Republica Moldova, de rînd cu alte țări europene, este riverană fluviului Dunărea. Prin acest colț de la Giurgiulești ne facem parte la frumusețea și bogăția naturală a Dunării. republica Moldova care este parte la Convenţia Dunăreană întreprinde un şir de măsuri de protecţia a mediului către această zi şi organizează activităţi ecologice. pe data de 30 iunie la Giurgiuleşti Cahul au fost desfăşurate un şir de activităţi cu participarea largă la care a participat şi conducerea Inspectoratului Ecologic de Stat în persoana dn Constantin Crîşmaru şef adjunct IES. În cadrul întrunirii domnia sa a rostiti un mesaj:
“Acum 19 ani, la 29 iunie 1994, la Sofia, Bulgaria, a fost semnată Convenția privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabila a fluviului Dunărea, document, care apropie guverne, organizații non-guvernamentale, instituții de cercetare și mediul de afaceri, și le face responsabile de prezentul și viitorul biodiversității de pe aceste locuri.
Prin intermediul Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea şi a programelor generate de ea, a fost facilitată dezvoltarea colaborării bilaterale şi multilaterale în domeniul protecţiei resurselor de apă, teritoriilor înmlăştinite şi diversităţii hidrologice din regiune.
Celebrarea “Zilei Dunării” – a început din 29 iunie 2004 și a beneficiat, la acel moment, de participarea a 13 state. Republica Moldova participă activ, începând chiar cu primul an, la celebrarea Zilei Dunării și respectă tradiția și în acest an. Noi participăm în activităţile din Programul Dunărean alături de mii de organizații și milioane de locuitori care trăiesc în bazinul hidrografic al fluviului Dunărea. În tot acest timp au fost implementate mai multe acțiuni, care au condus la îmbunătăţirea stării ecosistemelor, la progresul social-economic al ţărilor-părţi ale Convenţiei Dunărene.
Împreună cu alte ţări din bazin am elaborat şi am purces la implementarea Programului privind reducerea poluării în bazinul Dunării şi a Programului reducerii nutrienţilor în bazinul Dunării. Aceste documente au contribuit la reducerea cu 25 la sută a poluanţilor ecosistemelor acvatice. Rezultate au fost obţinute prin reconstrucţia staţiilor de tratare a apelor reziduale, restaurarea luncilor râurilor, introducerea unor practici agricole şi industriale prietenoase mediului, etc.
Numai în Republica Moldova prin activităţile din cadrul Comisiei Dunărene au fost implementate pe parcursul ultimilor 10 ani proiecte în valoare de circa 10 mln. dolari SUA.
LA 29 iunie Comunitatea Europeană, şi în primul rînd ţările riverane fluviului Dunărea cerebrează Ziua Dunării,
Ţările care se află în proces de aderare şi ţările care au proclamat integrarea Europeană ca o prioritate în politica lor, depun eforturi în vederea implementării politicilor de protecţia mediului a fluviului Dunărea la nivel naţional. Alături de aceste țări este și Republica Moldova.
Complexul portuar de la Giurgiulești ne obligă complementar să dezvoltăm programe ecologice în acest teritoriu. Mai mult, rîul Prut, care este afluent al fluviului Dunărea, de la Nord și pînă la Sud traversează unități-teritoriale-administrative intens locuite, iar acestea din urmă sunt surse de poluare și a Prutului, dar și a Dunării. De aceea, dorim ca, cu această ocazie să sensibilizăm populația din bazinul Prutului, care este și a Dunării, să îndemnăm toți actorii sociali să practice un mod de viață durabilă, să se îngrijească ca localitățile lor să nu polueze aceste cursuri de apă, care ne sunt și istorie și viitor.
Inspectoratul Ecologic de Stat, ca reprezentant al Ministerului Mediului în teritoriu se va îngriji și în continuare să păstreze curate aceste rîuri, să apere biodiversitatea din acest teritoriu. În acest scop noi promovăm anual acțiuni de nivel național cum sunt: „Bilunarul de primăvară”, „Rîu curat de la sat la sat”, „Un arbore pentru dăinuirea noastră”, etc.
Personal Vă îndemn să participați în zona Dvs. la aceste activități.
Suntem convinși că Vă veți implica activ în păstrarea acestei frumuseți și vom lăsa pentru generațiile viitoare o natură nu mai săracă de cît cea pe care o avem noi.
Vă mulțumesc!”