La 16 octombrie Inspectoratul Ecologic de stat a consemnat cea dea 23 aniversare de la fondarea sa (HP nr. 310 din 16.10 1990)
Mesajul dl Vitalie CURARARI, şef IES.
Conferinţa practică și de evaluare a activității Inspectoratului Ecologic de Stat: „IES la 23 ani de la fondare. Realizări și obiective”,
16 octombrie 2013.
Stimaţi colegi! Stimați oaspeți!
Astăzi, Inspectoratul Ecologic de Stat împlinește 23 de ani de la fondare.
Spre aprecierea efortului și rolului Inspectoratului Ecologic de Stat în viața noastră la reuniune au venit personalități care reprezintă conducerea de vîrf a Țării.
Dați-mi voie, ca în numele Dvs., să salut prezența înalților oaspeți.
– Dna Tatiana POTÎNG, viceprim-ministru al Republicii Moldova,
– Dl Gheorghe ȘALARU, Ministrul Mediului,
– Dl Vitalie MARINUȚA, Ministrul Apărării.
– Dl Octavian BODIȘTEANU, Ministrul Tineretului și Sportului.
– Dl Ion HADÎRCĂ și echipa de deputați de la Partidul Liberal Reformator:
SAHARNEANU Valeriu |
COJOCARU Vadim |
VACARCIUC Vadim |
ARHIRE Anatol |
GUȚU Ana |
De asemenea, salutăm prezența în sală a mai multor reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale.
Aducînd cele mai sincere şi calde felicitări, cu această frumoasă ocazie, întregului colectiv al Inspectoratului, doresc să scot în evidenţă că Aniversarea a 23-a de la înfiinţarea Autorităţii naţionale de control ecologic măsoară o perioadă solidă de maturizare instituţională, şi pentru noi, cei angajați în administrarea mediului în mod direct, ar trebui să fie mai întîi de toate un prilej de totalizare şi evaluare a întregii noastre activităţi, de punere a ei în concordanţă cu cerințele vremii.
Inspectoratul Ecologic de Stat a fost fondat acum 23 de ani, odată cu Ministerul Mediului, la timpul respectiv – Departamentul de Stat pentru protecția mediului înconjurător, la 16 octombrie, 1990 prin Hotărîrea Parlamentului nr.310. Inspectoratul a apărut ca subdiviziune a Departamentului cu un sistem mixt de numire a șefului acestuia: prin Ordinul Șefului Departamentului, dar după desemnarea lui de către Comisia Parlamentară pentru ecologie. Ulterior, Departamentul devenind Minister, Șeful IES, din oficiu, a devenit și vice-ministru. În 2004, situația se stabilizează și IES prin HG nr.77 din 30.01.2004 devine instituție subordonată Ministerului, iar Șeful IES se numește prin Hotărîre de Guvern. Odată cu ridicarea gradului de autonomie, – se schimbă și arhitectura instituțională – se trece de la sistemul Agenții Ecologice și Servicii Ecologice, – la Inspecțiile Ecologice în fiecare unitate teritorial –administrativă, 4 Agenții Ecologice cu Centre de Investigații Ecologice.
Pe parcurs, după Inspectorat, s-a consolidat statutul de subiect al dreptului contravențional și are în aplicare un întreg capitol de norme ale Codului Contravențional. Iată pe scurt ce am vrut să spun despre istoricul Inspectoratului.
Grija pentru mediu, pentru natura care ne înconjoară, azi a încetat să mai fie frază de uzură, un apel, ea a devenit o preocupare a întregii societăţi şi prioritate a politicii de stat.
Protecţia mediului înconjurător şi utilizarea raţională a resurselor naturale este suportul de căpătîi al Acţiunii de ecologizare a Ţării, afirmării noastre pe calea dezvoltării durabile şi alinierii la modul de viaţă european.
Inspectoratul Ecologic de Stat , de rînd cu alte instituţii de profil, formează cadrul instituţional al politicii de mediu şi este chemat să promoveze şi să asigure respectarea întocmai a legislaţiei de mediu, să efectueze controlul ecologic, reglementarea utilizării resurselor naturale, autorizarea și expertiza activităţilor economice sub aspect ecologic, funcţii strict delimitate prin lege şi de un înalt grad de aplicare.
Astfel, în lipsa altor structuri administrative în teritoriu, am putea spune că, Inspectoratului i s-a atribuit întreaga responsabilitate pentru finalitatea politicilor de mediu pe teren şi nivelul de ecologizare a Ţării.
Stimaţi colegi, aş vrea să invoc în această zi rezultatele, cele mai relevante, ale activităţii noastre pentru primele 9 luni ale anului curent, doar în cîteva cifre, şi anume.
Privitor la expertizarea activităţilor, Inspectoratul Ecologic de Stat a examinat şi avizat (432) proiecte de execuţie. Deci, numai în 9 luni în ţară au apărut 432 obiective , din cele mai diverse domenii şi care pot fi raportate la ceea ce numim dezvoltare durabilă, urmare incorporării cerinţelor ecologice.
În planul autorizării şi reglementării au fost examinate şi acordate 549 inventarieri de emisii şi eliberate 658 autorizaţii pentru emisiile de poluanţi în atmosferă şi eliberate 200 autorizaţii de folosinţă specială a apelor. Toate aceste cifre demonstrează o creştere economică continuă durabil orientată.
