proceselor – verbale cu privire la contravenţii;
- Legea nr.190 din 19.07.1994 cu privire la petiţionare.
La 26.11.2013, în incinta Consiliului Raional Ialoveni, a avut loc a treia şedinţă ordinară a seminarului cu obiectivele nominalizate mai sus unde au fost convocate inspecţiile ecologice din zona Centru: Ştefan – Vodă, Hînceşti, Căuşeni, Anenii – Noi, Ialoveni, Criuleni, Dubăsari, Străşeni, Ungheni. Anterior, astfel de şedinţe au avut loc în zonele Nord şi Sud. Tot cu această tematică vor fi desfăşurate încă 2 şedinţe pentru AE Chişinău şi un rînd de raioane rămase din zona de Nord.
Referitor la şedinţa de seminar în cauză, dl V.STÎNGACI, şef adjunct al IES, care a deschis şedinţa şi a făcut comentariile de rigoare pe parcurs la problemele puse în discuţie, a ţinut să menţioneze că desfăşurarea seminarului în şedinţe zonale s-a arătat cu mult mai efectivă decît în cazul cînd şedinţele erau convocate la Centru. Datorită auditoriului mai restrîns, şedinţele au un caracter interactiv, aici pot fi dezbătute cazurile concrete şi elaborate formule de soluţionare cu caracter specific pentru raionul dat. Dl V.STÎNGACI a asigurat că a doua fază a Seminarului continuu va cuprinde problema protecţiei aerului atmosferic şi resurselor acvatice şi în faza a 3-a se va finaliza cu examinarea problemelor legate de gestionarea deşeurilor. Astfel va fi cuprinsă problematica tuturor componentelor de mediu.
Dl I.CALINIUC, şef adjunct al Direcţiei inspectare floră şi faună, care a ţinut prelegerea „Aplicarea legislaţiei silvice şi modul de organizare şi desfăşurare a controlului în fondul forestier şi spaţiile verzi”, a evidenţiat necesitatea de a găsi soluţii pentru aplicarea corectă a legislaţiei în domeniul spaţiilor verzi pentru cazurile cînd lipsesc cadastrele respective, moment care creează dificultăţi pe teren şi lasă loc liber pentru încălcări din partea chiar a administraţiei publice locale. Dl V.STÎNGACI a completat această prelegere şi a continuat cu comunicarea cu tema „Aplicarea legislaţiei cinegetice, modul de organizare şi desfăşurare a controlului”, scoţînd în evidenţă momentele specifice domeniului pentru a curma tentativele de încălcare a legislaţiei cinegetice nu numai de braconieri dar şi de vînătorii nedisciplinaţi.
Auditoriul, în continuare a participat la dezbateri privitor la aplicarea legii Nr. 131 (privind controlul de stat al activităţilor de întreprinzător) şi legii nr.190 (cu privire la petiţionare). La acest compartiment au prezentat comunicări dnii I.PŞENICNÎI şi S.CARP (Secţia juridică a IES).
Organizatorii seminarului (Secţia resurse umane în persoana doamnelor Sv. ŞEBOLENCO şi L.GOBJÎLA ) au înregistrat propunerile şi obiecţiile făcute pe parcursul şedinţei IES de către participanţi şi care cumulate cu cele făcute la şedinţele anterioare vor fi generalizate şi propuse pentru îmbunătăţirea activităţii pe viitor.
Pe lîngă modul activ de desfăşurare a lucrărilor participanţii au apreciat pozitiv şi oportun caracterul interactiv şi răspunsurile prompte date pe parcurs.
Materialele generalizate vor fi amplasate pe site-ul IES.
D.OSIPOV,
Şef Secţie Sinteze Informaţionale
.