Deplasarea a fost efectuată în baza ordinului nr.49-d din 07.06.2013 al Inspectoratului Ecologic de Stat.
În perioada de 19 iulie-02 august 2013 Agenţia Naţională de Dezvoltare Rurală (ACSA) în strînsă cooperare cu Asociaţia Tehnico-Ştiinţifică a Inginerilor şi Tehnicienilor din Agricultură din Polonia a organizat deplasarea prevăzută în cadrul proiectului de asistenţă tehnică, privind dezvoltarea multidimensională a spaţiului rural din Moldova.
Scopul acestei vizite: participarea la seminarul privind elaborarea şi realizarea strategiei de dezvoltare rurală pe baza experienţei Grupurilor Locale de Activitate din Polonia.
Acest seminar a fost prevăzut pentru un grup de 30 specialişti din diferite raioane ale Moldovei (din domeniul amenajării teritoriului, administraţia publică locală, întreprinzători din agricultură).
Programul seminarului a inclus:
I. Modulul didactic:
a. 20 ore – lecţii cu următorul cuprins:
– programarea strategică în Uniunea Europeană şi Polonia, scopurile şi sarcinile;
– programarea strategică de dezvoltare a ţării, inclusiv a teritoriilor rurale – condiţiile miltidimensionale şi de sprijin;
– teoria şi practica dezvoltării, inclusiv a teritoriilor rurale;
b. 50 ore – lecţii cu deplasări în teren (vizite în unităţile de administrare locală, care au elaborat programe de dezvoltare şi au realizat investiţiile din contul bugetului UE, în deosebi în domeniul protecţiei mediului, turismului rural şi modernizarea satelor, ONG-uri, şcoli, case de cultură, Grupuri Locale de Activitate, gospodării de fermieri şi agroturistice, servicii consultative raionale).
II. Modulul practic:
- 40 ore de lecţii practice: seminare, privind elaborarea strategiei locale de dezvoltare şi exemple de proiecte.
În final de echipele din Republica Moldova au fost elaborate 2 strategii:
Echipă I. Strategia-model de dezvoltare multidimensională a spaţiului rural pentru Republica Moldova
Echipa II. Strategia-model de dezvoltare multidimensională a spaţiului rural a Grupului Local de Activitate „Codru” din s. Puhăceni, r-nul Anenii Noi.
Au fost înmînate participanţilor certificate privind participarea în cadrul seminarului.
Concluzie:
– m-a impresionat atitudinea grijulie a polonezilor faţă de terenuri, în deosebi terenurile agricole cu sol de calitate înaltă, pe aceste terenuri se practică în exclusivitate creşterea cerealelor;
– amenajarea teritoriului, starea sanitară şi protecţia mediului sunt la un nivel înalt.
Este utilă experienţa acumulată la acest seminar pentru activitatea de protecţie a mediului în Republică Moldova.
Inspector O. Osoianu