După cum vedeţi, din unghiul ecologic, noi putem judeca şi despre creşterea economică a ţării.
La capitolul inspectare şi control ecologic, în această perioadă au fost întreprinse 11 044 inspectări, urmare cărora au fost întocmite 5 944 procese-verbale pentru diferite încălcări sau abateri de la legislaţia de mediu.
Ministerul de ramură a solicitat ca tuturor contravenţiilor de mediu să li se dea finalitate prin calcularea şi ridicarea prejudiciului cauzat mediului, atunci cînd el s-a produs.
În acest sens, Agenţiile şi Inspecţiile Ecologice au înaintat acţiuni civile în instanţa de judecată în sumă de 890 553 lei.
La capitolul inspectare şi control Floră-faună, o acţiune aparte a fost executarea Acordului mixt dintre IES – MAI – „Moldsilva” – Societatea Vînătorilor și Pescarilor, privind contracararea cazurilor de braconaj, în deosebi pe timp de noapte pe cîmpurile agricole. Se practică grupuri mixte la nivel de raion din reprezentanţii Inspectoratului Ecologic de Stat, Ministerului Afacerilor Interne, Agenţiei pentru Silvicultură „Moldsilva” şi Societăţii Vînătorilor şi Pescarilor. Inspectoratul Ecologic de Stat şi grupurile mixte au întreprins 832 raiduri în urma cărora s-au ridicat arme, scule, etc. Procesele-verbale întocmite au fost transmise în instanţă. Practicarea acestor raiduri de inspectare ecologică creează o stare de spirit pozitivă de abţinere de la acţiuni ilicite de braconaj şi de furt a resurselor naturale.
La datele și cifrele enunțate mai sus și care descriu activitatea noastră, pentru a avea succese, este nevoie și de voință. Ași vrea să subliniez însemnătatea voinței subdiviziunilor și colaboratorilor noștri pe exemplul cazului Defileului „Trinca”. Cît s-a vorbit și cît s-a speculat, ani la rînd nu s-a putut de soluționat nimic. Mi-au fost destul 3 luni ca să soluționez problema. Astfel, vom face si cu stațiile de epurare de-a lungul Nistrului, la fel vom proceda si cu problema rîului Bîc.
Vreau să Vă convingeți că pentru aceasta este nevoie și de voință.
Inspectoratul Ecologic de Stat, verigă practică de implementare a politicii şi legislaţiei de mediu, a participat plenar la procesul de conştientizare ecologică a populaţiei, dovedindu-se a fi mult mai efectiv decît alte instituții specializate.
Astfel, Inspectoratul Ecologic de Stat a organizat şi monitorizat activităţi de ordin naţional, cum sînt: Săptămîna apelor curate „Apa e izvorul vieţii”, Săptămîna Iniţiativei Europene „În oraş fără automobilul meu”, Concursul naţional „Cea mai verde şi cea mai salubră localitate”, devenite tradiţii cu largă acoperire.
Colaboratorii Inspectoratului au participat în 139 emisiuni radio şi TV, la nivel local și central, au publicat 168 materiale, astfel aducându-şi aportul la culturalizarea ecologică a societăţii. Avem pentru evaluarea un sistem de 46 de indicatori, care-i facem mereu publici. Eu m-am folosit doar de cei mai importanți, care au efect exterior.
Inspectoratul va consolida rezultatele obţinute şi le va fortifica prin eficientizarea metodelor şi practicilor de lucru, modernizarea bazei tehnico-materiale şi optimizarea structurilor şi subdiviziunilor sale, adaptîndu-le la noile cerințe social-economice. Plecînd de la cele spuse, noi trebuie să ne mobilizăm pentru a face față sarcinilor de viitor.
Ne vom îngriji de ecologizarea Țării prin realizarea la nivel naţional cu participare largă a populaţiei, instituţiilor publice, organizaţiilor şi întreprinderilor a acţiunilor de mediu cu caracter mixt ecologico-social, și anume:
– Bilunarul ecologic de primăvară cu acoperire naţională;
– Acţiunea „Un arbore pentru dăinuirea noastră”;
– Acţiunea „Rîu curat de la sat la sat”;
– Acţiunea „Apa e izvorul vieţii”;
– Săptămîna Mobilităţii Europene „În oraş fără automobilul meu”;
– Lunarul de toamnă de salubrizare a localităţilor, şi alte activităţi cu caracter mai local.
Stimaţi colegi! Cerinţele faţă de Inspectorat, ca autoritate publică, sunt în creştere şi ele vin din abordarea europeană a transformărilor sociale şi obiectivelor de integrare europeană.
Am toată certitudinea, că echipa noastră s-a consolidat efectiv, şi profesional şi instituţional, iar munca noastră, va fi mereu apreciată de societate pentru calitatea şi responsabilitatea de care dăm dovadă.
Spunîndu-Vă acestea, încă odată Vă felicit cu această frumoasă aniversare, Vă doresc succese și noi realizări.
Vă îndemn să Vă manifestaţi ca adevăraţi îndrăgostiți de Natură.
Vă mulțumesc pentru atenție.