– Stimate Dle Vitalie Curarari, recent ați fost numit în funcția de șef al Inspectoratului Ecologic de Stat, cu ce idee conducătoare preluați această funcție?
V.C.: Cunoscînd atribuțiile Inspectoratului, doresc ca activitățile economice de orice gen să fie trecute prin mecanismul ecologic, adică cerințele de mediu să fie integrate în toate sectoarele economiei naționale. Aceasta este ideea în mare. Mai la concret, vreau ca să fie excluse cu desăvîrșire toate cazurile de autorizare aproximativă sau chiar ilegală a utilizării resurselor naturale, cazuri care mai persistă în viața cotidiană.
–Care, din start, Vă par neajunsuri în activitatea curentă a Inspectoratului?
V.C.: Nu se colaborează în de ajuns și pe fiecare problemă cu administrațiile publice locale, adică cu primăriile. Or, toate obiectivele construite, care influențează mediul înconjurător, sunt amplasate pe un teren concret și deci, își au stăpînul lor atît privat, cît și publico-administrativ. Dar se întîmplă cazuri, și nu de rare ori, cînd apar obiective masive și administrațiile „nu știu” de ele. Alt moment care este la mijloc, este consultarea agenților economici și promovarea tehnologiilor noi și avansate, care pe unele locuri transformă inspectorii de mediu din avocați ai mediului înconjurător în avocați ai agenților economici cu consecințele respective. Cred că aceste 2 momente trebuie excluse din practica inspecțiilor noastre ecologice.
– Nu gîndiți necesară și o reformă instituțională a IES?
V.C.: O reformă este necesară. Or, reglementarea și autorizarea utilizării resurselor naturale, efectiv, nu poate fi făcută de aceiași instituție care efectuează și controlul executărilor și realizărilor. Dar pentru aceasta trebuie să avem capacități atît materiale, cît și financiare. În măsura acestor capacități vom realiza și reforma ca să menținem un cadru fezabil.
– Vă mulțumesc și Vă doresc realizări frumoase!
Secția Sinteze informaționale, IES